Kürt siyasetinin önde gelen isimlerinden KADEP Genel Başkanı Şerafettin Elçi için ilk tören TBMM'de düzenlendi. Şerafettin Elçi’nin naaşı bugün Şırnak Cizre’de toprağa verilecek...

ESRA KOÇAK ANKARA

Tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitien Katılımcı Demokrasi Partisi (KADEP) Genel Başkanı ve Diyarbakır Milletvekili Şerafettin Elçi için Meclis’te cenaze töreni düzenlendi. Cenaze törenine Bakanlar Kurulu ve BDP’li vekiller neredeyse tam kadro katıldı. Elçi'nin naaşı bugün Şırnak Cizre'de toprağa verilecek.
Kürt siyasetinin önde gelen isimlerinden Elçi için TBMM'de tören düzenlendi.


TBMM Şeref Kapısı’nda dün düzenlenen törene Meclis Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş başta olmak üzere Ankara’da bulunan tüm bakanlar, AKP, CHP ve BDP’den çok sayıda milletvekili, bakanlık yaptığı dönemden eski kabine arkadaşları ve çok sayıda eski milletvekili katıldı. Elçi'nin damadı Çaykur Rizespor Teknik Direktörü Mustafa Denizli de törende bulunan isimler arasında yer aldı.
Saygı duruşunun ardından Elçi’nin naaşı Cizre’ye gönderilmek üzere cenaze aracına yerleştirilirken, Şeref Kapısı’nın önünde aileye başsağlığı dilemek üzere bekleyen siyasiler ve Meclis personeli geniş bir kalabalık oluşturdu.

BUGÜN DEFNEDİLECEK
Elçi, 27 Aralık 2012 Perşembe günü Şırnak Cizre'de Seyit Camii'nde kılınacak öğle namazının ardından Cizre Mezarlığı'nda toprağa verilecek.


***

KİM NE DEDİ?

Şerafettin Elçi'nin yaşamını yitirmesinin ardından devlet erkanından PKK'ye uzanan bir yelpazede açıklamalar geldi. Yaşar Kemal de yaptığı açıklamada, “O bir kahramandı” dedi. Açıklamalarda şu görüşlere yer verildi:
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül: “Deneyimli bir isim olarak, sorunların diyalogla çözülmesi, ülkedeki barış ve kardeşlik ortamının pekişmesi için yoğun gayret gösteren Şerafettin Elçi'nin eksikliği, siyaset dünyamızda her zaman hissedilecektir.”


BDP Eşbaşkanları Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak: “Yaşamı boyunca büyük baskılar gördü, zindanlara atıldı, 'Türkiye’de Kürtler var. Ben de Kürdüm' dediği için dönemin sıkı yönetim mahkemesi tarafından cezaya çarptırıldı. Ama yılmadı, geri adım atmadı, boyun eğmedi, kararlı bir siyasi mücadele verdi. Sayın Elçi, mütevazi kişiliğiyle, her zaman diyalogtan, uzlaşıdan, barıştan yana olan tavrıyla, büyük birikim ve tecrübesiyle demokratik Kürt siyasetine, Kürt halkının hak ve özgürlük mücadelesine önemli katkıları olmuştur. Onun eksikliği siyasi yaşamımızda her zaman hissedilecektir. Bıraktığı siyasi miras demokrasi ve özgürlük mücadelesine ışık tutacaktır.”


DTK: “Sayın Elçi, Kürt halkının kadim direnişçiliğinin simge isimlerinden biriydi. Yaşamı aynı zamanda Kürt halkının yaşadığı zulümlerin ve mücadele kararlılığının kısa bir özetidir. 12 Haziran 2011 seçimlerinde Diyarbakır'da Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloğu'ndan bağımsız milletvekili seçilmiştir. Ağır hastalığına rağmen bu görevi üstlenmesi Kürt halkının ulusal birliğine duyduğu inancı gösteriyordu. Kürdistan Ulusal Konferansı'nın gerçekleştirilmesi için ortaya koyduğu yoğun çaba halkımızın ulusal demokratik birliği için unutulmazdır. Bu konferansın gerçekleşmesi aynı zamanda Sayın Elçi'nin anısına bağlılığın bir gereği olacaktır. Bu duygularla başta ailesi ve partisi olmak üzere taziyelerimizi iletiyor, tüm halkımızın başı sağ olsun diyoruz. Sayın Şerafettin Elçi her zaman Kürt halkının aklında ve yüreğinde saygın yerini koruyacaktır.”


