Sendikalaşan işçiler direnişe devam ediyor: "Tehditlere karnımız tok"
Emekçiler 27 gündür soğuğa rağmen direniyor. (Fotoğraf: BirGün)

Deniz GÜNGÖR

Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) bulunan Yasin Çakır Un Fabrikası’nda DİSK’e bağlı Gıda-İş Sendikası’nda örgütlenmelerinin ardından işten çıkarılan 22 işçinin direnişi sürüyor. Fabrikanın önünde 27 gündür direnen, çalışma koşullarının iyileştirilmesi, ücretlerin artırılması ve insanca muamele için sendikalaşan işçiler, sendikalı olarak işe iadeleriyle birlikte tüm sosyal haklarının güvenceye alınmasını talep ediyor.

Yaklaşık 2 senedir ağır koşullar altında çalıştıkları için Gıda-İş’te örgütlendiklerini belirten işçi Battal Çetinbaş, “Önceden bir kişinin yevmiyesi 1 çuval un parasıydı şimdiyse yarım çuval un parası. Mesailerimiz vardı, mesailerden dolayı vergi dilimine çok erken giriyorduk ve bu yüzden maaşlarımızdan düşmeye başladı” dedi. Sendikalaştıkları duyulduktan sonra tehdit edildiklerini aktaran Çetinbaş, “Yine de korkmadık” diye konuştu.

TÜM HAKLARI GASP EDİLDİ

Fabrikada zorla mesaiye bırakıldıklarını belirten bir işçi ise şunları dile getirdi: “40 saat mesaimiz garantiydi. İş yükümüz çoktu. Patronlara şikâyetimizi çok kez dile getirdik ancak bize her defasında tehdit ettiler.” Sendikalaştıktan sonra fabrika içerisinde sendikalı işçilerle konuşmadıklarını belirten işçi, “Sendika üyesi olup olmadığımızı anlamak için e-devlet şifrelerimiz istendi. Bize haksızlık yapıldı. En son da hırsızlık koduyla işten çıkardılar, işsizlik maaşı alamıyoruz. Tüm haklarımızı öldürdüler ama biz mücadelemize devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. Direniş boyunca işçilerle birlikte alanda olan Gıda-İş Sendikası Bursa Temsilcisi Nuri Aysever, “Burada 1,5 ay boyunca örgütlendikten sonra işverene toplu sözleşme taslağımızı sunduk. İşveren aldığımız duyumlara göre işe iade etmeyeceğini söylüyormuş. İşe geri dönemiyorsak sendikal tazminatımız, kıdem ve ihbar tazminatımız ve kötü niyet tazminatımızı talep ediyoruz” dedi.