Sendika maliyeti gösterdi, direnişe sahip çıkmadı

Yaren ÇOLAK

Kocaeli Çayırova’daki Alba direnişçileri, Alba Plastik fabrikasında yaşanan taciz ve mobbinge karşı 70 gündür süren direnişlerini sonlandırdığını açıkladı. Petrol-iş üyesi Alba direnişçileri, mücadeleleri boyunca sendikanın yanlarında olmadığını iddia ederek direnişi noktaladıklarını duyurdu. Sendikalı oldukları için işten atıldıklarını öne süren 9 işçi, yalnızca sermayeyle değil, sendikal bürokrasiyle de mücadele ettiklerini vurguladı.

“Sendikalaşma süreci yürüttüğümüz için işten çıkarıldık ancak sendika yanımızda olmadı” diyen Alba direnişçisi Ender Konar, “Sendikanın direnişi sahiplenmemesi, sona erdirmenin bir yanı. Diğeri de ister istemez hepimizin ihtiyaçları oluyor, çalışmamız gerekiyor. Ekonomik olarak da zorlandık” dedi.

SENDİKA: FLORMAR’DA MADDİ ZARARA UĞRADIK

Sendikanın işçinin değil de iktidarın yanında konumlandığının altını çizen Konar, “Şube yönetimiyle de genel merkezle de konuştuk. Ancak sendika bize sahip çıkmadığı gibi Flormar’ı örnek gösterdi. Flormar’ın 2 milyon lira maliyeti olduğunu, ancak kimseyi üye yapamadıklarını ifade ederek meseleye üye sayısı ve maliyet hesabı yaparak yaklaştıklarını, maddi hiçbir beklentimiz olmamasına rağmen bir önlüğü bir şapkayı bile bize vermekten geri durdular” diye konuştu.
Direnişin sonlanmasının fabrikadaki mobbing ve baskıyı artıracağına dikkat çeken Konar, "İlk hafta sendikadan ziyaret ve destekler olduğunda içeride sendikalaşma artmıştı. Böyle olunca içeride de baskı tabii ki de arttı” ifadelerini kullandı.