TBMM Başkanı Mustafa Şentop,  Almanya Federal Meclisi Başkanı Baerbel Bas'a mektup yazdığını belirterek, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik sözleri nedeniyle Almanya Parlamento Başkan Yardımcısı Wolfgang Kubicki'yi kınadığını ifade etti.

Şentop'tan Almanya Federal Meclisi Başkanı'na 'Kubicki' mektubu: Şiddetle kınadığımızı belirttim

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, Almanya Federal Meclisi Başkanı Baerbel Bas'a bir mektup yazarak Almanya Parlamento Başkan Yardımcısı Wolfgang Kubicki'yi kınadığını belirtti.

Şentop, Twitter heabından yaptığı açıklamada, "Almanya Federal Meclisi Başkanına bir mektup yazarak, yardımcılarından Kubicki'nin Sayın Cumhurbaşkanımıza yönelik hakaretemiz ifadelerinin bizim ve halkımızın nezdinde yarattığı olağanüstü infiali dile getirip bu ifadeleri şiddetle kınadığımızı belirttim" ifadelerini kullandı.

Şentop açıklamasında, "Türkiye Almanya ilişkilerini tahrip etmeye yönelik bu seviyesiz tutuma karşı harekete geçilmesini bekliyoruz" dedi.

KUBİCKİ NE SÖYLEMİŞTİ?

Kubicki, Aşağı Saksonya Eyalet seçim kampanyası kapsamında yaptığı konuşmada Erdoğan için "lağım faresi" ifadesini kullanmıştı.

DW Türkçe'ye konuşan Kubicki, şunları söylemişti: "Ben Sayın Erdoğan'ı, Aşağı Sakonya Eyaleti'ndeki bir seçim etkinliğinde ufak bir bölüme değinirken 'lağım faresi' olarak niteledim. Lağım faresi küçük, sevimli, ama aynı zamanda akıllı ve kurnaz bir varlıktır. Bu nedenle de pek çok çocuk hikayesinde ana kahraman olarak da görülür. 'Kanal faresi Kalle' ve 'Ratatouille' kitaplarında mesela."

Sözlerinin Erdoğan'ın mülteci politikasına değinirken kullandığı ifadeler olduğunu belirten Kubicki, "Bu konuda Erdoğan ülkesi için iyi, AB'ye sığınmacı sayısını azaltmaya yönelik bir mutabakat sağlamayı başardı. Bu arada Balkan rotasından gelen sığınmacı sayısında yeniden artış olduğunu da görmemiz gerek. Bu durum da Almanya'nın hem dış hem de iç politikası için yeni zorlukları da beraberinde getiriyor" ifadelerini kullanmıştı.