3. Havalimanı inşaatında kölelik koşullarının düzeltilmesi için yapılan direnişin ardından tutuklanan işçi sayısı 34’e çıktı. İlk günden bu yana işçilerin yanında olan Dev Yapı-İş Başkanı Karabulut da tutuklandı

Sendika başkanını da tutukladılar!

İstanbul 3’üncü Havalimanı inşaatında çalışan binlerce işçinin insanlık dışı çalışma ve barınma koşullarının düzeltilmesi ve iş cinayetlerinin önlenmesi talepleriyle 14 Eylül’de iş bırakarak eylem yapmasının ardından tutuklanan işçi sayısı 34’e yükseldi. DİSK’e bağlı Devrimci Yapı İşçileri Sendikası (Dev Yapı-İş) Genel Başkanı Özgür Karabulut da tutuklandı. İşçilerin ve sendika başkanı Karaduman’ın tutuklanmasına hem ülkedeki hem de yurt dışındaki sendikalardan tepki yağdı.

DİSK’in önünden gözaltına alındı

İnşaat-İş ve Dev Yapı-İş sendikaları, jandarma ve polis abluklasındaki şantiyede İGA yetkilileri ile polisin kamera kayıtlarını incelediğini ve yeni gözaltıların olduğunu duyurmuştu. Son olarak 4 Eylül’de gözaltına alınan 8 işçiden 6’sı daha tutuklandı, böylece havalimanında tutuklu işçilerin sayısı 34’e çıktı. 2 işçi ise adli kontrol uygulamasıyla serbest bırakıldı.

Aynı akşam DİSK’in Beşiktaş’taki genel merkezinin önünden DİSK Dev Yapı-İş Sendikası Genel Başkanı Özgür Karabulut da gözaltına alındı. Karabulut’un eylemler sırasında işçilerin bulunduğu kamp alanında yaptığı konuşma nedeniyle gözaltına alındığı öğrenildi.

‘Bu karar siyasi!’

Karabulut, dün Gaziosmanpaşa Adliyesi’ne getirildi ve ardından çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak Metris Cezaevi’ne gönderildi. Karara tepki gösteren Dev Yapı-İş Sendikası, “Özgür Başkan inşaat işçilerinin köleliğe karşı verdiği mücadelenin en ön safında yer aldığı için tutuklandı. Bu karar siyasidir. Hukuk kurallarının işlemediğini bir kez daha göstermiştir. Genel başkanımız, İnşaat-İş Sendikası yöneticileri ve tutuklu tüm inşaat işçisi arkadaşlarımız serbest kalana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz” açıklaması yaptı.

DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu ise şunları kaydetti: “Dev Yapı-İş Genel Başkanı Özgür Karabulut, iş cinayetlerinde katledilen, maaşları doğru düzgün ödenmeyen, bedenleri tahtakurularına yem edilen 3. Havalimanı işçilerinin haklı mücadelesini yürütmüştür. İnşaat işçilerinin insanca çalışma ve yaşama hakkını savunmak, sendikamız genel başkanının suçu değil, görevidir. Asıl suç olan, bu görevi yerine getirmesini engellemektir. Asıl suçlular, iş cinayetlerine, ödenmeyen maaşlara, tahtakurularına göz yumanlardır. Karabulut’un sözü sözümüzdür. İnsanca çalışma ve yaşama talebini tutuklayamazsınız.”

DİSK’e bağlı sendikalar da Twitter üzerinden açıklamalar yaparak Karabulut’un ve işçilerin tutuklanmasına tepki gösterdi.

***

Dayanışma platformu kuruluyor

İnşaat-İş ve Dev Yapı-İş sendikaları, 3. Havaalanı İşçileriyle Dayanışma Platformu’nun kurulacağını açıkladı. Platform, pazartesi günü saat 13.00’te, Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nde düzenlenecek basın toplantısında kuruluşunu ilan edecek. Basın toplantısına, işçilerin uğradığı adaletsizliğe ve zulme razı olmayan tüm kişilerin ve kurumların davetli olduğu duyuruldu.

***

İşte ‘suç’ olan konuşma!

DİSK Dev Yapı-İş Sendikası Genel Başkanı Özgür Karabulut, söz konusu konuşmada özetle şunları söylemişti:

“Değerli arkadaşlar, inşaat işçisi ya toplu olarak öldüğünde gündeme geliyor ya da bugünkü gibi direndiğinizde gündeme geliyor. Bugünkü direniş ülkenin düzenidir. Bugünkü direnişiniz ülkenin Orta Çağ koşullarında çalışma koşullarında yaşadığınızın göstergesidir. Demin arkadaşımız söyledi, niye şimdi gündeme gelmiyor, diye. Niye gündeme gelmiyor? Biz örgütsüz olduğumuz için gündeme gelmiyor. Bugün bütün kanallarda bugünkü direnişiniz gösteriliyor. Biz örgütlü olursak, biz direnirsek değiştiremeyecek gücümüz yok. Dün yüzümüze bakmayanlar, bugün direnişimizin karşısında işçileri karşılarına alıp görüşme gerçekleştirdiler.

Birazdan arkadaşımız çalışma koşullarından kaynaklanan haklarımızı – bunlar onlardan istediğimiz bir şey değil, talep ettiğimiz bir şey değil, onlar bizim en doğal hakkımız, söke söke alacağız – bu taleplerimizi size söyleyecek. Bir kez daha söylüyoruz! İnşaat işçisi ya toplu olarak öldüğünde gündeme geliyor ya da bugünkü gibi direndiğinde… Siz direndiniz gündeme geldiniz, bu direnişinizi devam ettireceksiniz!”

***

Dünya sendikaları: YETER!

sendika-baskanini-da-tutukladilar-517286-1.

İşçilerin ve sendika başkanının tutuklanmasına, 163 ülkeden 207 milyon işçiyi temsil eden Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu’ndan (ITUC) da sert tepki geldi. ITUC Genel Sekreteri Sharan Burrow, DİSK Dev Yapı-İş Genel Başkanı Özgür Karabulut’un fotoğrafıyla birlikte “İşçilerin hayatını savunduğu için tutuklandı! Yeter!” mesajını paylaştı