SES, SGK’nın yayımladığı genelge ile “Covid-19 ‘un İş Kazası ve Meslek Hastalığı kapsamına alınamayacağını, hastalık olarak kayıtlara geçirilmesi gerektiği” talimatına “Koronavirüs iş kazası ve meslek hastalığıdır” sözleriyle tepki gösterdi. Sendika, genelgenin hukuka aykırı olduğunu vurgulayarak iptal davası açacağını açıkladı

SES: Covid-19 iş kazası ve meslek hastalığı sayılmalıdır

BirGün/Ankara

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) düzenlediği basın toplantısıyla Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) 7 Mayıs'ta yayımladığı 2020/12 sayılı genelge ile “Covid-19'un iş kazası ve meslek hastalığı kapsamına alınamayacağını" belirterek "hastalık olarak kayıtlara geçirilmesi gerektiği” talimatı vermesine “Koronavirüs iş kazası ve meslek hastalığıdır” sözleriyle tepki gösterdi.

“SGK genelgesi ile kayıtların engellenmesi tüm emekçilere saldırıdır, izin vermeyeceğiz” denilen açıklamada “Bu yönde bir hazırlık olduğunu, bazı hastanelerde hekimlere ‘kayıt girmeyin yazı gelecek, iş kazası olmayacak’ şeklinde talimatlar veren, yönlendirme ve engellemelerde bulunan yöneticilerden böyle bir genelgenin çıkacağını tahmin ediyorduk. Bu durum aynı zamanda, bu Genelgenin haklarımıza yönelik planlı daha çıkartılmadan gayri hukuki yollarla uygulama talimatları verilen bir saldırı olduğunu açık şekilde göstermektedir” ifadelerine yer verildi.

İKTİDAR, EMEKÇİLERE KARŞI SALDIRISINI ARTTIRIYOR

“Biz emekçiler ve onların örgütleri olarak çalışma koşullarımızın düzeltilmesi ve gerekli önlemlerin alınması konusundaki ısrarımızı sürdürürken oldu bittiye karşı da mücadele edeceğiz” denilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Daha önce koronavirüsün iş kazası ve meslek hastalığı listesinde yer almasına rağmen şimdi yok sayılması çabalarını kabul etmeyeceğiz. Salgına rağmen ve hiçbir önlem almadan sermaye ve iktidarın ikbali için sürdürülen ve çalışma rejimi 10 binlerce emekçiyi hasta etmekte ve yüzlercesinin ölümüne neden olmaktadır. Bunun kayıt altına alınmasını istemiyorlar. Çünkü, bütün kaynakları emekçilerden esirgeyen ve sermaye lehine dağıtan iktidarlar, iş kazası ve meslek hastalığından doğacak haklarını da şimdiden alıkoyarak emekçilere karşı saldırısını artırıyorlar.

Çünkü, bu Genelge ile kayıt almayı engelleyerek, hakkını aramak isteyenlerin hukuk yollarını zorlaştırarak, kayıt girilmediği için önce üç yıl süren tespit davaları açmaya zorlayarak, süreyi uzatarak emekçilerin uzayan ve belirsizleşen bu durumda geri çekilmesi, haklarından vazgeçmesini sağlamak ve bu kaynakları da sermaye lehine harcamak istiyorlar. Çünkü, bu kayıtlardan doğacak hukuki, cezai, idari, ve politik sorumluluklardan kaçmak istiyor.”

FORMLARI TUTMAYA DEVAM EDİN ÇAĞRISI

SES, "Tüm hekimlere, iş sağlığı ve güvenliği birimlerine mesleki sorumluluk ve 6331 sayılı yasanın gereği olarak Covid-19 için iş kazası ve meslek hastalığı formlarını tutmaya devam ediniz" çağrısında bulunarak şunları sıraladı:

>> SGK bu hukuka aykırı uygulamadan derhal vazgeçmeli genelgeyi geri çekmeli ve iş kazası ve meslek hastalığı kayıtlarının sağlıklı ve tam tutulması için tüm kurumları uyarmalıdır.

>> Başta sağlık emekçileri olmak üzere tüm emekçilere çağrımızdır, kayıt ve bildirimin yapılması için ısrarcı olunuz, yapmıyorlarsa sizler bizzat posta yolu ve elden SGK’ya başvuru yapabilirsiniz, bunu mutlaka yapın ve süreci başlatınız. Bulunduğunuz yerdeki temsilcilerimiz ile iletişime geçebilir, süreci birlikte yürütebilirsiniz.

DAVA AÇACAĞIZ

>> Tüm emek ve meslek örgütlerine çağrımızdır. Bunu ortak, birlikte ve güçlü bir tutum ve eylem hattına dönüştürebiliriz. Dönüştürmeliyiz.

>> SES şube, temsilcilik yönetimlerimize ve işyeri temsilcilerimize çağrımız ve kararımızdır. Bizler bu sürecin aktif yürütücüsü olacağız. Kayıt ve bildirim konusunda ısrarcı olacağız. Üyemiz olsun olmasın tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçileri ile birlikte aktif bu çalışmayı yürüteceğiz. Baskılar sonucu başvuru yapamayan emekçi arkadaşlarımız için de biz başvuruları bizler yapacağız. Bu bizim çalışan sağlığı ve toplum sağlığını koruma sorumluluğumuzun bir gereğidir.

>> Ayrıca, SGK’nın hukuka aykırı genelgesinin iptali için dava açıyoruz.