Senegal'in önde gelen muhalefet lideri Ousmane Sonko, bir güzellik salonu çalışanına tecavüz ettiği iddiasıyla gözaltına alınmasının ardından tutuklandı. Sonko, Twitter’dan yaptığı açıklamada asıl tutuklanma sebebinin siyasi amaçlı olduğunu söyledi. Sonko'nun tutuklanmasının ardından destekçileri sokaklara çıktı ve polisle çatıştı. Yerel kaynaklar, eylemlerde çok sayıda kişinin yaralandığını aktardı.

Senegal’de tecavüzle suçlanan muhalif liderin tutuklanması, ülkeyi karıştırdı

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Hakkında bir güzellik salonu çalışanına tecavüz ettiği gerekçesiyle soruşturma açılan Senegalli muhalefet lideri Ousmane Sonko, olayla ilgili ifade vermek için mahkemeye giderken, polisle kavga etmesinin ardından tutuklandı.

Sonko’nun avukatı Cheikh Khouraissy Ba, yaptığı açıklamada, Senegalli muhalefet liderinin bir tecavüz suçlamasıyla karşı karşıya olduğunu ve mahkeme öncesinde güvenlik güçleriyle kavga etmesinin ardından tutuklandığını söyledi.

Cheikh Khouraissy Ba AFP'ye verdiği demeçte, "Sonko, kamu düzenini bozmak ve izinsiz bir gösteriye katılmak suçlamasıyla tutuklandı” dedi.

46 yaşındaki Sonko, suçlamaları inkar ederek hakkında yapılan her şeyin siyasi amaçlı olduğunu söyledi. Yerel kaynaklara göre, Sonko’nun tutuklanması öncesinde mahkemeye gittiği ve yüzlerce destekçisinin de Senegalli lidere eşlik ettiği bildirildi.

Senegalli muhalefet liderinin tutuklanması Senegal'in başkenti Dakar'da ciddi karışıklıklara yol açtı. Sonko'nun destekçileri başkent sokaklarında kitlesel eylemler düzenlerken polis de eylemcilerin üzerine gaz bombaları, göz yaşartıcı bombalar ve biber gazı atmaya başladı. Yerek kaynaklar, gösterilerde çok sayıda kişinin yaralandığını duyurdu.

SONKO DOKUNULMAZLIĞININ KALDIRILMASIYLA KARŞI KARŞIYA

Senegal parlamentosu, tecavüz soruşturması devam ederken, Sonko'nun dokunulmazlığının kaldırılması yönünde meclise fezleke sunulduğunu açıklamıştı.

Sonko, hakkında açılan tecavüz soruşturmasının ardından yaptığı açıklamada, cumhurbaşkanının kendisini 2024 seçimleri öncesinde görevden almak için komplo kurduğunu belirmişti.

Muhalefet lideri, tecavüz suçlamalarına yanıt vermek için Çarşamba sabahı Dakar'da bir hakim karşısına çıkacaktı.

Olayın hemen ardından sosyal medyadan bir açıklama yapan Sonko, “Dakar valisinin komutasındaki jandarma tarafından arabam bir saatten fazla engellendi. Bu vali beni zorla alma emri çıkaracağını söyleyidi. Kimse benim ne yapacağıma karar veremez ve yol belirleyemez” dedi.

ULUSLARARASI KAMUOYUNA ÇAĞRI YAPTI

Tutuklanmasıyla ilgili uluslararası kamuoyuna çağrı yapan muhalefet lideri, “Ben onun özgür bir vatandaşım. Ulusal ve uluslararası kamuoyunu haklarımızın ihlallerine tanık olmaya çağırıyorum” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Macky Sall ile yüzleşme çağrısı da yapan Sonko, “Herhangi bir zayıflık belirtisi göstermemeliyiz. Adalete ve prosedürlere saygı duymayan Macky Sall ile yüzleşmeye hazır olalım. Bu ülkeyi yöneten yasalara aykırı olan her türlü kısıtlamaya direneceğiz. Ve tüm yurtseverleri bizim ile direnmeye çağırıyoruz. Bu suçlama, yetkililerin bize ayak bağında bulunduğu son suçlamadır ancak bu suçlama bardağı taşıran son damla oldu” diye belirtti.

Muhalefetteki Pastef partisinin lideri, 2019 oylamasında Başkan Macky Sall'a meydan okumuş ve beklenmeyen bir şekilde yüksek bir oy alarak seçim sonunda en çok oyu alan 3’üncü parti konumuna gelmişti.

Ancak tecavüz suçlamalarının gölgesinde yürütülen 2024 seçim yarışına katılıp katılamayacağı ise şimdilik belli değil.