Servis fırsatçılığına dikkat: Sadece İBB’nin belirlediği servis ücretleri geçerli
Fotoğraf: DHA

Dilara ŞİMŞEK

İstanbul Pendik’te kızını okul servisine yazdıran bir veliden 6 kilometrelik yol için 17 bin 700 lira ücret isteyen firmayla ilgili İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) inceleme başlattı. Söz konusu firmaya kabahatler kanunundan ceza kesildi.

Veli Salih Aygül, Pendik’teki oturduğu ev ile kızının okulu arasındaki 6.2 kilometrelik yol için, 17 bin 70 lira servis ücreti ödedi. Aygül, ödediği ücretin İBB’nin Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü’nün belirlediği ücret tarifesiyle karşılaştırdı. Yaptığı hesaplamada ödemesi gereken rakamın 9 bin 705 lira olduğu ortaya çıktı.

Salih Aygül, aradaki büyük fark nedeniyle Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurdu. Aygül’ün şikâyetine servis şirketi sözleşmeyi iptal ederek karşılık verdi. Aygül’ün ödediği 17 bin 70 lirayı iade eden şirket, okulun ilk gününde kızını servis listesinden çıkardı. Okulun tek servis firmasıyla çalıştığını belirten Aygül, kızının mağdur olduğunu söyledi.

FİRMAYA CEZA KESİLDİ

Yapılan şikâyet üzerine İBB, inceleme başlattı. Firmayla yapılan görüşmeler ve yapılan denetimler neticesinde idari işlem başlatıldı. Öğrencinin ise yeniden servis kaydı gerçekleştirildi.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan İBB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra Gökçe, velilerin İBB’nin sitesinden yol ve ücret hesaplaması yapabileceğini söyledi. Gökçe, şöyle konuştu: “UKOME’nin belirlediği tarife var. Bu tarife aralığında taşıma yapılması zorunlu. Buna uyulmaması kabahatler kanuna göre de suç oluşturuyor. İdari takip yapılıp, konuyla ilgili firmaya ceza da kesildi. İkinci kez tekrar halinde faaliyetten men edileceği bildirildi. Firma tekrardan öğrenciyi servise aldı.”

Dr. Buğra Gökçe, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra Gökçe, İBB Genel Sekreter Yardımcısı

Gökçe, belirlenen fiyatlarda devlet ve özel okul ayrımı olmadığını kaydetti: “Son 1 yılda artan maliyetler ve akaryakıta gelen yüzde 286 zam ile birlikte taşımacılık sektörünün de zor durumda olduğunu görüyoruz. Bu nedenle UKOME’de hem hizmet almak isteyen aileleri hem de hizmet sunan taşımacıları koruyan fiyat tarifesini belirledik. Belirlenen bu fiyatlar özel okullar ve devlet okulları ayrımı olmadan tüm kurum ve kuruluşlar için geçerli. Vatandaşlar karşılaştıklar bu olumsuz durumları ALO 153’ten ya da Whatsapp hattından bildirebilir.”