Senem Diyici ve 3 Hisar

Kalite ve zihniyet açısından birbirine benzeyen işlerin istilası altındaki piyasada iyi bir albüme rastlayınca ağzımız kulaklarına varıyor. Hele bir de single çöplüğünde albüme denk gelmişsek çölde vaha bulmuşçasına seviniyoruz. İşte iki elin parmaklarını zar zor geçen örneklerden ikisi…

***

Senem Diyici “Nara” (Ada Müzik)

Bizdeki kıymet bilinirliği ile yurtdışındaki arasında ciddi bir mesafe bulunan sayısız müzisyenden biri Senem Diyici. 10 yıldır albüm yapmıyordu, en son “Dila Dila” albümünü 2011 yılında yayınlamıştı.

senem-diyici-ve-3-hisar-1053638-1.

İstanbullu Diyici, kültürüne sahip çıkmış bir Beyoğlu kızı. Fransa’da yaşayan, Türk müziği ile caz kültürünü başarılı ve özgün bir şekilde buluşturan Diyici, ilk albümünü 1969 yılında yapmış, iki yıl sonra köklerini aramaya karar verince elindeki teyple Anadolu’yu adım adım karışlayarak geniş bir repertuar oluşturmuştu. O da 12 Eylül darbesinin memleketine hasret bıraktığı müzisyenlerden biri olarak Hollanda ve Paris’in yolunu tutmuş, ancak yanında teselli ve başını dik tutma aracı olarak müziğini götürmüştü. Bugüne kadar gerek Türkiye’de gerek yurtdışında onun üzerinde albüme imza atan Diyici, sadece çok iyi bir solist değil; envaı çeşit vurmalı da çalan bir besteci ve yorumcu.

Yeni albüm “Nara”da (kalimba, gatam, bendir, giumbarde ve davul çalan) Diyici’ye neyde Bilgin Canaz, tablada Gürkan Özkan, akustik gitarda Cenk Erdoğan, trompette Ömer Can Uygan, elektrik ud, perdesiz bas ve klavyelerde (aynı zamanda düzenlemelerde) Ersin Ersavaş eşlik ediyor.

Dijital mecraların dışında CD olarak yayınlanan albümde sözleri ve müzikleri kendisine ait 11 parça var. Anadolu’nun birbirinden farklı yörelerinin türkülerinden beslenen bir dünya vatandaşı olan Diyici, burada da altını imzaladığı bestelerde geleneğin zenginliğini bizlere aktarıyor. Diyici aradan geçen 10 yılın açığını bu albümün müzikal kalitesi, ruhsal yüksekliği ve zihinsel damıtılmışlığı sayesinde ziyadesiyle kapatıyor. Şarkılarında kadın ozan, çalgısında virtüöz…

***

3 Hisar “Aşk-ı Âlem” (Kalan)

Tanbur ve vokalde Hakan Dedeler, vurmalı çalgılarda Engin Gürkey, gitarda Erdinç Şenyaylar... 2018 yılında ilk albümü “Hemhal”i çıkaran 3 Hisar, sazında üç ustayı yan yana getiren, piyasadaki müzikalitesi yüksek nadir projelerden biri. Tıpkı ilk albüm gibi özgün bestelerin çalındığı, yanı sıra anonim eserlerin yorumlandığı yeni çalışma “Aşk-ı Âlem”, geleneksel Türk müziği motiflerini Klasik Batı müziği formlarıyla birleştiren özgün bir tınının ürünü.

senem-diyici-ve-3-hisar-1053639-1.

Burada her üç müzisyen (Şenyaylar modern tınıları, Dedeler bizim topraklar, Gürkey dünyanın ritmini gibi) farklı dünyaları ve kültürleri temsil ediyor gibi görünse de, sazıyla ve sözüyle “hemhal” olmuş bir ekip onlar. Albümde altısı sözlü dördü enstrümantal olmak üzere 10 eser yer alıyor. Bunlar arasında sözleri Yunus Emre ve Orhan Veli’ye ait olanlar var. Üç dışında kemençede Furkan Bilgi, neyde Ali Tüfekçi, kemanda Reşat Şenyaylar, kontrbasta Umut Sel ve darbukada Mert Demirci, bir de solist Aylin Vatankoş eşlik ediyor.

İlk albümüne nazaran burada daha geniş bir müzikal yelpazeye sahip 3 Hisar. Flamenko’dan Türk müziğine; üçlünün müzikal uyumu Akdeniz’in iki yakasını bir araya getiriyor. Gönül insanlığını notalara taşımış müzisyenlerin albümü, aşk ile yapılmış ustalık işi.