Sendika işverenden taraf

Deniz GÜNGÖR

İstanbul Avcılar’da faaliyet gösteren Çin elektronik devi Xiaomi Salcomp fabrikasında işverenin, daralmaya gidildiği gerekçesiyle yaklaşık 400 kişiyi işten çıkarma kararına tepkiler sürüyor. Türk Metal Sendikası, istifa edecek olan işçilere, 2 brüt maaşla birlikte kıdem ve ihbar tazminatlarının verileceğini duyurdu.

İstifa etmeyi kabul etmeyen işçiler ise fabrika içerisinde direniş başlattı. “Teşvik paketi”ni kabul etmeyen işçilerin, işveren tarafından işten çıkarılacağı ve paketten yararlanamayacağı öğrenildi. Yaklaşık 250 işçinin mobbing nedeniyle teklifi kabul ettiğini belirten işçiler, Türk Metal Sendikası ile işverenin işbirliği yaptığını belirtti. İşçi Deniz Naim Polat, “Her şeyi netten hesaplamışlar, maaş bordosuna yansıdığı için 10-15 bin lira devlet kesmiş. Sendika bizi sattı, işverenle anlaşma yaptı” dedi. Geçtiğimiz yıl örgütlü işçilerin işten çıkarılmasının ardından direndiklerini hatırlatan Polat, “Tarih tekerrür etti. 2 tüm teşvik, kıdem ve ihbar tazminatlarımızı istiyoruz” ifadelerini kullandı.

İşçi Gül Damalı ise, “Bu bir oyun, yerimize taşeron işçi alacaklar” dedi ve ekledi: “Sendika bizden değil işverenden yana. İstifa etmek istemeyenlere baskı yapılıyor. Baskı ve mobbingle teşviki cazip kıldılar. Her şey sendikanın içeriye girerken işverenle anlaştığını gösteriyor.”

Xiaomi Salcomp fabrikasında 2021 Ağustos ayında Türk Metal Sendikası’nda örgütlenen yaklaşık 180 işçi işten çıkarılmıştı. Sendikanın Çalışma Bakanlığı’ndan aldığı yetki belgesine de işveren itiraz etmişti. Uzun mesai saatleri ve hak gaspları nedeniyle sendikalaşan işçiler, 3 hafta süren direnişleri sonucunda işveren geri adım atmış, işe iade ve toplu sözleşme yapılacağını aktarmıştı.