Senegal’de, muhalif lider ve cumhurbaşkanı adayı Ousmane Sonko'nun, gençleri suça sevk ettiği iddiasıyla 2 yıl hapis cezasına çarptırılmasının ardından başlayan protestolarda 9 kişi hayatını kaybetti.

Kaynak: AA
Senegal'de muhalif Sonko'nun hapse mahkum edilmesine tepki: 9 kişi öldü
Fotoğraf: AA

Senegal mahkemesinin muhalif lider ve cumhurbaşkanı adayı Ousmane Sonko'ya hapis cezası vermesi nedeniyle başlayan protestolarda 9 kişi hayatını kaybetti.

İçişleri Bakanı Antoine Diome, devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, hapis kararına tepki göstermek amacıyla düzenlenen protestolarda can kayıplarının olduğu bilgisini paylaştı.

Diome, başkent Dakar ile Ousmane Sonko'nun belediye başkanı olduğu Ziguinchor'da düzenlenen protestolarda 9 kişinin hayatını kaybettiğini açıklayarak, “Kamu ve özel mülkiyetin zarar görmesini ve şiddet olaylarını reddediyoruz” dedi.

Sonko, başkent Dakar'da dün görülen duruşmada ‘tecavüz’ iddiasından beraat edip gençleri suça teşvik ettiği gerekçesiyle 2 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Sonko ile yargılanan ve tecavüz olayının gerçekleştiği öne sürülen güzellik salonunun sahibi Ndeye Khady Ndiaye da "zinaya ve ahlaksızlığa zemin hazırlamak"tan 2 yıl hapse mahkum edilmişti.

SANKO, SUÇLAMALARI REDDETTİ

Sonko, hakkındaki iddiaları reddederek, davanın siyasi amaçlı olduğunu belirtmişti.

Sonko'nun partisi PASTEF tarafından yapılan açıklamada, mahkemenin verdiği kararın siyasi bir komplonun parçası olduğu belirtilerek parti destekçileri “tüm faaliyetleri durdurmaya ve sokaklara çıkmaya” çağrılmıştı.

Muhalif lider, Dakar'da 3 Şubat 2021'de “Sweet Beauty” güzellik salonu çalışanına ‘tecavüz’ iddiasıyla suçlanmış, çıkan olaylarda 14 kişi yaşamını yitirmişti.

Sonko'nun aldığı bu cezanın adaylığına engel olup olmayacağı ise henüz netlik kazanmadı.