Şenyaşar ailesinden 3 kişiyi öldürüp 2 kişiyi yaralayan AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız'ın ağabeyi Celal Yıldız tutuklandı.

Şenyaşar davası: AKP’li Yıldız’ın ağabeyi tutuklandı

Şenyaşar ailesine yönelik yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan AKP'li Milletvekili İbrahim Halil Yıldız'ın ağabeyi Celal Yıldız tutuklandı.

Mezopotamya Ajansı'nda yer alan habere göre, Şenyaşar ailesinden 3 kişiyi katledip, 2 kişinin yaralandığı olaya ilişkin önceki gün 11 kişi gözaltına alınmıştı.

Gözaltına alınan kişiler arasında şu isimler de vardı: AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız'ın ağabeyi Celal Yıldız, yeğeni Osman Şah Yıldız, Şeğsin Yıldız (vekilin yeğeni belediyede çalışanı), Mustafa Amaç (vekilin danışmanı), İbrahim Şimşek (vekilin akrabası), Mikail Şimşek ve Osman Yıldız.

11 kişiden Osman Şah Yıldız ve Osman Yıldız serbest bırakılırken, 9 kişi ise "Adam öldürmek" ve "Delil karartmak" iddiasıyla tutuklanma talebiyle Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi.

Hakimlikte ifadeleri alınan Celal Yıldız, Mikail Şimşek, Müslüm Yıldız, İbrahim Şimşek tutuklanırken, 5 kişi ise adli kontrolle bırakıldı.

DURUŞMADA NELER OLDU?

Şenyaşar ailesinden 3 kişinin katledilmesine dair AKP’li İbrahim Halil Yıldız’ın ağabeyi Celal Yıldız, katliamın yaşandığı hastanede Suruç Emniyet Müdürü ile birlikte hareket ettiğini belirterek, “suçsuz” olduğuna valiyi tanık gösterdi.

Urfa'nın Suruç ilçesinde 14 Haziran 2018 tarihinde Şenyaşar ailesinin işyerine yapılan baskın ve Suruç Devlet Hastanesi'nde devam eden saldırılarda, Şenyaşar ailesinden 3 kişiyi katledip, 2 kişinin yaralandığı katliamla ilgili 22 Nisan’da gözaltına alınan AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız'ın babası Osman Yıldız, ağabeyi Celal Yıldız, yeğeni Osman Şah Yıldız, Hüseyin Yıldız (AKP’li Yıldız’ın yeğeni ve belediye e çalışanı), Mustafa Amaç (AKP’li Yıldız’ın danışmanı), İbrahim Şimşek (AKP’li Yıldız’ın akrabası), Mikail Şimşek ve Osman Yıldız'ın aralarında olduğu 10 kişi, dün Urfa Adliyesi'ne sevk edildi. Savcılık sorgusu yapılan 10 kişiden Osman Şah Yıldız ve Osman Yıldız serbest bırakıldı, 2 kişi ise "Kasten öldürmek", “Kasten yaralama” ve "Delil karartmak" iddiasıyla tutuklanma talebiyle Urfa 4. Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi. Dün akşam saatlerinde başlayan duruşmaya, sanıkların müdafileri de katıldı.

VALİYİ TANIK GÖSTERDİ

AKP’li İbrahim Halil Yıldız’ın ağabeyi Celal Yıldız, mahkeme ifadesinde yöneltilen suçlamaları kabul etmeyerek, “suçsuz” olduğunu ileri sürdü. Olayın yaşandığı esnada hastanede olmadığını ileri süren Yıldız, hastanede dönemin Suruç İlçe Emniyet Müdürü ile birlikte hareket ettiğini söyledi. Daha sonra Urfa Valisi Abdullah Erin ile birlikte kaldığını belirten Yıldız, valiyi “suçsuz olduğuna” dair tanık olarak gösterdi. İş yeriyle ilgili görülen ve sonuca bağlanan davada Mehmet Şenyaşar, Yıldız’ın hastanede saldıran grup içerisinde olduğunu teşhis etmişti. Yıldız’ın avukatı S.G., yaptığı savunmada müvekkilinin evli olduğunu belirterek, tutuklanması durumunda çocuklarının mağdur olacağını, serbest bırakılması talebinde bulundu. Yıldız’ın avukatlarının yaptığı savunmada, Yıldız hakkında, yaklaşık 4 yıldır “yakın koruma kararı” ve 2 koruma polisi tarafından korunduğu öğrenildi. Avukatlar, Yıldız’ın kiraladığı bir tarlaya 2 milyon TL yatırım yaptığını öne sürerek, bunu serbest bırakılmasına gerekçe olarak sundu.

