Serkan Fidan ile haftanın panoraması: Bruma etkisi

9. haftanın en güzel gol vuruşunu Alanyasporlu Isaac Sackey yaptı. Haftanın takımı ligin en çok gol atanı ve en az gol yiyeni olarak liderliğini sürdüren Başakşehir olurken haftanın teknik direktörü de bu mucizeyi yaratan Abdullah Avcı oldu. Maçın başlamasına 10 dakika kalana kadar ilk 11’de oynayacağından haberi olmayan ancak sahaya çıkınca hücumda Ghilas gibi bir oyuncunun eksikliğini aratmayan İlhan Parlak da haftanın oyuncusu olmayı hak etti.

Haftanın açılış karşılaşması Başkentte oynandı. Beşiktaş kötü oynadığı ilk yarıyı kaleci Fabri’nin hatalı çıkışı sonucu yediği golle yenik kapattı. Son şampiyon ikinci yarıda toparlansa da bir puanla yetinmek zorunda kaldı. Gençlerbirliği'nin durumunu Serdar Gürler’in Selçuk Şahin’e maç sonu tünelde sorduğu soru özetliyordu: “Abi biz şimdi sevinecek miyiz üzülecek miyiz?”

Cumhuriyet Bayramı’nın ilk maçının Gazi ünvanlı Antep ile Osmanlı arasında oynanması ve Gaziantep’in galip gelmesi eğlenceli bir tesadüftü. Beklenenin aksine tempolu ve heyecanlı geçen maçta ev sahibi kalesinde gördüğü gole, ısınma hareketleri esnasında sakatlığı nüks eden Ghilas’ın yerine sahaya çıkan İlhan Parlak ile hemen cevap veremese belki de oyuna tutunamayacaktı. Sezonu haziran ayında açarak erken form tutan Osmanlı düşüşe geçti. Gaziantep’e kendi silahı olan hızlı hücumlarla kaybettiler. Osmanlı'yı oyuncular haftada üç maç oynamayı hem fiziksel hem de mental olarak kaldıramıyor gözüküyorlar.

Ligimizin iki başaltı takımı Bursa’da karşı karşıya geldi. Bursaspor belki de sezonun en iyi oyununu oynayarak güçlü rakibini mağlup etmeyi başardı. Ev sahibinin genç golcüsü Kubilay Kanatsızkuş kupa mesaisinde kazandığı moralle ligde de golünü attı. Tarihinin en başarılı sezonunu yaşayan Konya’nın performansı geçen senenin 9. haftasının 5 puan gerisinde. Aykut Kocaman’ın takımının oyunun şifrelerini çözüp önlem alan rakiplere çözüm üretmesi gerekiyor.

Galatasaray, Adana deplasmanından üç puanı tek golle aldı. Takımının skor üretemediği noktada üç puanı getiren golü uzaktan şık bir vuruşla atan Bruma bu sezonun yıldızı olma yolunda ilerliyor. Zira yıldız oyuncular takımlarına maç kazandırır. Adana’da lig başlamadan bir gün önce görevine son verilen Engin İpekoğlu’nun yerine takımın başına getirilen Hırvat teknik adam Jurcic’in performansı tartışılmaya başladı. Bu coğrafyada 9 hafta sonunda ligin son sırasında olan takımın teknik sorumlusu topun ağzında demektir. Takımının başında 7 maçta 4 puan toplayan Jurcic görevine devam etmek istiyorsa Adana’nın puan almaya başlaması gerekiyor.

Başakşehir 8 maçta kalesinde sadece 6 gol gören ve oynadığı son 4 lig maçında gol yemeyen Akhisar'ı 5 golle geçerek liderliğini sürdürdü. Altınordu Akademi’nin yetiştirdiği oyunculardan olan Cengiz Ünder de her hafta lige daha fazla ısınıyor. Genç oyuncu bu sezon 4 asist ve 2 gole ulaştı. Altınordu’nun yetiştirdiği bu jenerasyon memleketin futbolu için umut olduğu kadar diğer kulüpler için örnek olduğunda futbolumuz gelişmeye başlayacaktır. Akhisar Cihat Arslan’ın ayrılmasının ardından ne keyif veriyor ne de artık sempati topluyor.

Karadeniz derbisinde Trabzon ile Rize 2-2 berabere kaldı. Trabzon 2 kere öne geçmesine rağmen üstünlüğünü koruyamadı. Ersun Yanal yönetiminde oyun olarak her hafta ilerlemeye devam ediyorlar. İlerlemenin yavaşlığına Trabzon camiasının sabrı yetecek mi hep beraber göreceğiz. Geçen hafta penaltı golüyle siftah yapan Kweuke Trabzon deplasmanında attığı iki golle Rize’nin haftayı puansız kapamasına izin vermedi. Kamerunlu yıldızın dönüşüyle Rize yeniden tehlikeli bir takım olmaya başladı.

Dört buçuk yıl aradan sonra Kadıköy’de 5 farklı galibiyet almayı başaran Fenerbahçe’de işler yoluna girmeye başlıyor. Skrtel, Chahechouhe ve Lens’in ligde golle tanışması da cabası. Konya’dan galibiyetle dönen ve bu sezon belki de ilk kez geleceğe umutla bakabilen 18.000 kombine satmış Fenerbahçe’yi Kadıköy’de sadece 14.000 taraftarının desteklemesi de yönetimin çözmesi gereken bir sorun. Bilet fiyatların ucuzlatılması da ilgisizliğini çözemiyorsa yönetimin alternatifler düşünmesi gerekiyor. Zira sahasında art arda oynayacağı Manchester United ve Galatasaray maçlarında 12. adama olan ihtiyaç ortada. Fenerbahçe’nin maça baskılı başlamasına izin vermeyen Karabük tartışmalı penaltıyla geriye düşmesine ve 10 kişi kalmasına rağmen kalesinde ikinci golü görene kadar oyundan kopmadı. Batı Karadeniz temsilcisinin bu mağlubiyete takılmayıp evinde oynayacağı Bursa maçına odaklanması lazım.

Alanya, Kasımpaşa karşısında da futbolun doğrularını yapan ancak puan alamayan taraf oldu. Hüseyin Kalpar yönetimindeki oyuncu topluluğu lige renk katan futboluyla takdir toplasa da Süper Lig’de oynayan bir takımın bu kadar pozisyonu harcayıp, bu denli kolay gol yeme lüks yok. Gelecek hafta sahasında Gaziantep ile oynayacaklar. Tekrar kazanmayı hatırlamak için ideal bir eşleşme. Kasımpaşa’nın Fenerbahçe mağlubiyetinin ardından toparlanmaya başladığı kesin. Ancak kötü oynarken 2 farklı öne geçmek, futbol tanrılarının her zaman sunacağı bir lütuf değil.

Sahaya ligin tek galibiyetsiz takımı olarak çıkan Antalyaspor, Kayseri deplasmanında bu sezon ilk kez 3 puanla tanıştı. Kazanmak her şeyden önemliydi ancak maçın son bölümünde fazla geriye yaslanmalarının bedelini de ödeyebilirlerdi. Kayseri’nin ikinci yarıda kurduğu baskıdan neden gol çıkaramadığı üzerine düşünmesi gerekiyor. Üçüncü bölgedeki beceriksizliğin faturası mağlubiyet oldu.