Antep’te Başpınar Organize Sanayi Bölgesi’nde yaşanan hak gasplarını raporlaştıran DİSK TEKSTİL devlet bürokrasisinin de sermayaden yana olduğunu aktararak sorunların çözümü için acilen adım atılmasını istedi.

Sendikadan muhalefete duyarlı olun çağrısı: Hukuksuzluğa göz yummayın

EMEK SERVİSİ

DİSK-TEKSTİL Sendikası, salgın sürecinde Antep’te bulunan Başpınar Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) işçilere yönelik artan hukuksuzlukları raporlaştırarak muhalefet partilerine “Yaşananlara göz yummayın” çağrısında bulundu. Raporda salgın sürecinde karantina önlemlerinin sıkı tutulmadığı, sendika düşmanlığının arttığı, ücretsiz izin uygulamasıyla işverenin çalışan üzerindeki baskısını artırdığı aktarılarak şu ifadelere yer verildi: “Başta Gaziantep Valiliği, İl Sağlık Müdürlüğü ve İl Çalışma Müdürlüğü olmak üzere, halkın sağlığından ve güvenliğinden sorumlu olan kent yetkilileri halkın sağlığını tehlikeye atan, binlerce işçi ve işçi yakınının ölümüne neden olan patronlarla işbirliği yaptılar.”

DİSK-TEKSTİL Sendikası Başpınar OSB’de salgın sürecinde yaşanan hak gasplarını raporlaştırdı. Raporda Antep’in sanayi kenti ve nüfusunun yüzde 70’inin işçi ve ailelerinden oluştuğu hatırlatıldı. Salgın sürecinde Antep’in ihracat rekorları kırdığı aktarılırken şöyle dendi: “Pandemide uygulanan sokağa çıkma yasaklarında acil ve temel ihtiyaçların üretilmediği fabrikalar özel izinler çıkararak üretimi sürdürdü. Bu durumun doğal sonucu, Covid-19’un Gaziantep’e Başpınar’dan yayılması ve bir işçi hastalığına dönüşmesi oldu. Gaziantep’te ilk en yaygın Covid-19 ölümleri Başpınar OSB işçileri ve yakınları arasında yaşandı.” Karantina önlemlerinin alınmaması nedeniyle yaşanan ölümlerden bazıları şöyle sıralandı:

Hukuksuzluk can kaybı getirdi

Ağustos Sanat Ambalaj isimli fabrikada, beraber çalıştığı kişide koronavirüs çıkmasına ve temaslı olmasına rağmen izin verilmeyen İbrahim Karaoğlan isimli işçi Covid-19’a yakalandı, ailesine bulaştırdı ve babasını, annesini ve abisini kaybetti.

Nisan ayında Başpınar’ın yakınında bulunan, Sam Köyü, ilçe Hıfzısıhha Kurulunun kararıyla 14 gün süreyle karantina altına alındı. 5 bin kişinin yaşadığı ve nüfusunun yüzde 85’inin işçi olduğu köyde karantinanın başlamasının üzerinden iki saat geçtikten sonra, karantina iki sokağa düşürüldü.

Çelikaslan Tekstil isimli fabrikada dört gün arayla iki işçi Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi. Yaşamını yitiren işçilerden birisi, yaşamını yitirmeden önce yüksek ateş gibi şikayetlerle hastaneye gittiği halde işten atma tehdidiyle izin verilmeyerek zorla çalıştırıldı. Recep Sağlam isimli işçi birkaç gün sonra Covid-19’dan hayatını kaybetti.

Çalışma koşulları ağırlaştı

Çalışma koşullarının ağırlaştırıldığı da aktarılan raporda şöyle dendi: “Pazar mesaileri fiilen zorunlu hale geldi. Pek çok fabrikada işçilere hafta içi ve hafta sonu 12 ve 16 saat zorunlu mesai yaptırıldı. Yine pek çok fabrikada mesai farkları ya verilmedi ya da kayıt dışı yapıldı. Fazla mesaiye kalmak istemeyen veya fabrikadaki herhangi bir hak gaspına itiraz eden işçi ya Kod-29’la tazminatsız işten atıldı ya da ücretsiz izine çıkarıldı.”

Raporda sendika hakkının saldırı altında olduğuna değinildi. DİSK-TEKSTİL, üyelerinin yaşadığı sorunlara raporda şu ifadelerle yer verildi: “Koza Halı Fabrikası’nda pazar mesaisine kalmak istemeyen işçiler Kod-29 ile işten atıldı. Yasin Kaplan Halı’da işçiler, DİSK’te örgütlenmeye başladılar ve öncü işçilerden 16’sı birden Kod-29 ile işten atıldı. Daha önce yetkili olduğumuz ve yeniden yetki almaya çalıştığımız Güven Boya İplik Fabrikasında temsilcilik yapan işçiler başta olmak üzere, sendika üyesi 8 işçi Kod 29 ile işten atıldı. Angel Halı’da çalışan işçilerin telefonuna el koymak isteyen patron, işçiler buna karşı çıkınca 63 kişiyi birden Kod 46 ile yani hırsızlıkla suçlayarak işten attı. Yasin Kaplan Halı yönetimi, 16 işçiyi işten attıktan sonra içeride kalan sendikalı işçileri ya işten attı ya sendikadan istifa ettirdi. Güven Boya fabrikası yönetimi, işçileri Kod-29 ile işten attı.”

Sendika raporun sonunda muhalefet partilerine seslenerek yaşanan hukuksuzluğa sessiz kalmaması, yaşanan sorunların çözümü için acilen adım atılması çağrısında bulundu. Öte yandan sendika bugün Antep merkezde bulunan binasında basın açıklaması yapacak.