Tüm Emeklilerin Sendikası Mersin Şubesi üyeleri, sendikalarının kapatma davasına karşı, eylem yaparak "Emeklilerin sendikal örgütlenmesini engelleyemezsiniz” dedi.

Sendikaya kapatma davasına tepki: Emeklilerden sazlı sözlü eylem
Fotoğraf: BirGün

Abidin YAĞMUR

Tüm Emeklilerin Sendikası Mersin Şubesi üyeleri, sendikalarının  kapatma davasına tepki gösterdi. Özgür Çocuk Parkında yapılan açıklamada konuşan Tüm Emeklilerin Sendikası Mersin Şube Başkanı Oktay Canpolat, “Emeklilerin sendikal örgütlenmesini engelleyemezsiniz” dedi. Sendika üyesi Ali Kenan Nacar ise kapatma davasına kendi bestesini söyleyerek tepki gösterdi.

Canpolat, emeklilerin insanca yaşam mücadelesi için sendikanın kurulduğunu ancak kısa süre sonra Ankara Valiliği'nin başvurusu ile kapatma davası açıldığını söyledi.

Davanın ikinci duruşmasının 8 Haziran’da yapılacağını ifade eden Canpolat, “Demokratik toplumların olmazsa olmazı olan örgütlenme özgürlüğümüz gasp edilmek isteniyor. Emeklilerin sendika kurması; biriktirdiğimiz emeğin geri dönüşünün bizlerin insana yakışır yaşam sürdürmesini sağlaması içindir. Oysa bugün emeklileri bırakalım insanca yaşamı, çok büyük bir kısmı açlık sınırının altında, ölüm ile yaşam arasında hayata tutunmaya çalışıyor. Geriye kalanların tamamı istisnalar hariç yoksulluk sınırının yarısı kadar bile maaş alamıyor. Yani emeklilerin sendika çatısı altında örgütlenmesi zorunlu ihtiyaçtan kaynaklıdır. Özetle bedelini peşin ödediğimiz emeklilik hakkımızın, insanca yaşamımızın güvencesi olması gerekir” dedi.

Canpolat, Türkiye’nin imzacısı olduğu uluslararası sözleşmelere göre herkesin sendika kurabileceğine hatırlattı.

"İDARE BU SEVDADAN VAZGEÇMELİDİR"

Emeklilerin sendikal örgütlenmesinin önüne geçilemeyeceğini söyleyen Canpolat, “İlgili iş mahkemesinin Tüm Emeklilerin Sendikası’nı kapatması bize göre hukukla bağdaşmayacaktır. Zaten idarenin kapatma davası siyasi bir tercih olup, demokrasiyle ve hukukla ilgisi yoktur. Hatırlatmak istiyoruz: Emeklilerin sendikal örgütlenmesi engellenemez. İdare bu sevdadan vazgeçmelidir. Mahkemeninde uluslararası sözleşmelerde güvence altına alınmış sendika hakkımızı gözeteceğini umuyor, demokratik ve vicdani bir kararla sendikamızın kapatılması davasını ret etmesini bekliyoruz” diye konuştu.

Eylemin sonunda sendika üyesi Ali Kenan Nacar, sendikanın kapatılmasını protesto etmek için yazdığı türküyü bağlama eşliğinde söyledi. Nacar’a diğer emekliler de eşlik etti.