KCK: “Yurtsever Kürt siyasetinin kararlı bir öncüsü, KADEP Genel Başkanı ve Amed Milletvekili Şerafettin Elçi'nin vefatı halkımız ve özgürlük mücadelesi için önemli bir kayıptır.”
Yazar Yaşar Kemal: “Şerafettin Elçi, Kürt tarihini, kültürünü, edebiyatını derinlemesine bilen, Türkiye’deki Kürtlerin sorunlarını yakından bilen bir siyaset adamıydı. Türkiye’nin demokratikleşme arayışı, namuslu ve tutarlı bir sesini yitirdi. Türkiye’de insanca ve kardeşçe yaşamak isteyen herkesin başı sağ olsun. O bir kahramandı.”
ÖDP Eş Genel Başkanı Bilge Seçkin Çetinkaya: “Hayatı Kürt olmanın, Kürt olduğunu ifade etmenin, en insani hakları kullanmanın ülkede bedel ödemeden mümkün olmadığının bir ibret hikayesi.  Hukuk okuyabilir, milletvekili, hatta bakan olabilirsiniz ama Kürt olamazsınız diyen zihniyet içinde bir ibret, ders veren bir hayat. Hepimizin başı sağolsun.”
ESP Genel Başkanı Figen Yüksekdağ: “Değerli Kürt siyasetçi Serafettin Elçi'nin vefaatı tüm özgürlük ve demokrasi güçlerinin kaybıdır. Kürt halkının başı sağolsun.”

***

“Ben Kürt'üm” dedi, 30 ay hapiste yattı

Şerafettİn Elçi, 14 Mart 1938 tarihinde Şırnak'ın Cizre ilçesinde doğdu. Avukat, Katılımcı Demokrasi Partisi Genel Başkanlığı yapmıştır.
Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde okuyan Elçi, 12 Mart döneminde Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi sanıkları arasında Diyarbakır Askeri Mahkemesi'nde yargılandı ve sekiz ay askeri cezaevinde kaldı.
Elçi, 1977 Genel Seçimleri'nde Mardin milletvekili olarak parlamentoya girdi. Şerafettin Elçi, 1978-1979 yılları arasında Ecevit Hükümeti'nde Bayındırlık Bakanı olarak görev yaptı.
12 Eylül’den sonra “Türkiye'de Kürtler var, ben de Kürdüm” açıklaması nedeniyle tutuklanan ve 30 ay hapis yatan Elçi, 10 yıl siyasetten men edildi ve avukatlık mesleğini yapamadı.
Elçi, 1992'de Kürt Hak ve Özgürlükler Vakfı'nın kurulmasına öncülük etti. Vakıf, 1995'te Kürt Kültür ve Araştırma Vakfı olarak tescil edildi. 1994'te de bir grup arkadaşıyla Kürt Demokratik Platformu'nun kuruluşunda rol oynadı, platformun sözcülüğünü yaptı.


Kürt Demokratik Platformu, 3 Ocak 1997'de kurulan Demokratik Kitle Partisi'nin oluşum faaliyetlerini yürüttü. Şerafettin Elçi, daha sonra Demokratik Kitle Partisi'nin Genel Başkanlığı'na getirildi.
Demokratik Kitle Partisi, 26 Şubat 1999'da Anayasa Mahkemesi tarafından kapatıldı.
Elçi, 2006'da kurulan Katılımcı Demokrasi Partisi'nin Genel Başkanı oldu. 12 Haziran 2011’de Diyarbakır'dan bağımsız milletvekili seçilen Şerafettin Elçi, evli ve 7 çocuk babasıydı.

***

MHP'den kimse katılmadı

KADEP Genel Başkanı Şerafettin Elçi için Meclis’te düzenlenen cenaze törenine tek katılmayan lider MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli oldu. Elçi’nin Meclis’teki cenaze törenine Meclis Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş katıldı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise cenaze törenine katılmadı. Meclis’te basın toplantısı düzenleyen MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri, bir basın mensubunun, “Şerafettin Elçi’nin cenaze töreninde MHP’den kimseyi göremedik” sözüne ise “Ben aslında gelecektim fakat şu anda çok ileri düzeyde
dişlerimden rahatsızım, fark ediyorsanız gözlerimin altı da şişmiş durumda. Sırf daha önce sıra aldığımız için basın toplantısına katıldım. Ben katılacaktım fakat katılamadım.
Diğer arkadaşlar bilmiyorum,
Faruk Bal vardı zannediyorum,
siz herhalde görmediniz onu” yanıtını verdi. Ancak Faruk Bal’ın cenaze törenine katılmadığı ortaya çıktı. ANKA’ya konuşan Bal, “Ben televizyon programındaydım, cenaze törenine
katılmadım” dedi. ANKA