Meclis’te milyonlarca işçinin kıdem tazminatı, emeklilik ve iş güvencesi haklarını ortadan kaldıracak torba yasa teklifinin görüşmeleri sürüyor. Sendikalar üç büyük konfederasyona çağrı yapıyor: Üretimden gelen gücümüzü kullanmalıyız.

Sendikalardan acil çağrı: Üretimden gelen gücümüzü kullanmalıyız

Rıfat KIRCI

Ülke gündemi Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın istifasıyla çalkalanırken bugün Meclis Genel Kurulu’nda ‘istihdam paketi’ olarak bilinen ve esnek çalışma düzenlemelerini içeren torba yasa teklifinin görüşmelerine devam edilmesi bekleniyor. 51 maddelik teklifin 19 maddesi geçen haftaki görüşmelerde kabul edilmişti. Türkiye’de her 4 işçiden 1’ini kıdem tazminatından edecek olan, işçilerin emeklilik ve iş güvencesi hakkını tırpanlayan maddeler henüz geçmiş değil. Öte yandan Genel Kurul’un programının Albayrak’ın istifasından etkilenebileceği yönünde görüşler var. Teklifin geri çekilmesi talebiyle eylemlerini sürdüren sendikalar ise konfederasyonlara ortak mücadele, daha sert eylemler ve üretimden gelen gücün kullanılması çağrısında bulunuyor.

ÜRETİMİ DURDURMAK DA DAHİL

Türk-İş’e bağlı Tüm Taşıma İşçileri Sendikası (TÜMTİS) Genel Başkanı Kenan Öztürk, torba teklifin geri çekilmemesi durumunda bir sonraki adımın “tüm işçilerin kıdem tazminatı hakkını gasp etmek” olacağını vurguladı. Bu teklife artık daha sert eylemlerle tepki verilmesi gerektiğini belirten Öztürk, şunları söyledi:

“Türk-İş Başkanlar Kurulu toplantısında 81 ilde basın açıklaması yapılması kararını almıştı. 3 konfederasyonla ortak deklarasyon yayımlanmıştı. İşyerlerinde iş çıkışlarında alkışlı protesto yapılması kararı alınmıştı. Yasaya karşı Meclis’te bulunan çeşitli partilerle görüşmeler yapılacaktı. Bir gelişme olmazsa yeniden diğer konfederasyonlarla görüşülerek yeni eylem kararları alınacaktı. Bize bu yönde bilgi verildi Türk-İş yönetimi tarafından. Bir gelişme olmadı. Dolayısıyla üç konfederasyonun acilen yeni bir eylem kararı alması lazım.”

İstihdam paketinin kamuoyunda da işçi düşmanı bir yasa olduğunun farkına varıldığını belirten Öztürk, “Daha önce kıdem tazminatının tasfiyesi gündemdeydi, bunu geri çektiler. Şimdi yeniden kıdem tazminatının tasfiyesi gündemde. Bu, kıdem tazminatıyla ilgili daha önceden getirdikleri yasa tekliflerinden çok daha tehlikeli. Biz sendikalar, konfederasyonlar, emek hareketi olarak bunu durduramazsak, yarın kıdem tazminatının tasfiyesi sadece 25 yaş altı ve 50 yaş üstü için değil, tüm işçiler için söz konusu olur” dedi.

Türk-İş’in “Kıdem tazminatına dokunulması genel grev nedenidir” şeklindeki kararını da hatırlatan Öztürk, “Dolayısıyla biz artık bu yasayı durdurmak için üretimden gelen gücümüzü kullanmamız gerektiğini düşünüyoruz. Üretimi durdurmak da dâhil her türlü eylemlilikle teklifin geri çekilmesini sağlamak zorundayız” ifadelerini kullandı.

SINIFSAL BÜTÜNLÜĞÜ SAĞLAMALIYIZ

DİSK Genel Sekreteri ve Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu da torba teklife karşı eylemlerin sertleşmesi ve protesto alanlarının genişlemesi gerektiğini dile getirdi. Serdaroğlu, “Diğer konfederasyonlara çağrıda bulunuyoruz. Bu sadece DİSK’in yapabileceği bir şey değil. Eylem programımızı tekrar oluşturduk ve sendikalara göndereceğiz. Daha etkili eylemleri hayata geçirmeye çalışacağız” dedi.

Berat Albayrak’ın istifasına da değinen Serdaroğlu, “Damat Bakan’ın istifası nedeniyle Meclis programında bir değişiklik olabilir. Yarın (bugün) meydanlarda, fabrika çıkışlarında geniş katılımlı protestolar düzenleyeceğiz. İş bırakmaya kadar varan daha güçlü eylemleri hayata geçirmeyi planlıyoruz. Olabildiğince de bu hassasiyete karşı tepkiyi örmeye, sınıfsal bütünlüğü sağlamaya çalışıyoruz. Bütün konfederasyonların katılımlarını yükseltmeye, DİSK’le birlikte eylemlere katılmalarını sağlamaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

***

4 milyon işçinin kıdemi tehlikede

Meclis’te bugün görüşmelerine devam edilecek olan ‘İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi’, 25 yaş altı ve 50 yaş üstü işçilerin iki yıla kadar belirli süreli iş sözleşmeleriyle çalıştırılmasının önünü açıyor. Belirli süreli iş sözleşmeleriyle çalıştırılan işçiler kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ve iş güvencesi haklarından yararlanamıyor. Söz konusu yaş grubundaki işçilerin sayısı 3-4 milyon civarında. Dolayısıyla teklif yasalaşırsa ülkede her dört işçiden biri kıdem tazminatı hakkını kaybedecek.

***

İşçiler bugün de alanlarda

DİSK, bugün tüm yurtta torba yasa teklifine karşı bir kez daha alanlara çıkacak. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve DİSK Yönetim Kurulu’nun katılımıyla İstanbul Beşiktaş’ta bulunan Barbaros Parkı’nda bugün saat 12.30’da kitlesel basın açıklaması yapılacak. Diğer bölgelere ilişkin eylem yer ve saatleri ise şöyle:

ÇUKUROVA BÖLGE: Saat 12.00, Heykel Park (Adana Büyükşehir Belediyesi önü)

EGE BÖLGE: Saat 11.00, İzmir Büyükşehir Belediyesi önü, Konak

ESKİŞEHİR BÖLGE: Saat 12.30, Ulus Anıtı önü

KAYSERİ BÖLGE: Saat 13.00, Cumhuriyet Meydanı

KOCAELİ BÖLGE: Saat 17.00, İnsan Hakları Anıtı Önü

***

DİSK’in Twitter hesabı kısıtlandı

Torba yasa teklifinin Meclis’teki görüşmeleri sürerken DİSK’in Twitter hesabına kısıtlama getirildi. Sosyal medya kullanıcıları, DİSK’in Twitter hesabına girdiğinde, “Dikkat: Bu hesap geçici olarak kısıtlandı” uyarısıyla karşılaştı. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “Twitter DİSK’in hesabını kısıtladığı için dayanışmayı daha da büyütme zamanı. Torba yasayı durdurmak için 10 Kasım Salı günü, saat 12.30’da Beşiktaş’ta buluşalım. Hepimiz @diskinsesi olalım” çağrısında bulundu.