Sayıştay, AKP’li Konya Büyükşehir Belediyesi’nin, spor okullarında Futbol, basketbol, güreş, masa tenisi, hentbol, bocce, judo, karate gibi spor dallarında lisansı ve sertifikası olmayan kişileri “antrenör” olarak çalıştırdığını belirledi

Sertifikası ve lisansı olmayan “antrenörleri” çalıştırmışlar

İSMAİL ARI

AKP’li Konya Büyükşehir Belediyesi’nin 2019 Yılı Sayıştay Denetimi Raporu’nda yer alan bilgilere göre, AKP’li belediye spor okullarında lisansı ve sertifikası olmayan kişileri “antrenör” olarak çalıştırdı.

Sayıştay denetçilerinin yaptığı incelemeye göre; 01 Temmuz 2019 ile 09 Ağustos 2019 tarihleri arasında belediyenin şirketi olan Konya Sanat Kültür ve Spor A.Ş. üzerinden spor okullarında çalıştırılmak üzere kısmi zamanlı uzman alımı gerçekleştirildi. Personelin belirtilen kriterleri taşımaması nedeniyle usulsüzlükler tespit eden denetçiler, “Futbol, basketbol, güreş, masa tenisi, hentbol, bocce, judo, karate gibi spor dallarında uzman personel çalıştırılmadığını” belirledi.

UZMAN PERSONEL ÇALIŞTIRILMAMIŞ

“Belirtilen branşlardaki uzman personelin, nitelik ve spesifik olarak eğitim verdiği alanda uzmanlığı, sunulacak belgeler, sertifikalar ya da lisansla tevsik edilmesi gerektiği” belirtilen Sayıştay raporunda, “Tüm personelin ‘antrenör’ olarak tarif edildiği görülmüş, bu yöndeki uzmanlığı tevsik edici belgelerin olmadığı anlaşılmıştır. Bu durum işin uzman personel eliyle yürütülmediği kanaatini oluşturmaktadır” denildi.

DÜKKANLAR EMLAKÇI VE ÇAY OCAĞI OLMUŞ

Sayıştay denetçileri, AKP'li Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından Selçuklu ilçesindeki bir caminin altında bulunan sekiz adet yapının “dini, eğitim, öğretim ve sosyal amaç gözetilerek” Selçuklu İlçe Müftülüğü’ne tahsis edildiği ancak, bu yapılardan yedisinin cami derneği tarafından üçüncü kişilere kiraya verildiğini de saptadı.

“Cami altındaki sekiz adet yapıdan birinin de Kuran kursu olarak kullanıldığını ve yedisinin ise Müftülük kararıyla, kiralanması amacıyla cami derneğine bırakıldığı” belirtilen Sayıştay raporunda şu çarpıcı ifadelere yer verildi:

“Taşınmazların cami derneği tarafından da muhtelif tarihlerde ticari mahiyette kullanılmak saikiyle (çay ocağı, emlakçı vs.) kiraya verildiği ve gelir elde edildiği yerinde yaptırılan inceleme, yazışmalar, saha fotoğrafları, kiracı bilgi ve kira kontratlarından anlaşılmıştır. Tahsis edilen taşınmazın amacı dışından kullanılması ya da kullandırılması, ticari amaçla ve gelir elde etme saikiyle kiraya verilmesi mevzuata aykırıdır. Bu ve benzeri durumların hâsıl olmaması için idarenin gerekli önlemi alması, tahsisli diğer taşınmaz kullanımlarının takip ve kontrol edilmesi doğru olacaktır”.