Sanayi Bakanlığı, 2021 yılında sermayeye 252,9 milyar lira teşvik sağladı. DİSK Başkanı Çerkezoğlu: “Halka kaynak aktarılmazken sermayeye sağlanan teşvikler işsizlik sorununu çözmüyor. Amaç sermayeyi korumak.”

Sermayeye bolca teşvik, halka açlık

EMEK SERVİSİ

Asgari ücretin artırılmasına yönelik talep için çıkarılan ses her gün biraz daha yükselirken sermayeye verilen teşvikler ise gündem oluyor. Sanayi Bakanlığı sermayeye her ay milyarlarca lira tutarında teşvik dağıtıyor. Son olarak şubat ayına ilişkin 17,7 milyar lira tutarında teşvik verildiğini açıklayan Sanayi Bakanlığı 2021 yılında sermayeye 252,9 milyar liralık olanak sağladı.


Tarihi rekor ise aralık ayında 52 milyar 951 milyon lirayla geldi. 2021 yılında ocak ve kasın aylarında verilen teşvik tutarları 15-20 milyar lira arasında değişirken aralık ayında bu tutarın 3 katına çıkarılması dikkat çekti. Ancak aynı ayda asgari ücrete yapılan artış ise yüzde 50’de kaldı.

Teşvikler işsizlik sorununu çözmüyor

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) da asgari ücretin artırılmasına yönelik talebini yineliyor. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu sermayeye aktarılan teşviklere ilişkin “İktidar tercihini sermayeden yana kullanıyor” değerlendirmesinde bulundu. Çerkezoğlu teşviklerin aynı zamanda işçilerin ücretlerinden yapılan kesintilerle biriktirilen fonlardan yapılan kaynak aktarımlarıyla yapıldığına dikkat çekerek şöyle konuştu: “Sermaye yatırımlarına istihdam gerekçesiyle teşvikler sağlanıyor. Yıllardır bunun yanlış bir yöntem olduğu apaçık ortaya konuyor. Çünkü ne işsizlik sorunu çözülebiliyor ne de istihdam sağlanabiliyor.”

Yapılan teşviklerin sermayeyi korumaya yönelik olduğuna değinen Çerkezoğlu, “İktidarın bütün politikaları, işçileri emekçileri halkı koruyan sosyal politikalar değil sermayeye kaynak aktarmaya onları korumaya yönelik politikalar oluyor. Teşvikler de bunlardan biri. Bunu salgın sürecinde gördük. Dünyada emekçiye, halka en az kaynak aktaran ülke Türkiye oldu. Öte yandan sermayenin payının hızla büyüdüğünü ancak emekçilerin payının ise küçüldüğünü açıklanan verilerle net bir şekilde gördük” dedi.

Asgari ücret acilen artırılmalı

Asgari ücrete yapılan zammın henüz emekçilerin eline geçmeden eridiğine değinen Çerkezoğlu şöyle konuştu: “Büyük propagandayla asgari ücrete yapılan artış açıklandı. Ancak bu zamlı ücret enflasyonla daha emekçinin eline geçmeden eridi. Asgari ücret için bir an önce emekçilerin temsiliyetini sağlayacak şekilde komisyon toplanmalı ve ücret artışı sağlanmalı. Enflasyonun yıl sonuna kadar artış göstereceğini göz önünde bulundurursak bu yıl içerisinde birden fazla kez yapılabilir.”

Çerkezoğlu 1 Mayıs’ın da yaklaştığını hatırlatarak yarın başkanlar kurulunu toplayacaklarını ve İşçi Bayramı’nı da örgütleyecek şekilde bir eylemlilik programı çıkarılacağını belirtti.