Toplu sözleşme ikramiyesinden yararlanmak isteyen memurların üye oldukları sendikalara yüzde 2 baraj şartı getirilmesini öngören tasarıyı TBMM önünde protesto etmek isteyen memur sendikalarına polis izin vermedi.

Sendikaların 'yüzde 2 barajı' eylemine polis müdahalesi

AKP’nin, 700 TL olan toplu iş sözleşmesi ikramiyesinden yararlanmak için memurların üye olduğu sendikalara yüzde 2 barajı getirilmesine yönelik kanun teklifi sendikalar tarafından TBMM önünde protesto edilmek istendi. Ancak polis, memurların eylemine izin vermedi.

Orman-İş, Eğitim-İş, Birleşik Kamu-İş sendikalarının aralarında olduğu Sendikalar ve Konfederasyonlar Platformu öncüğünde öncülüğünde bir araya gelen memurlar, teklifin aynı zamanda sendika seçme özgürlüğüne müdahale olduğunu belirterek açıklama yapmak istedi.

Polis, TBMM önünde yapılmak istenen eyleme müdahale ederek yapılmasına izin vermedi.

“MECLİS’İ Mİ BASTIK?”

Ankara’da Meclis Parkı’ndan İçişleri Bakanlığı’na kadar polis ablukası altına alınan yolda taleplerinin dile getirilmesi tüm ısrarlara rağmen izin verilmeyen sendikacılar, kolluk kuvvetleri tarafından yolun karşı tarafına geçirildi. Burada Birleşik Kamu İş Genel Başkanı Mehmet Balık, sadece basın açıklaması yapılacağını belirterek polislere; “Biz buraya kavgaya falan gelmedik. Bakın, memlekette asker, polis 900 bin kişi var; sendika hakkı yok ve Memur-Sen ile Kamu-Sen’in aldığı 700 küsur lira parayı bu memurlar alamıyor. Biz bunun mücadelesini veriyoruz. Bizim burada kendimiz ile alakalı bir derdimiz yok ki. Burada garibanın hakkı yenecek ve buna ses çıkaramayacak mıyız? Burada binlerce memurun, yetimin, garibanın hakkını yiyeceksin. Kendine özel hak çıkaracaksın, yasa çıkaracaksın ama açıklama yapamazsın… Ne yapacağız, açıklama yapmayacak mıyız? Meclis’i mi bastık? Meclis’in kapısında açıklama yapmanın kime, ne zarar var? Hangi milletvekilini, hangi bakanı rahatsız ediyor” dedi.

Sendikacılar Meclis önünden zor kullanılarak uzaklaştırılmasının ardından, Atatürk Bulvarı’nda sloganlarla yürüyerek Olgunlar Caddesi’nde bulunan Madenci Anıtı önüne geçti.

Burada konuşan Birleşik Kamu İş Genel Başkanı Mehmet Balık, yüzde 1 barajının Danıştay tarafından iptal edildiğini hatırlatarak, kanun teklifinin geçmesi durumunda bunun yüzde 2 ile kalmayarak artırılacağını kaydetti.

TBMM önündeki engellemeye tepki gösteren Balık, “Bu yasanın bir an önce Meclis’ten çekilmesini ve adaletli bir şekilde toplu sözleşme getirilmesini istiyoruz. Bizler borçlarımız yüzünden marketlere gidemiyoruz, çocuklarımızın ihtiyaçlarını karşılayamıyoruz. Biz, 7 konfederasyon, 150 bağımsız sendika bir araya geldik. Bu direnişimiz devam edecek. Gerekiyorsa iş bırakacağız. Gerekiyorsa Meclis’e milyonlar ile yürüyeceğiz.” dedi.

(ANKA)