Sendikalı olmak suç değil anayasal hak

EMEK SERVİSİ

İstanbul Beylikdüzü’nde faaliyet gösteren SML Etiket fabrikasında sendikalaştıktan sonra işten atılan işçiler Üsküdar’da bulunan Akasya AVM önünde yaptıkları basın açıklamasında “Sendikalı olmak suç değil anayasal haktır” dedi.

SML Etiket’te çalışırken sendikalaştıktan sonra işten atılan işçiler eylemlerine devam ediyor. İşçiler firmanın üretim yaptığı ZARA, H&M, Decathlon gibi markaların mağazaları önünde basın açıklamaları gerçekleştiriyor.

Dev Tekstil üyesi işçiler dün de direnişlerinin 53’üncü gününde Akasya AVM önünde bir araya geldi. İşçiler yaptığı basın açıklamasında iktidarı da eleştirerek şu açıklamayı yaptı: “AKP-MHP iktidarı emekçilere krizin ve pandeminin faturasını kesmeye devam ediyor. Çalışma hayatını esnekleştiriyor. İşçi ve emekçileri açlığa, yoksulluğa mahkûm ediyor. Bu sömürü ve kölelik koşullarını kabul etmeyen, birlik olmayı ve sendikalı olmayı tercih eden işçiler ise işsiz kalmakla, ücretsiz izne gönderilmekle tehdit ediliyor. SML Etiket patronu ve yönetimi planlı bir şekilde bizleri işten çıkarttı. Fabrika yöneticileri yaptıkları toplantılarda ‘istediğiniz sendikaya üye olabilir, istediğiniz sendikada örgütlenebilirsiniz bu sizin anayasal hakkınızdır’ diyorlardı. Ama yönetim anayasa, yasalar, uluslararası sözleşmelerle tanınmış haklara saldırarak suç işlemiştir. Biz, SML Etiket direnişçileri olarak, yürüttüğümüz mücadelemizden vazgeçmiyeceğiz. Haklarımıza geleceğimize sahip çıkacağız.”

Hiçbir işçi yalnız değil

SML Etiket işçilerine SOL Parti üyeleri de destek verdi. İşçilerle daima dayanışma içerisinde olacaklarını aktaran SOL Partililer “Kendilerine sağlanan yasal haklarını kullanarak sendikalı olan işçiler çeşitli bahanelerle işten atılıyor. Emekçiler haklarını almak için dahi direnmek zorundalar. Patronlar bu gücü ise iktidardan alıyor. Bizim, işçilerin gücü ise örgütlü olmak. Hiçbir işçi, hiçbir yoksul yalnız değil. Biz birlikteyiz. Her işçi, her ezilen, her yoksul kazanana kadar da birlikte olacağız” dedi.