Sendikalı olmak da mesai ücreti istemek de yasak oldu

Deniz Güngör

İstanbul Avcılar’da faaliyet gösteren Xiaomi Salcomp fabrikasında Türk Metal Sendikası’nda örgütlü 15 emekçi, tazminatları verilmeden işten çıkarıldı. İşçilerden Erkut Yılmaz, “Sendikalı olduğumuz için başımıza bu geldi. Biz bunu kabul etmeyeceğiz” dedi.


Çin elektronik devi Xiaomi Salcomp fabrikasında, Türk-İş’e bağlı Türk Metal Sendikası ile örgütlü 15 emekçi, performans düşüklüğü iddiasıyla tazminatsız olarak işten çıkarıldı. İşyerindeki baskı ve mobbinglere karşı örgütlenen işçiler anayasal haklarını kullanarak sendikalaştıkları için kovulduklarını belirtti. Fabrika önünde direnişe geçen emekçilerden Erkut Yılmaz, fabrika içerisindeki işçilerin kendilerine destek vermek için iş bıraktığını belirtti. Yılmaz, iş görüşmesi için gelen kişilere güvenlik tarafından sendikalı olup olmadıklarının sorulduğu, verilen cevaba göre içeri alındıklarını aktardı. Sendikalarından vazgeçmeyeceklerini belirten Yılmaz, “Fabrikaya sendikalı olarak dönmeden vazgeçmeyeceğiz” dedi.

ANAYASAL HAKLARI İHLAL EDİLDİ

Yılmaz, son 6 ay içerisinde sendikalı ve sendikasız yaklaşık 800 emekçinin işten çıkarıldığını söyledi. “Sendikalı olanlar işveren tarafından takip ediliyor” diye konuşan Yılmaz “İşveren içeride sendika olmasını istemediğini söylemiş. 1 günde en az 10 örgütlü arkadaşımız işten çıkarıldı” ifadelerini kullandı. İşten çıkarıldıktan sonra güvenliğin kendilerini fabrikadan çıkarttığını belirten Yılmaz, “Hafta sonu mesaiye çağırıldığımız zaman bile fazla mesai ücretlerimiz ödenmedi. İçeride 6 aylık ücretimiz var” diye konuştu.

SENDİKA BU FABRİKAYA GİRECEK

Yılmaz, “Fazla mesai ücretini İnsan Kaynaklarından isteyen bir arkadaşımız, sırf hakkını istedi diye kovuldu” diye konuştu.

Performans düşüklüğünün işten çıkarmak için işverenin bahanesi olduğunu söyleyen Yılmaz, “Tamamen bahane olarak kullanıyorlar. Ben performans düşüklüğü ile işten çıkarıldım ancak kovulmadan önce işyerinde performansımın yüksek olması nedeniyle statüm yükseltilmişti” dedi.

‘HAKKIM İÇİN MÜCADELE EDİYORUM’

Fabrikada yaklaşık 2,5 aydır çalıştığını aktaran işçi Emine Çeltik, sosyal haklarından faydalanamadığını belirtti. “İşe ilk girdiğimizde bize 3 vardiya olup, 8 saat çalışacağımız söylendi” diye konuşan Çeltik, “İşe girdiğim hafta 11 saat çalıştırıldım” dedi. Asgari Geçim İndirimlerinin (AGİ) yatırılmadığını ve yemek saatlerinin kesildiğini vurgulayan Çeltik, “Ben çocuğumun AGİ’sini ve fazla mesai ücretlerimi İnsan Kaynaklarına sorduğumda azarlanarak gönderildim” ifadelerini kullandı.

Çeltik, sözlerini şöyle tamamladı: “Ben asgari ücretimi ve hiçbir sosyal hakkımı alamıyorum. Hakkım için mücadele ediyorum.”

Türk Metal Sendikası İstanbul Şubesi 1 No’lu Eş Başkanı Mehmet Ali Akman ise işverenin öncü işçileri kovduğunu vurgulayarak, “Arkadaşlarımızın sendikalı oldukları için işten çıkarıldığını bildiğimizden direnişe geçtik” dedi. Akman, sendika olarak fabrika içerisinde yetkiyi alana kadar mücadelenin devam edeceğini söyledi.