İstanbul Hacıhüsrev’de evleri yıkılmak istenen yurttaşlar tepkili. Her gün başka bir evde kaldığını söyleyen mahalleli Ramiz Kahya “Kimseye haber vermeden polis zoruyla bizi dışarıya attılar” diye konuştu.

Sermayedar için rantsal dönüşüm
Fotoğraf: BirGün

HABER MERKEZİ

İstanbul’da AKP yönetiminde bulunan belediyeler, ‘‘kentsel dönüşüm’’ adı altında birçok yeri sermayedarlara peşkeş çekiyor. Beykoz’un Tokatköy ve Beyoğlu’nun Fetihtepe mahallelerinin ardından farklı bir mahalle daha ranta açıldı. AKP’li Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, ilçeye bağlı Hacıhüsrev Mahallesi’ni Polat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat’ın ‘‘Piyalepaşa Projesi’’ için yıkmak istiyor.


Mahalle sakinleri, gecekondu olan evleri için belediyeden yıllar önce tapu sözü aldı. Ancak her seçim sonrası verilen sözler unutuldu. Mahalle sakinleri, daha sonra polis zoruyla evlerinden çıkarıldı. Evlerine mühür vurulan yurttaşlardan birçoğu, eşyalarını depolara kaldırarak, gidecek yerleri olmadığı için komşularına yerleşti. Son olarak mahallelinin evlerinin yıkımına başlandı.

HER GÜN BİR EVDE KALIYOR

MA’nın haberine göre 38 yıldır Hacıhüsrev Mahallesi’nde yaşadığını aktaran Ramiz Kahya, kaldıkları evlerin gecekondu olduğunu ve belediyeden izin alarak yaptığını söyledi. Evin vergisini dahi ödediğini ifade eden Kahya, ‘‘Polat İnşaat’ın projesi geldi, evimizin yıkım emri çıktı. Kapımızı mühürlediler. Kimseye haber vermeden polis zoruyla bizi dışarıya attılar. Yargısal süreç daha sonuçlanmadan polis, 2 hafta önce birçok insanı evlerinden zorla çıkardı. Beni, eşyalarımla birlikte dışarı attılar. Eşyalarımı Bahçelievler’e götürmek istediler. Orada belediyeye ait depoları varmış. Ancak kendim depoya götürdüm. Mühürlendiği için evime giremiyorum. Kalacak bir yerim olmadığı için sağ olsun komşular beni evlerine davet ediyor. Her gün bir yerde kalıyorum’’ sözleriyle yaşadığı mağduriyeti anlattı.

DÜŞÜK TEKLİFİ REDDETTİLER

Evinin yıkılıp yerine okul yapılacağının kendisine söylendiğini paylaşan Kahya, düşük bir ücretle evinin kendisinden alınmak istendiğini ve verilmek istenen parayla İstanbul’da bir ev almanın mümkün olmadığını kaydetti. İstanbul’da ev fiyatlarının 1 buçuk milyon TL’den başladığını söyleyen Kahya, ‘‘Bana 400 yüz bin TL para veriyorlar. Ben bu parayla bir yerde ev bulamam. Bundan dolayı mağdur olduk ve tekliflerini kabul etmediğimiz için polis zoruyla evlerimizden çıkarıldık” dedi. AKP’li Beyoğlu Belediyesi tarafından kaldıkları yerin imara açıldığını ifade eden Kahya, ‘‘Kaymakamlık, Milli Eğitim Bakanlığı ve belediye birlikte işi götürmeye çalışıyorlar” diye belirtti.

MAHALLELİ YIKIMA KARŞI

Mahalle sakinlerinden Murat Kaştaş ise, Polat Holding’in devleti arkasına alarak, evlerini “işgal” ettiğini söyledi. Evlerinin yıkılmasından haberinin dahi olmadığını kaydeden Kaştaş, ‘‘Buraya bütün İstanbul’un çevik polisini getirdiler. Bizim elimizde silah yok, cephane yok. Biz sadece hakkımızı savunuyoruz” dedi. Ev yıkımları olacağı zaman proje sahiplerinin kendilerini çağırdığını aktaran Kaştaş, ‘‘Resmen, ‘defolun gidin’ teklifi yaptılar. Ben buraya 50 yıllık birikimimi ve hayatımı vermişim. Burası benim, torunlarımın, çocuklarımın hayatı. Komşularım alacağını alıp gitse dahi ben buradan gitmeyeceğim” dedi.

Projeye AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ında ortak olduğunu iddia eden Kaştaş, “Buranın gerçek sahibi Tayip Erdoğan. Bu koskocaman mahalleyi Adnan Polat alamaz ve hükmedemez. İsterse para bassın yine tek başına burasını alamaz. Ben bir tane bina almak için 50 yılımı verdim. Burada rantsal dönüşüm var, kentsel dönüşüm değil. Şimdi adım adım gidiyorlar. İlk önce küçük yerlerden başlıyorlar. Hacıhüsrev, Hacıahmet, Fetihtepe mahallesi ve ondan sonra Okmeydanı’na gelecekler. Güçleri yettikçe. Faşist düzen böyle bir düzen. Bütün bu dünyada adalet yerini bulacak. Bütün dünyada ki ezilen sınıflara sesleniyorum; Sen hakkını hukukunu aramadığın sürece, örgütlenemediğin sürece, dünyanın her tarafında olan halklar ezilir kardeşim” şeklinde konuştu.