Sendika düşmanlığı Bakanlığa sıçradı

EMEK SERVİSİ

Nakliyat-İş Sendikası, örgütlendikleri işyerlerinde çoğunluğu sağlamalarına rağmen Çalışma Bakanlığı’nın kendilerine yetki belgesini vermekte oyalandığını belirterek eylem yaptı. Ankara’da Çalışma Bakanlığı önünde yapılan eylemde 43 işyerinde çoğunluğun sağlanmasına rağmen 6 iş günü içinde verilmesi gereken yetki belgesinin 4 aydır verilmediği aktarıldı.

Yapılan açıklamada şöyle dendi: “2021 yılının ilk aylarından bu yana sendikamız, örgütlendiği 43 işyerinde üye çoğunluğunu sağlayarak toplu iş sözleşmesi yapmak üzere çoğunluk tespiti için Çalışma ve Sosyal güvenlik Bakanlığına başvuruda bulunmuştur. Yasalara göre Yetki Başvurularına 6 iş günü içerisinde cevap verilmesi gerekirken sendikamıza hiçbir cevap verilmemiştir. 4 aydan fazla bir süre sonrasında ise mahkeme kararlarına rağmen yetki belgelerine olumsuz cevaplar verilmiştir.”

Bakanlık önünde yapılan eylemde konuşan Nakliyat-İş Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu “Sendikamız bir taraftan sermaye sınıfına, para babalarına karşı mücadele verirken bir taraftan sarı sendikacılığa karşı mücadele vermektedir. 2009 yılında Resmi Gazetede yayınlanan istatistiklere göre sendikamızın 16 bin küsur üyesi vardır. 2009-2013 yılı arasında hiçbir istatistik yayınlanmıyor. 2013 Ocak ayında yayınlanan istatistikte 2800’e düşürülüyor üye sayımız. İtiraz ettiğimiz davanın mahkemesi hâlâ 8 buçuk yıldan beri devam ediyor. Ankara 29. İş Mahkemesinin vermiş olduğu Tedbir Kararına göre 2009 Temmuz ayı istatistikleri uygulanmalıdır. Bu karara rağmen yetki belgeleri verilmemektedir. Pandemi koşullarında en çok üye yapan sendikalardan biriyiz. Yargıtay karalarına göre işveren işkolu değiştiremez yazısına rağmen Yemeksepeti işvereni hukuksuz bir şekilde işkolu değişikliği yapması sebebiyle 2000’e yakın üyemizin üyeliği düşürülmüştür.”