'Sen Anlat Karadeniz' dizisinin senaristi: Vedat’a özeniyorsanız psikoloğa gidin

'Sen Anlat Karadeniz'in senaristi Erkan Birgören, dizideki şiddet sahnelerine yönelik tepkilere iki karakter üzerinden yanıt vererek "Önemli olan şu: Siz seyirci olarak Tahir’le mi özdeşleşmek istiyorsunuz? Vedat’la mı? Vedat’a özeniyorsanız bana küfretmeyin, ne olur. Psikologa gidin." dedi.

Sık sık kadına şiddet sahneleri ile tepki çeken 'Sen Anlat Karadeniz' adlı dizisinin senaristi Erkan Birgören, Duvar'dan Filiz Gazi'ye konuştu:

Şiddet sahneleri niçin yazılıyor? Ya da niçin yazıyorsunuz?

Hanımefendi, şu kadarını söyleyeyim: 'Dizilerde mafya' var, 'Kadına şiddet var' gibi eleştiri yapanlara ben şu gözle bakıyorum. Portrenizi yaptırırsınız ve sonra o kişi resmedileni eline alır ve "Bu bana hiç benzemiyor, bu çok çirkin" der. Bu çirkinlikle yüzleşmek insanları rahatsız ediyorsa, verdiğimiz rahatsızlıktan dolayı gurur duyarız. Bakın bizim yaptığımız şey şu: Ben uyduruyorum, yönetmen uyduruyor, oyuncu uyduruyor ama Müge Anlı’da olanlar uydurmuyorlar. Onlar gerçek.

Peki yazarken, eleştirilere karşı otosansür uyguladığınız oluyor mu?

Hayır. Ekranda kadına şiddetle ilgili yapmayacağım şey şudur: 'Sen Anlat Karadeniz'i seyrettiniz mi bilmiyorum. Orada Tahir diye bir karakterim var. Rol model, düzgün bir adam diye gösterdiğim. Bir de Vedat diye bir karakterim vardı. Sonra öldürdüm. O da lanet olası, iğrenç bir herif. Benim şiddet anlayışıma göre Tahir’in sevdiği kadına “Kapa çeneni” demesi şiddettir. Vedat’ın zincirleyerek kadını dövmesi şiddet değildir. Çünkü bu davranış onun fıtratına uygun. Bakın, Tahir gibi sevin, Tahir gibi kadına yaklaşın diyorsam ve bunları söylerken kısacık bir anda Tahir’e “Kapa çeneni Nefes!” dedirtiyorsam bu şu demek olur: “Hee demek ki arasıra kapa çeneni diyebilirim.” Öbür taraftan Vedat zaten adi, ş… teki. Onun doğru düzgün davranmasının imkan ve ihtimali yok. Zincirleyerek döver, kurşun da sıkar, her şeyi yapar. Önemli olan şu: Siz seyirci olarak Tahir’le mi özdeşleşmek istiyorsunuz? Vedat’la mı? Vedat’a özeniyorsanız bana küfretmeyin, ne olur. Psikoloğa gidin.