İstanbul Valiliği'nin mitinge izin vermediği Taksim'e işçi örgütleri birer heyet göndererek, Cumhuriyet Anıtı'na çelenk bıraktı. Anıta ilk ziyareti yapan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) heyeti oldu. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu “Taksim'in yasaklanması bu ülkede eşitlik, adalet, barış, kardeşlik umutlarına ve bu iradeye vurulan bir kelepçedir. O nedenle bizler bu 1 Mayıs'ta bir kez daha Taksim yasağını asla kabul etmediğimizi, Taksim irademizden vazgeçmeden Maltepe Meydanı'nda ve Türkiye'nin dört bir yanında alanlarda, meydanlarda buluşacağımızı ifade ediyoruz" dedi.

Sendikalar Taksim’deki Cumhuriyet Anıtı’na çelenk bıraktı

Birleşik Metal-İş Sendikası ve DİSK üyeleri, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle Taksim'e geldi. Toplantı ve gösteri yürüyüşü yapılmasına izin verilmeyen Taksim Meydanı ve çevresinde her yıl olduğu gibi bu sene de sıkı güvenlik önlemleri alındı. Önlemler kapsamında Taksim Meydanı, Talimhane, Tarlabaşı, Divan Kavşağı, Gezi Parkı etrafı, Atatürk Kültür Merkezi önü ve Sıraselviler ile İstiklal Caddesi'ne kadar tüm bölge, bariyerlerle çevrilerek girişlere kapatıldı.

İstanbul Valiliği'nin mitinge izin vermediği Taksim'e işçi örgütleri birer heyet göndererek, Cumhuriyet Anıtı'na çelenk bıraktı. Anıta ilk ziyareti yapan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) heyeti oldu. Burada bir konuşma yapan Disk Başkanı Arzu Çerkezoğlu, basın mensuplarının da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü kutladı.

Çerkezoğlu “Taksim'in yasaklanması bu ülkede eşitlik, adalet, barış, kardeşlik umutlarına ve bu iradeye vurulan bir kelepçedir. O nedenle bizler bu 1 Mayıs'ta bir kez daha Taksim yasağını asla kabul etmediğimizi, Taksim irademizden vazgeçmeden Maltepe Meydanı'nda ve Türkiye'nin dört bir yanında alanlarda, meydanlarda buluşacağımızı ifade ediyoruz" dedi.

Çerkezoğlu, şunları söyledi:

"DÜNYANIN EN BÜYÜK 1 MAYISLARINI YAPTIK BU MEYDANDA"

"Bugün 1 Mayıs. Bugün işçi sınıfının uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma gününü kutluyorum. DİSK Yönetim Kurulu olarak 1 Mayıs çelengimizi bırakmak üzere buradayız. Sizler de biliyorsunuz İstanbul'da bu yıl 1 Mayıs mitingimizi, 1 Mayıs buluşmamızı Maltepe Meydanı'nda gerçekleştireceğiz. Birazdan hep birlikte Maltepe'ye geçeceğiz. 1 Mayıs Meydanı Taksim Meydanı'dır. Yıllarca bir Mayıs'ın ve Taksim’in özgürleştirilmesi için uzun mücadeleler verdik. 2010, 2011 ve 2012 yıllarında sadece Türkiye'nin değil, dünyanın en büyük 1 Mayıslarını yaptık bu meydanda. 1977 1 Mayıs'ında yitirdiğimiz arkadaşlarımızı andık. Daha sonraki yıllarda Taksim'in özgürleştirilmesi mücadelesinde kaybettiklerimizin anısını ve Türkiye İşçi Sınıfı'nın birlik, mücadele, dayanışma duygularını, taleplerini, hedeflerini, mücadelesini yüz binlerle buluşturduk bu meydanda. Ancak 2013 yılından beri Taksim Meydanı yeniden işçi sınıfına ve 1 Mayıs'a kapatıldı.

"DEMOKRASİ MÜCADELESİNİN DE TARİHİDİR"

Ancak biliyoruz ki 1 Mayıs'ın ve Taksim'in özgürleştirilmesi bu ülkede demokrasi mücadelesinin de tarihidir. Taksim’in işçi sınıfına yasaklanması Türkiye'de demokrasinin, işçi haklarının bu ülkenin geleceğinin nasıl şekillendiğini de gösteriyor. Aslında Taksim ve 1 Mayıs yasağı bugün işçi sınıfının emekçilerin bu ülkenin tüm değerlerini ve güzelliklerini üretenlerin yaşadığı zorlukların sıkıntıların sorunların da simgesidir. Yani bugün 1 Mayıs Meydanı Taksim Meydanı'nın işçi sınıfına 1 Mayıs'a kapalı olması bugün Türkiye işçi sınıfının açlık sınırının altındaki asgari ücrete mahkûm edilmesidir. Taksim'in yasaklı olması bu ülkede milyonlarca emeklinin asgari ücretin bile altındaki ücretlere mahkûm edilmesidir. Taksim'in yasaklı olması bugün Türkiye işçi sınıfının sendikal haklarının gasp edilmesi, grev hakkının toplu sözleşme hakkının kullanımının önündeki engellerdir.

"TAKSİM’İN YASAKLANMASI UMUTLARA VE İRADEYE VURULAN BİR KELEPÇEDİR"

Taksim'in yasaklanması bu ülkede kadınlara yapılan ayrımcılıktır şiddettir. Taksim'in yasaklanması bu ülkede işsizlikle geleceği karartılan gençlerimizin gerçekliğidir. Taksim'in yasaklanması bu ülkede eşitlik, adalet, barış, kardeşlik umutlarına ve bu iradeye vurulan bir kelepçedir. O nedenle bizler bu 1 Mayıs'ta bir kez daha Taksim yasağını asla kabul etmediğimizi, Taksim irademizden vazgeçmeden Maltepe Meydanı'nda ve Türkiye'nin dört bir yanında alanlarda, meydanlarda buluşacağımızı ve mutlaka bu ülkede İstanbul'da bu kentte Taksim Meydanı'nda, 1 Mayısları yaptığımız, eşitliğin, özgürlüğün, adaletin, barışın ve kardeşliğin Türkiye'sini, yani emeğin Türkiye'sini kurma kararlılığımızı bugün buradan kez daha ifade ediyoruz. Tekrar bütün sınıf kardeşlerimizin, tüm Türkiye işçi sınıfının dünya işçi sınıfının tüm emekçi halkımızın bir Mayıs'ı kutlu olsun. Yaşasın bir Mayıs diyoruz."