VEKİLİN YÖNLENDİRMESİYLE HAREKET ETTİ

Suruç Belediyesi’ne kayyım atandıktan sonra Fen İşleri Müdürü olarak işe giren AKP’li Yıldız’ın yeğeni Hüseyin Yıldız da suçlamaları ret ederek tahliyesini talep etti. Yıldız’ın avukatı S.G., söz konusu olayla ilgili Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT) tarafından hazırlanan bir bilirkişi raporu olduğunu belirterek, görüntülerdeki kişinin müvekkilini çağrıştırmaya uzak olduğunu ileri sürdü. AKP’li Yıldız’ın danışmanı Mustafa Amaç da suçsuz olduğunu iler sürdü. Amaç’ın avukatı T.Ö.H., müvekkilinin vekil danışmanı olduğunu söyleyerek, “Olay günü milletvekilinin yönlendirmesi ile hareket etmiştir” dedi.

Diğer sanıklar İbrahim Halil Şimşek, Mehmet Yıldız, Mekail Şimşek, Mustafa Durmaz ve Müslüm Yıldız savunmalarında, “olay ile ilgili bağlantımız yok” diyerek, serbest kalma talebinde bulundu. Ancak Mehmet Şenyaşar, işyeri davasıyla ilgili yaptığı teşhislerde, söz konusu kişilerin de adının olduğu, saldırıda yer aldıkları belirtildi.

4 TUTUKLAMA 4 SERBEST

Kararını açıklayan mahkeme heyeti, Celal Yıldız ve Mekail Yıldız hakkında müşteki beyanları, bilirkişi raporları, tanık beyanları, ATK raporları ve kamera kayıtlarını göz önünde bulundurarak, adli kontrol şartının yetersiz kalacağını, bu nedenle ayrı ayrı tutuklanmasına karar verdi. Mahkeme İbrahim Halil Şimşek ve Müslüm Yıldız hakkında ise, “Suç delillerini karartma, gizleme, yok etme”, “Muhafaza altına alınmış eşyaları çalma” nedeniyle, somut deliller olduğu için ayrı ayrı tutuklanmasına karar verdi. Mahkeme tutuklanmaya sevk edilen Hüseyin Yıldız, Mehmet Yıldız, Mustafa Durmaz ve Mustafa Amaç hakkında ise, talebi reddederek, “Haftada iki gün imza atma şartı ile adli kontrolle serbest bırakılması” ve “Yurt dışı yasağı” kararı verdi.

***

NE OLMUŞTU?

Urfa'nın Suruç ilçesinde 14 Haziran 2018 tarihinde AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız'ın korumaları ve yakınları seçim çalışmaları sırasında işyerlerini ziyaret ettiği Şenyaşar ailesine saldırmış, başlayan olaylarda Celal, Adil, Mehmet, Fadıl ve Ferit Şenyaşar kardeşler çeşitli yerlerinden yaralanmıştı. AKP'li Yıldız'ın yakınları Suruç Devlet Hastanesi’nde de saldırılarını sürdürmüş, ağır yaralı Celal ve Adil Şenyaşar ile hastaneye çocuklarını ziyarete giden baba Hacı Esvet Şenyaşar eşi Emine Şenyaşar’ın gözleri önünde linç edilerek katledilmişti. Olaylarda AKP'li milletvekilinin ağabeyi Mehmet Şah Yıldız da bulunamayan bir silahtan çıkan mermi ile yaşamını yitirmişti.

Şenyaşar ailesi, Şanlıurfa Adliyesi önünde 412 gündür Adalet Nöbeti tutuyor.