Şeriat hükümlerini içeren İKÖ Kadın Tüzüğü'nün TBMM Dışişleri Komisyonu'ndaki görüşmelerinin ertelenmesinin yeterli olmadığını belirten CHP'li Çakırözer, "Yeniden gündeme gelebilir. Bu düzenleme, Meclis gündeminden komple çıkartılmalı" dedi

Şeriatın ön yoklaması Meclis'in gündeminden tamamen çıkmalı

BirGün/Ankara

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın TBMM’ye gönderdiği ve içerisinde şeriat hükümlerine atıfta bulunulan İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) Kadın İlerlemesi Teşkilatı Tüzüğü’nün görüşmelerinin ertelenmesini yeterli bulmayan CHP, düzenlemenin Meclis gündeminden tamamen çıkarılmasını istedi.

Kadınların “Erkeklerin saygı duyulan eşleri olarak yetiştirilmesi”ni hedef alan Tüzüğün Anayasa’ya aykırı olduğunu ifade eden TBMM Dışişleri Komisyonu üyesi, CHP’li Utku Çakırözer, “Düzenleme, başta laiklik ve kadın ile erkeğin eşitliği ilkesi olmak üzere Anayasa'daki pek çok maddeye ve pek çok uluslararası sözleşmeye aykırı ifadeler içeriyor” dedi.

Kadın, erkek eşitliğinin tüm dünyanın ortak sorunu olduğunu, İslam dünyasında ise bu sorunun çok daha ağır yaşandığını belirten Çakırözer, “Araba kullanma yasağı, statlara giriş yasağı gibi yasaklar var. İslam dünyasında kadın haklarının geliştirilmesi şarttır. Bu teşkilatın da buna hizmet etmesi gerekir. Türkiye’nin de İslam dünyasının önündeki bu sorunun çözümüne katkı sağlamasına itirazımız olmaz” diye konuştu.

MECLİS ORTAK OLMAMALI

Önceki gün Dışişleri Komisyonu’nun gündeminde olan anlaşmanın “bir süreliğine” geri çekildiğini anımsatan Çakırözer, bunun yeterli olmayacağını söyledi.

Çakırözer, “Biz, Meclis’in gündemine hiç gelmemesi gerektiğini düşünüyoruz. Belki de bu anlaşma daha imzalanırken tüzüğün hazırlanması sırasında bu ifadelerin çıkarılması gerekirdi. Başta Aile Bakanlığı olmak üzere bu ifadelere itiraz edilmesi gerekirdi. Meclis’in kadına yönelik böyle bir anlayışa ortak olmaması, Türkiye’nin bu anlayışın tarafı olmaması gerekir” dedi.