'Ayla' filminin proje sahibi Yiğit Güral, aynı zamanda yaratıcı yapımcısı olduğu filmin künyesinde adının sadece ‘senarist’ olarak yazılması nedeniyle haklarının gasp edildiği iddiasıyla Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi'ne açtığı davayı kazandı. Ünlü yapımcı Mustafa Uslu, Yiğit Güralp’e 100 bin TL tazminat ödeyecek.

Senaristin açtığı davada karar: Mustafa Uslu 'Ayla' için 100 bin TL tazminat ödeyecek

Yapımcı Mustafa Uslu, 'Ayla' filminin proje sahibi Yiğit Güralp'e, künyede adını yalnızca 'senarist' olarak geçirdiği gerekçesiyle 100 bin TL tazminat ödeyecek.

Türkiye-Güney Kore ortak yapımı 'Ayla' filminin yapımcılığını üstlenen yapımcı Mustafa Uslu, iddiaya göre hem proje sahibi hem de yaratıcı yapımcı olan Güralp’in adını filmin künyesinde sadece ‘senarist’ olarak geçirdi. Güralp, bunun üzerine avukatları Murat Turhan ile Nihal Çavuş Bal aracılığıyla İstanbul 3. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi'nde Uslu’ya 75 bin TL telif bedeli, 75 bin TL ise manevi tazminat davası açtı.

Yiğit Güralp, avukatları aracılığıyla mahkemeye sunduğu dava dilekçesinde, Güney Kore’de bir televizyonun üstendiği “Koreli Kızım Ayla” belgeselini izledikten sonra 'Ayla' isimli bir sinema filmini hayata geçirmek istediğini belirtti.

Dilekçede belirtilene göre, 27 Ekim 2017 vizyone giren film için 5 yıl çalışma yapan Güralp, geliştirme aşamasını kendisinin finanse ettiği yapımı tamamlamak için Kore Savaşı’na dair yüzlerce dakika görüntü, görsel belge ve binlerce sayfa yazılı belge ve kitap topladı. Filmin başrol oyuncusu olarak İsmail Hacıoğlu’nu belirleyen Güralp, ismini koyduğu, öyküsünü ve hikayesini yazdığı, kısa filmini dahi yaptığı projesine finansör ortak arayışına girdi.

PROJEYE YAPIMCI OLARAK TALİP OLDU, İMZALANAN SÖZLEŞME TESLİM EDİLMEDİ

İddiaya göre ortak bir tanıdıkları, Yiğit Güralp tarafından hazırlanan kısa filmi, izin almadan ünlü yapımcı Mustafa Uslu’ya izletti. Uslu da Güralp’i arayarak, eski bir astsubay olarak bu projeye yapımcı olarak katılmak istediğini söyledi.

Projenin hayata geçirilmesi için taraflar arasında sözleşme imzalandığının belirtildiği dava dilekçesinde, sözleşmenin Uslu tarafından Güralp’e verilmediği, buna rağmen Güralp’in projenin hayata geçmesi için senaryoyu Uslu’ya teslim ettiği ifade edildi. Yiğit Güralp’ten aldığı imzalarla 'Ayla' filminin yapımını gerçekleştirdiği kaydedilen Uslu’nun, söz konusu sözleşmeyi ihlal ettiği iddia edildi.

Dava dilekçesinde Uslu’nun Yiğit Güralp’e, ‘Sen kimsin, alt tarafı bir senaristsin, yazdın, işin bitti, paranı vermedik mi? Ben işleri böyle yapıyorum. İşine gelirse’ şeklinde sözler sarf ettiği, ardından filmin tanıtımı için yapılan haberlerde, film afişlerinde ve internet sitesinde Yiğit Güralp’in ismine yer verilmediği ileri sürüldü. Güralp’in hem filmin galasına hem de ödül törenine de davet edilmediğinin belirtildiği dilekçede, Mustafa Uslu’nun film ile ilgili verdiği röportajlarda kendisini filmin proje sahibi olarak tanıttığı iddia edildi. Dava dilekçesinde Mustafa Uslu’nun projeyi kendisine mal ederek Güralp’in şeref ve itibarını zedelediği kaydedildi.

İHTİYATİ TEDBİR VE 150 BİN TL TAZMİNAT TALEP EDİLDİ

Yiğit Güralp’in avukatları aracılığıyla mahkemeye sunduğu dava dilekçesinin sonuç ve talep kısmında, 'Ayla' filminin DVD gibi her türlü formatlarda dağıtımı ve TV satışlarının durdurulması için ihtiyati tedbir kararı verilmesi ve 75 bin lira sözleşme bedeli ile 75 bin lira manevi tazminat talep edildi.

İDDİALARI REDDETTİLER

Davaya cevap veren Dijital Yapım Evi’nin avukatı ise Mustafa Uslu ile Yiğit Güralp arasında iddia edildiği gibi bir sözleşme imzalanmadığını ve projenin asıl sahibinin müvekkil şirket olduğunu belirterek, davanın reddini istedi.

İstanbul Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’nde 15 Aralık 2022 tarihinde yapılan karar duruşmasına Güralp’in avukatı Nihal Çavuş Bal ile davalı şirketin avukatı Müge Demirel katıldı. Duruşmada söz alan Yiğit Güralp’in avukatı, davanın kabulünü istedi. Davalı Dijital Yapım Evi şirketinin avukatı ise davanın reddini talep etti.

Kararını açıklayan mahkeme, davayı kısmen kabul ettiğini belirterek, Dijital Yapım Evi şirketinin Yiğit Güralp’e 75 bin lira ek telif bedeli ile 25 bin lira manevi tazminat olmak üzere toplamda 100 bin TL tazminat ödemesine karar verdi.

(ANKA)