Aşılama sürecinin nasıl ilerleyeceği belirsizliğini korurken, salgın can almaya devam ediyor. Sendikalar, büyük risk altında olan işçi ve emekçilere aşılamada öncelik verilmesini istiyor.

Sendikalar: Aşıda işçilere öncelik verin

EMEK SERVİSİ

Covid-19 salgını can almaya devam ederken, aşılama sürecinin nasıl ilerleyeceğine ilişkin belirsizlik sürüyor. Sendikalar bu belirsizliğin bir an önce ortadan kalkmasını, risk altındaki işçi ve emekçilere aşılamada öncelik verilmesini istiyor.

Salgının başından bu yana hükümetin açıkladığı önlemlerden muaf tutulan, sokağa çıkma yasaklarında bile ‘evde kal’amayan, çarkların dönmesi uğruna canları pahasına çalıştırılan binlerce emekçi Covid-19’a yakalandı. Örneğin İstanbul’da toplu taşıma araçlarını kullanan 5 bin İETT şoföründen bini hastalandı. Fabrikalar ve işyerleri, salgının en fazla ve en hızlı yayıldığı yerler oldu.

Yüzlerce işçi ise Covid-19 nedeniyle can verdi. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi’nin raporuna göre geçen yıl en az 741 emekçi virüs nedeniyle hayatını kaybetti. Covid-19 nedenli ölümler iş cinayetlerini yüzde 30 oranında artırdı. Raporda, “Covid-19’un işçi sınıfı hastalığı haline geldiği ve Türkiye tarihinde görülmemiş bir işçi kırımının yaşandığı” vurgulandı.

Tüm bu gerçekler ortadayken aşı konusunda son dönemde basına yansıyan gelişmeler emekçileri ve sendikaları endişelendiriyor. Parası olanların ve iktidara yakın çevrelerin istedikleri anda aşıya ulaşabildiği yönündeki haberler ve ‘kayırmacılık’ iddiaları, “Canı pahasına çalıştırılan işçilere sıra ne zaman gelecek?” sorusunu beraberinde getiriyor. Bu nedenle risk altındaki işkollarında çalışanlar başta olmak üzere, aşılamada işçilere öncelik verilmesi talebi giderek yükseliyor.

TAŞIMACILIK İŞÇİLERİ CANI PAHASINA ÇALIŞIYOR

Tüm Taşıma İşçileri Sendikası (TÜMTİS) Genel Başkanı Kenan Öztürk, bu talebin ortak mücadeleyle daha da yükseltilmesi gerektiği görüşünde; çünkü tehlike hâlâ çok büyük. Örneğin taşımacılık işkolundaki işçilerin büyük risk altında çalıştığına dikkat çeken Öztürk, şunları söylüyor:
“Araç muayene istasyonlarında, kargo şirketlerinde işçiler, salgının başından bu yana sokağa çıkma yasakları da dahil olmak üzere her gün gece gündüz çalıştı, çalışıyor. Bu işçiler, evlere paket götürerek aynı zamanda yurttaşların önlemlere, kısıtlamalara uymasını sağlıyor. Maalesef bu süreçte çok sayıda arkadaşımız hastalandı, hayatını kaybetti. Taşımacılık işkolu, sağlıktan sonra en riskli işkollarının başında geliyor. Bir kargo işçisi düşünün, akşama kadar binlerce paket geçiyor elinden. Bu nedenle taşımacılık işkolu gibi riskli işkollarında çalışan işçilere aşılamada öncelik sağlanması gerek.”

İŞYERLERİ RİSKLİ ALANLAR KAPSAMINA ALINSIN

İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu ise işkolu fark etmeksizin tüm işçi ve emekçilerin öncelikli olarak aşılanmasını istiyor. Platformdan önceki gün yapılan açıklamada, sürecin açık ve şeffaf olarak sürdürülmesi, aşının ticari bir araca dönüştürülmemesi, herkese yetecek miktarda temin edilmesi ve ücretsiz, yaygın şekilde uygulanması talep ediliyor. İşyerlerinin riskli alanlar kapsamına alınması gerektiğine dikkat çekilen açıklamada, şu çağrıya da yer veriliyor:

“Sağlıklı ve insanca bir yaşam hakkına sahip çıkmak için tüm konfederasyonlarımızı, sendikalarımızı, meslek örgütlerimizi ve bütün emekçileri bir araya gelmeye, dayanışma içerisinde olmaya ve ortak mücadele etmeye çağırıyoruz.”

İÇ İÇE MOLALAR KALABALIK SERVİSLER

Hekimler de bu konuda sendikalarla hemfikir. İstanbul Tabip Odası (İTO) İşçi Sağlığı ve İşyeri Hekimleri Komisyonu’ndan Dr. Nazmi Algan, salgının yayılmasında işyerlerinin en riskli yerlerden olduğuna dikkat çekiyor. Algan, “İşçiler, sosyal mesafenin hiçe sayıldığı servislerle işe gitmek zorunda bırakılıyor. Üretim sahasında önlem alınsa bile yemek, çay molalarında bulaşın engellenmesi çok güç. Bu nedenle kuryeler, kargocular, market çalışanları vb. en fazla virüse maruz kalan çalışanlar başta olmak üzere, işçilere aşılamada öncelik verilmesi elzem” diyor.

***

TÜRK-İŞ BAKANLIKLARA YAZI GÖNDERDİ

Türk-İş Konfederasyonu da geçen ay Sağlık Bakanlığı ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na yazı göndererek, madenciler başta olmak üzere çalışma şartları nedeniyle hasta olma riski yüksek işçilerin aşılamada ikinci gruba alınmasını istemişti. Türk-İş ayrıca salgınla daha etkin mücadele için işkollarına göre virüse yakalanan işçi sayılarının açıklanmasını talep etmişti.