Sanat etkinliklerinin yoğunlaştığı bu dönemde iki hafta üst üste sergi haberlerini BirGün okurlarıyla paylaşıyorum. Bunu biraz da sorumluluğum

Sanat etkinliklerinin yoğunlaştığı bu dönemde iki hafta üst üste sergi haberlerini BirGün okurlarıyla paylaşıyorum. Bunu biraz da sorumluluğum olarak görüyorum. Önce yeni açılan İstanbul Hatırası Fotoğraf Merkezi’ni kutluyor, sonra da yüklendikleri misyonlarıyla yeni bir soluk getirmelerini umuyorum.
İstanbul Moda’da üç katlı bir Rum evi, evin içinde modern bir fotoğraf merkezi... Yalnızca fotoğraf değil, yaratıcı ve görsel olan her türlü paylaşıma açık bir mekân.
Murat Pulat ve Altan Bal tarafından Moda’da kurulan İstanbul Hatırası Fotoğraf Merkezi, fotoğrafçıların deneyimlerini paylaşabilecekleri seminerler, fotoğrafçılığa yeni başlayan veya alanında uzmanlaşmak isteyenler için atölyeler, fotoğraf tutkunlarını aynı çatı altında toplayacak sergi ve gösterilerle, İstanbul’da fotoğrafın merkezi olmayı hedefliyor.
Zengin kütüphanesi ve sanatseverlerin buluşma noktası olacak kafesi ile yaşayan bir mekân İstanbul Hatırası Fotoğraf Merkezi. Açılışlarıyla birlikte Haluk Çobanoğlu’nun ‘Arabesk’ isimli sergisini de açtılar. Haluk Çobanoğlu’nun aynı ismi taşıyan albümünde çalışmasıyla ilgili;
“Doğu-Batı sentezi adı verilen o hassas terazide Doğunun kefesinin zaman zaman ağır basmasına neden olan bazı şeyler var hayatımızda... Yüzümüz batıya dönük olsa dahi omzumuzun üzerinden bakmadan edemediğimiz, hiç duymamış gibi yapsak da sözlerini ezbere bildiğimiz Arabesk hayatımızın mutlak bir parçası.
Felsefeci Adorno’nun sözleriyle “Her müzik türü, toplumun bütününde var olan çelişkilerin ve gerginliklerin izini taşır.” Bu anlamda Türkiye için arabesk, bir müzik türü olmasının ötesinde anlam taşıyor.
Kültürel olarak Doğu ile Batı arasında, kendi kültürüne yabancı, şişmiş, geçici patlamalarla durumu ‘idare eden’ bir toplumun, bir kültürün izini sürebilmek her geçen gün daha da zorlaşıyor. Dokuz yıl boyunca arabesk müziğin izini sürmüş olan bu belgesel fotoğraf projesi, dünyada yitip gidenin, kalıcı olanın ve değişenin izini sürmeye çalışıyor” diyor.
‘Arabesk’ sergisi, İstanbul Hatırası Fotoğraf Merkezi’nde 24 Aralık 2009’a kadar izlenebilir. 31 Ekim Cumartesi günü ise Haluk Çobanoğlu, Altan Bal’ın moderatörlüğünde fotoğrafları okuyacaklar. Okuma 15 katılımcıyla sınırlı olduğundan önceden kayıt yaptırılması gerekiyor.
KENT AŞ İŞÇİSİ YALNIZ DEĞİLDİR!
16 Eylül’de İzmir’de başlayan ve birçok yerde önüne çıkarılan keyfi engelleri bir bir aşarak yürüyüşlerine devam eden Karşıyaka Belediyesi Kent AŞ işçileri için, geçen hafta Ankara Demokrasi Güçleri basın açıklaması gerçekleştirdi. 
Basın açıklamasını DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Kani Beko yaptı. Kurum temsilcilerinin katılarak desteklediği açıklamadan sonra işten atılan Kent AŞ işçilerinin mücadelesini anlatan Genel-İş Sendikası yayın organı EMEK dağıtıldı. ‘Kent AŞ işçileri yalnız değildir, Yaşasın sınıf dayanışması, Zafer direnen emekçinin olacak, sloganları atıldı. İşçiler, Konur Sokak’ta Mehmet Özer AFSAD Toplumcu Gerçekçi Belgesel Atölyesi aktivistlerince açılan fotoğraf sergisini gezdiler, değişik tarihlerde Ankara’ya yapılan işçi yürüyüşlerinden oluşan kareleri büyük bir beğeniyle izlediler. Şair-fotoğrafçı Mehmet Özer’in bildirisi şöyle; “AFSAD Toplumcu Gerçekçi Belgesel Fotoğraf Atölyesinin işten atılan İzmir Kent AŞ işçileri ile dayanışma amacıyla hazırladığı “Ankara!'ya Yürümek” adlı fotoğraf sergisi Konur Sokak’tan işçilerin direnişlerini sürdürdükleri Abdi İpekçi Parkı’na taşındı. Sergi işçilerle birlikte hazırlandı.
Genel-İş Genel Başkanı Erol Ekici “AFSAD'lı fotoğrafçılara verdikleri emek-onur-adalet mücadelesini ölümsüzleştirdikleri için teşekkür ederim” dedi. Sergi işçilerin direnişleri süresince parkta açık kalacak. Abdi İpekçi Parkı’nda işlerine geri dönebilmek için mücadelelerini sürdüren işçilerin günlük yaşamlarının fotoğraf öykülerini yazmak isteyen AFSAD fotoğrafçılarını dayanışmaya davet ediyor.”
Ancak pazar günü saat 15:30 sularında Alperen Ocaklarından gelen bir grup, işçilere saldırdı. Ya susturacağız ya kan kusturacağız sloganları atan grup sergi fotoğraflarını da parçaladı. AFSAD bu konuda bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasının kısa metni şöyle; …İşçilerin medeni hak aramalarına ve sergiye yönelik bu ilkel saldırıyı kınıyoruz. 
Mehmet Özer nezlinde tüm sergi katılımcılarına geçmiş olsun dileklerimizi iletir, dün açılan sergiye desteğimizi vermek ve saldırıyı kınamak üzere tüm Afsad’lıları ve fotoğraf izleyicilerini Abdi İpekci Parkı’ndaki sergiyi izlemeye davet ediyoruz. AFSAD Yönetim Kurulu.