Acarsoy Tekstil fabrikasında sendikalı olduktan sonra işten çıkarılan kadınlar işlerini geri istiyor. Baskıya, ağır çalışma koşullarına, düşük ücrete karşı örgütlendiklerini söyleyen kadınlar 5 aydır fabrika önünde direnişte.

Sendikalı çalışana işsizlik eziyeti
Acarsoy Tekstil’de kadınlar işlerini geri istiyor. (Fotoğraf: BirGün)

Deniz GÜNGÖR

Acarsoy Tekstil fabrikasında sendikalı olduktan sonra işten çıkarılan 4 kadın işçi 150 gündür direniyor. Bursa Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren ve ZARA, H&M ve BERSHKA gibi mağazalara üretim yapan firmada işten çıkarma gerekçesi ise performans düşüklüğü ve işyeri barışını bozma iddiaları. İşçiler, sendikalı olarak işe iadelerini talep ediyor. BirGün’e konuşan işçiler, direnişlerindeki devamlılığın haklılıklarından geldiğini söyledi.

BU YAPILANLAR KUMPASTIR

Acarsoy Tekstil’de yaklaşık 2,5 yıla yakın çalışan işçi Dilek Dündar “İşe başladığımda içeride sendikal örgütlenme olduğunu bilmiyordum ancak hiç düşünmeden hemen ertesi gün sendikaya üye oldum. Fabrika içerisindeki çalışma koşullarının ağırlığı, baskı, mobbing ve düşük ücret nedeniyle örgütlenme çalışmalarımızı hızlandırdık. Ancak işveren bundan haberdar olunca işten çıkarıldık” dedi. Fabrika içerisindeki üretim baskısının kendilerini yıprattığını belirten Dündar, “Baktığımız makine sayısı, randıman baskısı bizi fiziksel olarak yoruyordu. Ancak ocak ayı zamlarından sonra sendikalaşma faaliyetlerimiz hız kazandı. Her şey zamlanınca aldığımız ücret düşük gelmeye başladı. Önce Selinay arkadaşımızı gözdağı olarak çıkarttılar. 14 Mart’ta direniş başladı. Bu süre içerisinde içerideki baskılar arttı, göz hapsine tutulduk” ifadelerini kullandı.

Dündar, patronların işçilerin anayasal haklarına saygı duyması gerektiğine vurgu yaparak son olarak şunları aktardı: “Maalesef etrafa baktığımızda her yerde direniş var. Bu devlet, bu anayasa bize bu hakkı verdiyse patronlar ekmeğimizle oynamayı bıraksın.”

HAYATLARI İPOTEK ETTİLER

Fabrika içerisinde yoğun bir şekilde psikolojik baskı, mobbing olduğunu belirten başka işçi Öznur Mantarcı, “Biz bu baskılara karşı sendikalaşma kararı aldık. Vardiya başındaki ustalar üretim baskısı yapıyordu. Tutanakla korkutuluyorduk. İşe girdiğimde 2 sene hamile kalmayacağına dair belge imzalattılar bana. Bunu hak edecek bir şey yapmadık” dedi. Mantarcı, “Herkes üzerine düşeni yaparken, eleman gelmeyince bize fazla iş veriliyordu, cezalandırılıyorduk. Randıman fazla olsun diye uğraşırken iş kazası oluyordu sonra ‘Neden dikkat etmediniz’ deniyordu” ifadelerini kullandı. Kadın işçilerin erkek işçilere kıyasla düşük maaş aldığını belirten Mantarcı, “Genel Müdür ‘Erkek işçiler ev geçindirdiği için yüksek alabilir’ dedi. Bizden daha çok iş yapmamız bekleniyordu.”

Direnişlerine kararlılıkla devam ettiklerini belirten Mantarcı son olarak şunları aktardı: “Orada sağlığımı kaybettim. 6 yıllık çalışanım, bel ve boyun fıtığım var. Direnişimizden vazgeçmeyeceğimizi bilsinler, birlik olunca kuvvetli oluruz.”

ÜNLÜLERDEN DESTEK

Yaklaşık 150 gündür direnişlerine devam eden işçilere emek örgütleri ve emekten yana ünlü isimler de destek verdi. Twitter üzerinden yapılan #AcarsoydaKadınlarKazanacak hashtag çalışmasında, işçilerin üretim yaptığı ZARA, BERSHKA ve H&M gibi mağazalardaki ürünlere işçilerin direnişleri hakkında bilgilendirici etiketler yerleştirildi. Yapılan çalışmaya ise Feryal Önel, İlkay Akkaya, Jülide Kural, Tülin Özen ve Nur Sürer de destek verdi.