Türkiye Basketbol Ligi’nde forma giyen oyuncular

Türkiye Basketbol Ligi’nde forma giyen oyuncularımızın ülke dışındaki başarı öyküleri artarak büyüyor. NBA’de Mirsad Türkcan ile başlayan Hidayet Türkoğlu ve Mehmet Okur’la devam eden oyuncularımızın kervanına bu sezon da Ülker’den Ersan İlyasova ve Efes’ten Cenk Akyol katıldı.

Bu iki genç oyuncumuz daha Türkiye’de doğru dürüst forma giymeden geleceği gören NBA scoutları tarafından keşfedilerek, NBA’ye kazandırılmış oldu. Tabii bu oyuncularımızın kendilerini orada kanıtladıktan sonra büyük paralarla anlaşmalar imzalamaları basketbola başlayan her gencin ve ailesinin iştahını kabartı yor. Bu iştah tabi ki daha iyi ve kaliteli oyuncuların yetişmesi olarak Türk basketboluna geri dönecektir.

Bana göre bu başarıların yanında gözden kaçan ve sessiz sedasız gerçekleşen bir transfer başarısı daha var. Geçen sezon Ülkerspor’da forma giyen Serkan Erdoğan, İspanya’nın Tau Ceramica takımına transfer oldu. Üstelik Tau CeramiCa sıradan bir İspanyol takımı da değil. Avrupa’nın en güçlü ligi sayılan İspanyol liginde geçen sezon final oynayan ve Eurolige’de finalde Maccabi Telaviv’e kaybeden bir takım. Önümüzdeki sezonda hem İspanya’da hem de Avrupa’da şampiyonluğu hedefliyorlar.

Serkan’ı n böylesine güçlü bir takım tarafından istenmesi, basketbolumuz için gurur verici bir olaydır. Serkan’ın yakaladığı başarı da her genç oyuncu tarafından dikkatlice incelenip, iyi basketbolcu olmak için azmin ve çalışmanın ne kadar önemli olduğu gerçeğini bilmelerini gerektiren bir durumdur.

Serkan 1978 doğumlu ve 1.90 boyunda. TBL’de Tofaş, Tuborg ve Ülker takımlarında forma giydi. Serkan Tofaş’ta forma giydiği yıllarda büyük bir şanssızlık yaşadı. Yapılan doping testinde kanında dopingli maddeye rastlanınca 2 sene ceza aldı. 2 sene, takım sporu yapan bir sporcu için oldukça uzun bir süre. Bu cezanın sonunda o oyuncu için basketbol yaşamanın bitmesi veya basketbolunda büyük bir gerileme beklenir.

Ancak Serkan yılmadı. Cezalı olduğu yıllarda bile sanki forma giyiyormuş gibi antreman yaptı çalıştı. Formunu sürekli olarak korudu. Cezasının bitiminden sonra Ülker’e transfer oldu. Ülker’de daha da zor günler onu bekliyordu. Çok iyi oyuncuların forma giydiği bu takımda forma şansı bulmak oldukça zordu. Her zaman kaliteli yabancıların arkasında 6.oyuncu olarak beklemek zorundaydı. O yine yılmadı. Bunları kendine hiç sorun yapmadı ve çalışmalarına aynı hızla devam etti.

Geçen sene Benchten gelmesine rağmen bir çok maçta takımın en skorer oyuncusu oldu. Takımını sırtladı ve bir haftada Avrupa liginde MVP seçilme başarısını gösterdi. Attığı süper üçlüklerden sonra yüzündeki ifadenin değişmemesi ve cool tavrı ile basketbolseverlerin sevgisini kazandı. Ergin Ataman, Serkan’ın bu başarısı karşısında onu artık hep ilk 5’te oynatıyordu. Serkan’ın bu başarısı onu A milli takıma da taşıdı.

Çok iyi bir şutör olan Serkan’ın Avrupa liginde üç sayılık atışlarda % 45 başarı sağlaması bu başarının en büyük göstergesi olsa gerek. Artık Serkan için İspanya’da yeni bir sayfa açıldı. Hepimizin arzusu orada Türk basketbolunu en iyi şekilde temsil edip, başarılarını katlayarak devam ettirmesi yönünde olacaktır.

O başarsın ki, arkasından başka oyuncularımız da Avrupa’da kendilerine yer bulsunlar. Ben Serkan’da bunları yapacak çalışma azmi, hırs ve yeteneğin olduğuna gönülden inanıyorum.