Sergen Yalçın etkisi

Bazen kısırlıktan bazen de bolluktan haftanın enlerini seçmek çok zor oluyor. Seçim yapmanın zorluğu bolluktan gelen 19. haftanın en güzel golünü Güray Vural’ın Fenerbahçe’ye attığı ikinci gol oldu. Sezonun en gollü haftasında attığı üç golle haftanın en iyi oyuncusu Cenk Tosun olurken en iyi teknik direktörü de Sergen Yalçın oldu. Haftanın takımı ise yeni evinde sezonun en rahat galibiyetini alan Trabzonspor oldu.

19. haftanın açılış karşılaşmasında Rizespor evinde Karabükspor’u gerçekleştirdiği ilk ataktan bulduğu golle 1-0 mağlup etti. Futbolda bazen skor oynanan oyundan daha önemlidir. Hikmet Karaman’ın rahat bir nefes almasına altındaki takımlar Adana ve Kayseri’nin de kazanması izin vermedi. Karabük için talihsiz bir maç oldu. Sezonun koşu mesafesi rekorunu kıran Batı Karadeniz temsilcisi özellikle ikinci devrede oyunu tamamen rakip yarı sahaya yığmayı başardı ancak Yatabare ve Traore’nin yokluğunda üçüncü bölgede etkili olamadı.

Antalya derbisinin kazananı Rıza Çalımbay’ın takımı oldu. Alanyaspor özellikle ilk yarıda sahada istediğini yapan taraftı. Öne geçmeyi de başardılar ancak Antalyaspor tecrübesiyle skoru lehine çevirmeyi başardı. Rıza Çalımbay sihirli değneğini dokundurduktan sonra yükselişe geçen Antalya Fenerbahçe’nin ensesine kadar geldi.

Galatasaray bu sezon 10 maçta kalesini gole kapatan Akhisar’a yarım düzine gol atarak haftanın en farklı galibiyetini aldı. Maçın kahramanları ikişer gol atan Yasin ve Bruma gibi gözükseler de görünmeyen kahraman anahtar paslarıyla rakibin kilidini açan Sneijder idi. Cimbom, Beşiktaş derbisine kadar kalan iki maçını da kazanırsa şampiyonluk havasına girmiş taraftarının desteğiyle beklenmedik şekilde zirvenin ortağı olabilir. Tolunay Kafkas bu sefer hayatımızdan 90 dakika çalmayı başaramadı. Erken gelen gol Akhisar’ın direncini kırdı.

Gençlerbirliği’nin İlhan Cavcav’sız çıktığı ilk karşılaşma başkent derbisiydi. Maç öncesi İlhan Cavcav paydasındaki dostluk skora da yansıdı. Taraflar karşılıklı birer gol ile puanları paylaştılar. Ümit Özat’ın maç sonrası forvet takviyesi istemesi, hemen ardından kadroya hem forvet (Etien Velikonja) hem de sol bek (Anıl Karaer) takviyesi yapılması, Cavcav sonrası Gençlerbirliği’ne dair fikir veriyor. Senegal’in Afrika Uluslar Kupası’na veda etmesine en çok sevinen Mustafa Reşit Akçay olmalı. Zira Ndiaye’siz Osmanlıspor sıradanlaşıyor.

Başakşehir’in Fenerbahçe mağlubiyetinin ardından bu hafta da puan kaybetmesi çözülme başlangıcı olacaktı. Boz Baykuşlar sezonun topa sahip olma rekorunu kırsa da takıma can katan maçın bitiş düdüğünden saniyeler önce galibiyeti getiren golü atan İrfan Can Kahveci oldu. Genç futbolcu bu golle transferini resmileştirmiş oldu. Bursaspor’u tribünden izleyen yeni teknik direktörü Mutlu Topçu takımının aksayan yönlerini görmüş olmalı. Genç teknik adam taraftarın desteğini alarak takımın aksayan yönlerini giderebilirse sezon hedeflerinin çok uzağında olmayan Bursaspor’da başarılı olabilir.

Trabzon yeni stadyumunda yeni bir başlangıç yaptı. Trabzonsporlular belki de bu sezon ilk kez bir maçı rahat rahat izlediler. Yeni transferler takımın çehresini değiştirmiş durumda ancak Olcay Şahan’ın yeri bambaşka. Olcay kariyerinin en doğru kararını vermiş durumda. Bülent Uygun da Gaziantep’in dertlerine derman olabilmiş değil. Güneydoğu temsilcisi ligimizin en çok transfer yapan ancak en az puan toplayan takımı.

Kayseri 6 yeni oyuncuyla başladığı karşılaşmada Fenerbahçe’yi kendi silahıyla vurmayı başardı. Sadece 3 puan değil lige tutunmak adına önemli bir moral de kazandılar. Umut Bulut’un bu sezon ilk lig golünü atması da cabası. Geçen hafta çok doğru bir oyunla lig liderine ilk mağlubiyetini tattıran hatasız Fenerbahçe gitmiş, yerine yapılmaması gereken ne varsa onu yapan bir takım gelmişti. Kredilerini sezon başında tüketen Fenerbahçe, şampiyonluktan bahsetmenin hayalperestlik sayılacağı aşamaya geldi. Üstelik ara transfer döneminde orta sahaya takviye yapmayı da başaramadılar.

Teknik direktör değişikliğiyle kabuk değiştiren takımlardan biri de Adanaspor. Özellikle fizik güç olarak sınıf atlamış durumdalar. Bu hafta da Kasımpaşa’yı mağlup ederek Alanyaspor ile arasındaki puan farkını bire indirdiler. Ligin bireysel hatalarla en çok gol yiyen takımı Kasımpaşa’da Kemal Özdeş’in inancı ve ciddiyeti oyunculara sirayet etmiyor gibi. Kasımpaşalı futbolcuların rahatlığı ateş hattıyla puan farkının dörde düşmesine sebep oldu. Rehavetin bedeli çok ağır olabilir.

Liderliğin havasına giren Beşiktaş ligin en organize takımlarından Konya’yı farklı mağlup etti. Bu sezon ilk kez 5 gol atan Kara Kartal yelkenlerini rüzgârla doldurmuş üçüncü yıldıza doğru tam yol ilerliyor. Konyaspor’un deplasmanda Beşiktaş’a yenilmesi olağanüstü bir durum değil. Ancak bir Aykut Kocaman takımının fizik olarak rakibinin bu denli gerisinde kaldığını gözlerimle görmesem inanmazdım.