Süresiz sözleşmelilerin, birçok haktan yararlanamadan, tayin hakları olmadan, ailelerinde uzak, güvencesiz ve baskı altında çalışmakta olduğuna dikkat çeken SES Adana Şubesi, "Herkese güvenceli iş, güvenli gelecek" talebinde bulundu

SES Adana Şubesi'nden "Herkese güvenceli iş, güvenli gelecek" talebi

BİRGÜN/ADANA

Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Adana Şubesi bir açıklama yaparak, "Herkese güvenceli iş, güvenli gelecek" talebinde bulundu.

Adana Şube Eş Başkanı Halide İnce tarafından yapılan açıklamada, "İş güvencesi hayati bir taleptir, sağlık ve sosyal hizmetler işkolunda çalışan tüm emekçilere kadrolu, güvenceli istihdam sağlanana kadar mücadeleye devam edeceğiz" denildi.

'4B'LİLER KADROSUZ VE GUVENCESİZ ÇALIŞIYOR'

Süresiz sözleşmelilerin, birçok haktan yararlanamadan, tayin hakları olmadan, ailelerinde uzak, güvencesiz – baskı altında çalışmakta olduğunu söyleyen İnce, "Üstelik uzun süredir sağlık alanında yapılan bütün atamalar kadrosuz yapılmakta, pandemi süresince sağlık emekçilerine duyulan ihtiyacın daha da artması üzerine yapılan ek atamalar bile kadrosuz, güvencesiz, sözleşmeli yapılmaktadır" dedi

İnce, konuşmasına şöyle devam etti:

"4B statüsünde çalışanların iş güvencesi bulunmamaktadır. 4B’liler kadrolu değildir, sözleşmeleri her yıl yenilenmektedir, dolayısıyla bu durum emekçiler arasında sözleşmem yenilenecek mi baskısını yaratmakta, bu baskı yöneticiler eliyle de beslenmektedir."

'4B ve 4A ARASINDA FARK VAR'

4B statüsünde çalışanların işten çıkarılma prosedürleri ve gerekçelerinin 4A’ya göre farklı olduğuna dikkat çeken, İnce, "Yıllık izinleri sonraki yıla devretmemekte, yıl içinde idarecilerin kullandırılmasına izin vermediği durumda o yıl için yıllık izin hakkını kaybetmektedir. Ayrıca kamu çalışanlarına çeşitli mazeretler durumunda tanınan ücretsiz izin hakkı da 4B’lilere tanınmamaktadır. Yine 4B’liler için hastalık izni kullanımında kısıtlamalar ve hak kayıpları vardır. 2 günden fazla olan hastalık raporlarında belirli oranda ücret kaybı oluşmakta, 9 aydan fazla süren sürekli iş göremezlik halinde sözleşmeleri tek taraflı feshedilebilmektedir.4B’liler açısından kurumlararası yer değişikliği yapma hakları yoktur. Mevcut işyerinde sorun yaşayan, mobinge uğrayan hatta şiddet gören 4B’li çalışan aynı işyerinde hizmet üretmeye mecbur bırakılmaktadır" şeklinde konuştu.

İnce konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı:

"Biz diyoruz ki, yine başarabiliriz, mücadelemizle kadroya geçişleri sağlayabiliriz. SES’imizi birleştirelim, kadro hakkımız için birleşelim. Bilindiği üzere sendikamızın temel mücadele taleplerinden biri sağlıkta güvencesiz istihdam biçimlerinin ortadan kaldırılarak herkes için güvenceli çalışmanın sağlanmasıdır. Bu kapsamda 4/B’li süresiz sözleşmeli biçimine ilişkin itirazlarımızı daha ilkortaya çıktığı zamandan itibaren yükselttik. Bu çalışma biçimine karşı her türlü mücadelemizi yürüttük. Bugün 4/B sözleşmelerindeki birçok maddenin 4/B’liler lehine değişmiş olması mücadelemizin sonucudur. Tüm illerimizde kadro hakkımız için işyeri toplantıların, örgütlenme çalışmalarını, mücadelemizi yürütmeye devam edeceğiz. Omuz omuza başaracağız. Birlikte başaracağız."