Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın çarşamba günü açıkladığı “reform paketi”nde kıdem tazminatı fonunun bir kez daha gündeme getirilmesine tepkiler sürüyor. Sendikalar birbiri ardına açıklama yaparak “Kıdem tazminatına dokundurtmayız” derken, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Emek Büroları Koordinatörü Veli Ağbaba da konuyla ilgili yasa teklifi verdi. MEVCUT YAPI BOZULACAKSA… Türk-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Ergün Atalay, […]

Sendikalar kıdem tazminatlarını korumakta kararlı:  Direneceğiz!

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın çarşamba günü açıkladığı “reform paketi”nde kıdem tazminatı fonunun bir kez daha gündeme getirilmesine tepkiler sürüyor. Sendikalar birbiri ardına açıklama yaparak “Kıdem tazminatına dokundurtmayız” derken, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Emek Büroları Koordinatörü Veli Ağbaba da konuyla ilgili yasa teklifi verdi.

MEVCUT YAPI BOZULACAKSA…

Türk-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Ergün Atalay, “Bizim için önemli olan bir yıla 30 günlük kıdem tazminatı ödemesini muhafaza etmek” dedi. NTV’ye konuşan Atalay, “Fonlar bizim için hiç açıcı tablo değil. Mevcut yapıyı tutalım. Kıdem tazminatı alamayanlara ilgili meseleyi çözelim” diye konuştu.

Önümüzdeki hafta içinde bir toplantı yapılacağının söylendiğini aktaran Atalay, “Mevcut yapı bozulacaksa bunun içinde olmayız” dedi. NTV’ye konuşan Atalay, “ Bireysel emeklilikle ilgili bir konu var, o da bu meselenin içinde. Zorla tasarruf olmaz. Bu meselede üç sendika bir araya gelmek zorundayız” ifadelerini kullandı.

YURTTAŞLAR HESAP SORACAK

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu’ndan yapılan açıklamada, “Bu paket işçilerin, emekçilerin yaşam şartlarını daha da kötüleştirecektir. AKP iktidarı bu paketten ve kıdem tazminatı hakkına göz dikmekten vazgeçmelidir. Krizin yükünü emekçilerin, çalışanların, yoksulların sırtına yükleyenlerden ilk fırsatta hesap sorulacağını belirtiyoruz. Ekonomi paketini kabul etmiyor, kıdem tazminatı hakkımızın reform adı altında sermayeye peşkeş çekilmesine karşı çıkıyoruz” dendi.

DİSK Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Seyit Aslan da yazılı açıklamasında kıdem tazminatının fona devrine izin vermeyeceklerini duyurdu: “Kıdem tazminatının fona devrinin ya da hangi ad altında olursa olsun gaspının yeniden gündeme getirilmesi kabul edilemez. Yapılması gereken fon kurmak değildir. Kıdem tazminatının tam güvenceye alınması, bunu ödemeyen patronlara yaptırım uygulanmasıdır. Kıdem tazminatına dönük saldırı karşısında işçi ve emekçiler üretimden gelen gücünü kullanarak saldırıya karşı koyacaktır.”

MÜCADELEDEN KAÇINMAYIZ

Türk-İş’e bağlı Tüm Taşıma İşçileri Sendikası’ndan (TÜMTİS) yapılan açıklamada ise şu ifadeler yer aldı: “İlk kez 1936 yılında uygulanan ve bugüne kadar geliştirilerek getirilen kıdem tazminatı bize emanettir. Bugün uygulanan haliyle işçinin iş güvencesidir ve birikmiş emeğidir. Kıdem tazminatına el uzatılmasına asla izin vermeyiz. Kıdem tazminatının gaspını içeren her türlü girişimin karşısında olacağımızı, bunun için de hiçbir mücadeleden kaçınmayacağımızı belirtiyoruz. Tüm sendika ve emek örgütlerini hak gasplarına karşı harekete geçmeye, birlikte mücadeleye çağırıyoruz.”

Damat tarafları çağıracak

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın kıdem tazminatı sisteminde yapılmak istenen değişikliklerle ilgili görüşlerini almak için tüm tarafları bir araya getireceği öğrenildi. AA’nın haberinde, fona ne kadar kesinti yapılacağı, sistemin kimleri kapsayacağı, birikmiş kıdem tazminatlarının durumu gibi konuların tüm paydaşların görüşleri alınarak belirleneceği iddia edildi. Haberde, kazanılmış hakların korunmasının sağlanacağı da öne sürüldü.

CHP’li Ağbaba’dan yasa teklifi

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Emek Büroları Koordinatörü Veli Ağbaba, kıdem tazminatı fonunun kurulmasına ilişkin yürürlükteki yasa maddesinin iptali için yasa teklifi verdi. Kıdem tazminatının fona devrine yönelik ilk yasal adımlar 2003 yılında çıkarılan 4857 sayılı İş Kanunu’nun geçici 6’ncı maddesi ile atılmıştı. Bu maddede kıdem tazminatı için bir fon kurulacağı belirtilmişti. Ağbaba’nın verdiği teklifte, geçici 6’ncı maddenin iptalinin yanı sıra, kıdem tazminatı hakkı için en az 1 yıl çalışma koşulunun (14’üncü madde) değiştirilmesi, 1 yıldan kısa süre çalışanların da kıdem tazminatı alabilmesi ve kıdem tazminatını hak ediş koşullarının genişletilmesi istendi.