Google Play Store
App Store

TBMM Dışişleri Komisyonu toplantısında, ‘şeriat hükümleri’ne göre hazırlanan Uluslararası Ticaret Finansmanı İslami Kurumu Kurucu Anlaşması’nda yapılan değişiklik kabul edildi. CHP, şer’i hükümler nedeniyle anlaşmaya karşı çıktı

‘Şeriat hükümleri’ Meclis’te

Hüseyin Şimşek

TBMM Dışişleri Komisyonu’nda, “şeriat hükümlerine” uygun olarak hazırlanan ve 2011 yılında AKP’nin teklifi ile TBMM’de onaylanan Uluslararası Ticaret Finansmanı İslami Kurumu Kurucu Anlaşmasının bir maddesindeki değişiklik de kabul edildi. CHP, anlaşmaya karşı çıkarak şer’i hükümlere göre hazırlanan bir düzenlemenin kabulünün “Anayasa’yı ihlal” anlamına geldiğini vurguladı.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un imzasıyla TBMM Dışişleri Komisyonu’na sunulan, “Uluslararası Ticaret Finansmanı İslami Kurumunun 12. Genel Kurul Toplantısında Kabul Edilen 18/05/2017 Tarihli Kararın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi” AKP ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi. AKP, muhalefetin “şer’i hükümleri” nedeniyle itirazına karşı “O maddelere çekince koyduk. Bu nedenle Anayasa’ya aykırı değil” savunması yaptı.

ŞERİATA UYGUNLUK ARANIYOR

Anlaşmanın 18’nci maddesinde, kurumun tüm faaliyetlerinin şeriat ilkeleriyle uyumlu olacağının belirtildiğine dikkati çeken CHP Milletvekili Ünal Çeviköz, bu nedenle “Bazı maddelere çekince koyduk” savunmasının geçersiz olduğunu söyledi.
Düzenlemenin ilk kez görüşüldüğü 2011 yılında da bu teklife karşı çıktıklarını anımsatan Çeviköz, “Anayasamızın laiklik ilkesine aykırı bir anlaşma olduğunu o zaman dile getirdik ve o nedenle de Anayasamızın laikliğe ilişkin temel hükümleri açısından böyle bir anlaşmayı onaylamamızın mümkün olmayacağını belirttik. Aynı gerekçe, bugün aynı anlaşmanın bu görüştüğümüz maddesiyle ilgili olarak yapılan değişiklikte de söz konusudur” dedi.

ÇEKİNCE YETMEZ

CHP tarafından TBMM Dışişleri Komisyonu’na sunulan muhalefet şerhinde de “şeriat” vurgusu yapıldı. Dışişleri Komisyonu’nun CHP’li milletvekilleri tarafından hazırlanan muhalefet şerhinde, “Tüm faaliyetlerinin şeriat ilkeleriyle uyumlu olacağı belirtilen bir kuruluşun anlaşmasına ‘çekince’ koymak yeterli değildir. Söz konusu kuruluşun kurucu anlaşması, temel niteliği bakımından Anayasamızın laiklik ilkesine aykırıdır. Bu noktadan hareketle, Uluslararası Ticaret Finansmanı İslami Kurumu Kurucu Anlaşması’nın tadiline ilişkin kararın onaylanmasının uygun bulunduğuna dair kanun teklifine muhalifiz” ifadelerine yer verildi.