İzmir Kemalpaşa’daki Özsüt fabrikasında emekçiler, sendikalı oldukları gerekçe gösterilerek işten çıkartıldı. Baskı, tehdit ve şantaja maruz kaldıklarını anlatan işçiler, “Son günlerde yaşadıklarımızın tarifi yok” dedi.

Sendikalaşma kıyım başlattı
Fotoğraf: BirGün

Asena TUNCA

Tek Gıda İş sendikasının örgütlü olduğu İzmir Kemalpaşa’daki Özsüt fabrikasında 16 emekçi sendikaya üye oldukları için işten çıkarıldı. İşverenin, kendilerini Kod 50 ile işten attığını söyleyen emekçiler yıllardır emek verdikleri fabrikada kötü muameleye maruz kaldıklarını da belirtiyor.

Tek Gıda İş Genel Örgütlenme Uzmanı Âdem Çınkır, “İlk etapta 7, ardından 9 kişi emekçi işten atıldı. Fabrikada önüne geçilemeyen tehdit, şantaj ve baskı sistemi kuruldu. Bunların hepsi emekçilerin sendikalı olmasından. Çalışanın yasal hakkını kullanmasından rahatsız oluyorlar. Bugünden sonra Özsüt’te yaşananları ülkenin her yerinde teşhir edeceğiz” ifadelerini kullandı.

7 yıldır Özsüt’te çalışan Hayriye Alver fabrikada yaşananları BirGün’e anlattı.

Alver, “Son bir ayda yaşadıklarımızın tarifi yok. Bundan önce de bazen yarım maaşla çalıştırıldık, çok yoğun çalışıp fazla mesaiye kaldık ama bu kadar kötüsü hiç olmamıştı. Yıllardır maruz kaldığımız bu uygulamalara dur demek için sendikalı olduk” dedi.

İŞÇİYİ İŞÇİYE KIRDIRDILAR

Gözdağı vermek için başta 6 emekçinin işten çıkarıldığını ardından sıranın kendilerine geldiğini söyleyen Alver, “İşverenin özel getirdiği ustalar bize baskı yapıyordu. Sonraları içimizdeki bazı arkadaşları bizim yanımıza yollayıp onlar üzerinden tehdit etmeye başladılar. Asgari ücretle çalışan iş arkadaşlarımız bize gelip ‘sendikadan çıkın, garanti veriyorum size bir şey olmayacak’ deme cüretini gösterdi. Bizi birbirimize kırdırmaya çalıştılar” şeklinde konuştu.

TUVALETE GİTMEK YASAK

Alver, işten çıkarılacaklarını öğrendikleri sürece ilişkin şunları kaydetti: “Bizleri yukarıdaki odalara çağırdılar. Biz, bizimle uzlaşmak istediklerini düşündük. Arkadaşlarımı da ayrı odalar alıp bizi saatlerce odalarda beklettiler. Telefonla konuşmak, mesajlaşmak, tuvalete gitmek yasaktı. Tuvalete gitmek konusunda ısrar ettiğimizde bizi ikili gruplar halinde, mahkûm gibi götürdüler. Bize bir tuzak kurulmuş gibiydi. Uzun bekleyişin ardından, ‘tazminatsız olarak işten çıkarıldınız, hukuki yollarla hakkınızı arayın’ dediler.

3 çocuğundan birinin işsiz diğerinin askerde olduğunu kaydeden Alver, evde tek çalışanın kendisi olduğunu ve işten çıkarılmasının hepsini çok zor duruma soktuğunu anlattı.

Alver, “Ben 42 yaşında bir kadınım. 7 yıldır asgari ücretle çalışıyorum. Beni ve arkadaşlarımı öyle bir maddeyle işten çıkardılar ki iş aramaya bile çalışamıyorum. Biz hep fabrikanın iyiliğini istedik. Bir zayiat olmasın diye elimizden geleni yapardık buna rağmen Kod 50 ile işten atıldık. Şimdi diğer arkadaşlara da baskılar ve tutanak tutmalar yoğunlaştı. Tek dertleri sendika. İşçi kıyımı sendikadan sonra başladı” dedi.

BASIN AÇIKLAMASI YAPILDI

İşten atılan emekçiler fabrikanın önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Tek Gıda İş’ten Suat Karlıkaya’nın okuduğu basın açıklamasında özetle şöyle denildi: “ÖZSÜT emekçileri çalışma şartlarını düzeltmek, ücret adaletsizliğini gidermek, daha iyi ücretlere çalışabilmek ve daha iyi bir gelecek kurmak için sendikalı oldu. ÖZSÜT patronları işçilerin birliğini ve sendikalaşmasını önlemek için işçileri ekmeğiyle, işiyle tehdit etti. Önce 7 işçiyi tazminatlı olarak işten çıkarttılar. Daha sonra işçi arkadaşlarımız yine örgütlenmeye devam edince, çalışanları korkutmak ve sendikalaşmayı engellemek için 9 işçiyi daha işten çıkarttılar. İşçinin maaşını istediği gün yatıran, işçileri istediği paralara çalıştırmaya alışmış ÖZSÜT patronları sendika düşmanlığınım en üst seviyeye taşıdı. Bugün buradan eğer yapılan baskıları sonlandırmazsanız, sendika üyesi olduğu için işten çıkarttığınız üyelerimizi tekrar işbaşı yaptırmazsanız şirketinize ve marka değerinize karşı tüm Türkiye’de emek dostlarımızla bir mücadele ağı örmekten geri durmayacağımızı ilan ediyoruz.”