Koronavirüs vakaları görülen Dardanel fabrikasında, ‘üretimin aksamaması için’ kapalı devre çalışma sistemine geçildi. Buna göre işçiler mesai saatlerinde üretime devam edecek, mesaileri bitince fabrika sahasında ve kendileri için hazırlanan yurtlarda kalacak

Sermaye için mevzubahis kârsa gerisi teferruat: Fabrikada karantina!

EMEK SERVİSİ

Dardanel Önentaş Gıda’nın Çanakkale’de bulunan fabrikasında koronavirüs vakaları çıktı. Binden fazla kişinin çalıştığı fabrikada 40’a yakın pozitif vaka olduğu iddia edildi. Fabrika yönetimi ise “üretim faaliyetlerinde aksama yaşanmaması için” kapalı devre çalışma sistemine geçildiğini, tüm çalışanların 14 gün fabrika sahasında ve konaklama alanlarında gözetimli karantinaya alındığını duyurdu.

İŞÇİLER ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEK

Şirket tarafından dün KAP’a yapılan açıklamada, “Bugünden geçerli olmak üzere 14 gün süreyle çalışanlarımızın mesai saatleri dışında da tarafımızca gözetim altında tutulduğu kapalı devre çalışma sistemi tedbir olarak uygulanacaktır” dendi.


Açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Şirketimizin Çanakkale’deki fabrikasında Covid-19 salgınına karşı çalışanlarımızın sağlığını korumaya yönelik alınan tedbirler sıkı şekilde uygulanmaktadır. Bu sayede üretim faaliyetlerimizde herhangi bir aksama yaşanmamıştır. Bundan sonra da üretim faaliyetlerimizde bir aksama yaşanmaması için bugünden geçerli olmak üzere 14 gün süreyle çalışanlarımızın mesai saatleri dışında da tarafımızca gözetim altında tutulduğu kapalı devre çalışma sistemi tedbir olarak uygulanacaktır.”

EVDE KARANTİNADA OLANLAR BİLE ÇAĞRILDI

Yönetim tarafından işçilere gönderilen yazıda ise bu kararın Çanakkale Valiliği İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu kararı doğrultusunda alındığı ifade edildi. Yazıda, “Çanakkale fabrikamızda çalışan tüm personelimiz 14 gün gözetimli karantina altına alınmıştır. Yıllık izinde olan personelimizin izinleri iptal edilmiştir. Resmi sağlık raporu olmayan personelimizin de işbaşı yapması zorunludur. Covid temas etkisi ihtimaline karşı kişilere verilen ev izolasyonu da bu uygulama ile birlikte kaldırılmıştır ve gözetimli karantina kapsamına alınmışlardır. Bu doğrultuda 27 Temmuz-9 Ağustos arasında çalışanlarımızın sadece fabrika sahasında ve belirlenecek olan konaklama yerlerinde bulunmasına izin verilmiştir” dendi.

GELMEYENLERİ KOLLUK KUVVETLERİ GETİRECEK

Karara uymayan işçilere 3 bin 150 lira idari para cezası verileceği belirtilen yazıda, bu işçilerin kolluk kuvvetleri tarafından konaklama yerlerine gelmelerinin sağlanacağı vurgulandı. Yazıda, “14 günlük süre zarfında konaklama, yemek ve servis hizmetleri şirketimiz tarafından karşılanacaktır. 27 Temmuz Pazartesi mesai çıkış saati ile birlikte personelimizin konaklama yapılacak olan yurtlara sevkleri ve yerleşim işlerine başlanacaktır” ifadeleri kullanıldı.

İL SAĞLIK MÜDÜRÜ: TEDBİR AMAÇLI

Çanakkale İl Sağlık Müdürü Ali Taşçı, Aynalı Pazar adlı yerel gazeteye yaptığı açıklamada, “Halkımız boşuna panik yaşamasın. Endişeleri gidermek amacıyla Dardanel tesislerinde kapalı sistem çalışma uygulamasına karar verildi. Bu sistemde işçiler hazırlanacak yurtlarda kalacaklar bir süre ve çalışmalarına devam edecekler. Yapacağımız kontroller sonrasında yine normal çalışma düzenine geçebilirler. Bu sistem sadece tedbir amaçlıdır” dedi.

***

Müsiad’ın izole üsleri gibi

Dardanel’in “kapalı devre çalışma sistemi”ne geçmesi, akıllara Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (MÜSİAD) “izole üretim üsleri”ni getirdi. MÜSİAD, geçen mayıs ayında yaptığı açıklamada, bin işçinin aileleriyle birlikte yaşayabileceği şekilde tasarlanan izole üretim üsleri kuracağını duyurmuştu. İlk üssün haziran ayında Tekirdağ’da, diğer üslerin ise ilerleyen zamanlarda İstanbul, Hatay ve Karadeniz’de açılacağı ifade edilmişti. Bu üslerin, salgın ya da afet durumunda kapılarını tamamen kapatacağı, böylece ne olursa olsun içeride üretimin kesintisiz sürdürülebileceği belirtilmişti.

***

İşçileri ‘ölümüne’ çalıştıracaklar

DİSK Gıda-İş Sendikası uygulamaya tepki gösterdi. Çanakkale Valiliği, İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu ve Çanakkale Belediye Başkanlığı’na yazı yazan sendika, bu kararın keyfi ve hukuka aykırı olduğunu, işçilerin çalışmadan kaçınma hakkının tümüyle ortadan kaldırıldığını bildirdi. Valiliğe gönderilen yazıda bu durumla ilgili soruşturma açılması talep edilerek, işçilerin tümünün aileleriyle birlikte yaygın testten geçirilmesi, 14 gün boyunca evlerinde karantinaya alınması ve fabrikanın üretime ara vermesi gerektiği vurgulandı.

DİSK Genel Başkanı Seyit Aslan da gazetemize yaptığı açıklamada, bu kararın işçileri ölümüne çalıştırmak anlamına geldiğini vurguladı. Aslan, “Bu fabrikada vaka sayısı sürekli artarken şimdi evde karantinada olan işçileri bile fabrikaya getiriyorlar. Üretim devam etsin diye işçileri toplama kampı mantığıyla kölece, ölümüne çalıştırıyorlar. Üstelik bunun için devletin imkânlarını, kurumlarını kullanıyorlar. İl Hıfzıssıhha Kurulu’nun işverenin talebi üzerine bu kararı aldığı çok açık. Bu kararın insan haklarıyla, hukukla bağdaşır yanı yok” dedi.