TBMM Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu, HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel'in devamsızlık nedeniyle milletvekilliğinin düşürülmesi yönünde karar verdi. Dosya Genel Kurul'a sevk edildi.

Semra Güzel'in vekilliğinin düşürülmesi kararı Genel Kurul'a gönderildi

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Anayasa ve Adalet Komisyonlarının üyelerinden kurulu Karma Komisyon, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel'in "devamsızlık" nedeniyle milletvekilliğinin düşürülmesine ilişkin Hazırlık Komisyonu raporunu kabul ederek, Genel Kurul'a sevk edilmesini kararlaştırdı.

Karma Komisyon, AKP Tokat Milletvekili Yusuf Beyazıt başkanlığında, Güzel'in devamsızlık dosyasına ilişkin Hazırlık Komisyonu raporunu görüşmek üzere toplandı.

ÖZEL, RAPOR HAKKINDA BİLGİ VERDİ

Güzel'in devamsızlık dosyasına ilişkin rapor hakkında bilgi veren Hazırlık Komisyonu Başkanı AKP Isparta Milletvekili Recep Özel, Hazırlık Komisyonu olarak yaptıkları toplantıda, HDP Diyarbakır Milletvekili Güzel'in 2022 yılında beşi Haziran ayında olmak üzere Genel Kurulun 6 birleşimine özürsüz veya izinsiz katılmadığının ve şahsa özel gönderilen devamsızlık cetveline de herhangi bir itirazının bulunmadığının tespit edildiğini söyledi.

Özel, Hazırlık Komisyonunca bu tespitin yeterli ve yerinde olduğu görüşüyle raporun tanzim edildiğini belirtti.

KABOĞLU: BU YOKLAMAYI BELİRLİ BİR KİŞİ İÇİN Mİ YAPTIK?

CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Özden Kaboğlu, çok iyi tanıdığı milletvekillerini bile Genel Kurul salonunda görmediğini söyledi.

Kaboğlu, "Neden geçen sene değil de bu sene? Bu yoklamayı belirli bir kişi için mi yaptık, yoksa bütün vekiller için mi yaptık? Bütün vekiller için yapıyorsak neden 2018-2023 arası değil de 2022'nin belli bir ayında? Bir kişi için yaptıysak o zaman Meclis'in görevi bu mu? Karma Komisyon böyle bir 'tuzak' ve 'avcılık' görevine alet edilmeli miydi?" sorularını yöneltti.

Milletvekillerinin içtiği Anayasa Andı açısından bunu değerlendirmek gerektiğini kaydeden Kaboğlu, "Yargı süreci devam ettiği halde bir tür eşitlik ilkesini bozarak, belirli bir kişiye yönelik işlem yapma iradesini TBMM ortaya koymuş. Bu konuda da Karma Komisyonu bir araç olarak kullanmaya yönelmiş bulunduğunu düşünüyorum" değerlendirmesinde bulundu.

"KÜRT SORUNUNA YAKLAŞIMLA ÇOK YAKINDAN İLGİLİ"

HDP İstanbul Milletvekili Gülüm, "komplo süreci"nin sonucu olarak milletvekilliğinin düşürülmesinin tartışıldığını söyleyerek, "Hukuki gibi gözüken meselelerin hepsinin Kürt sorununa yaklaşımla çok yakından ilgisi olduğunu biliyoruz" dedi.

Yargının, toplumsal muhalefeti susturmanın bir aracı olduğunu kaydeden Gülüm, Semra Güzel'in tutuklanma sürecinin bile bir "linç sürecine" dönüştürüldüğünü söyledi.

"ELEŞTİRİLERİMİZE RAĞMEN 'EVET' OYU KULLANACAĞIZ"

CHP Antalya Milletvekili Rafet Zeybek, siyasi yönüyle milletvekilliğinin düşürülmesini şiddetle eleştirdiğini, hukuki olarak doğru olduğunu ancak etik olmadığını belirterek, "Eleştirilerimize rağmen 'evet' oyu kullanacağız" dedi.

Diğer konuşmaların ardından, basın mensupları ve komisyon üyesi olmayan milletvekilleri salondan çıkarılarak, oylamaya geçildi.

Oylama sonucu, Güzel'in "devamsızlık nedeniyle" milletvekilliğinin düşürülmesine oy çokluğuyla karar verildi. Karma Komisyon, hazırlayacağı raporu Genel Kurul'a sunacak ve nihai karar verilecek.

(AA)