Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, Akçakoca Devlet Hastanesi binasının kolonlarının çürümüş durumda olduğunu belirterek binanın tahliye edilmesi yönünde açıklama yaptı. Açıklamada "Hasarlı binaları bir an önce tahliye edip can güvenliğini sağlan için konteynerle temin ediniz" ifadelerine yer verildi.

SES Düzce İl Temsilciği: Hasarlı yapılar tahliye edilsin

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Düzce'de meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki depremi hatırlatarak kentteki hasarlı yapılara ilişkin açıklama yaptı.

Açıklamada, hasarlı yapıların tahliye edilmesi talebiyle yetkililere çağrı yapıldı. "Amacımız felaket tellallığı yapmak değildir" denilen açıklamada, "Kamuoyunun ve çalışanlarımızın kafasındaki soru işaretlerinin silinebilmesi için Akçakoca Devlet Hastanesinin son durumu ve yeni hastanenin akıbetiyle ilgili sayın Valimizin ve Sağlık İl Müdürlüğümüzün kamuoyuna bir açıklama yapmasını bekliyoruz" denildi.

Açıklamada hasar gören binaların yapımında ve denetlenmesinde görev yapan kişi ve kurumların görevlerini yerine getirmediklerine de dikkat çekildi.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

"Yaklaşık 1 yıl önce kamuoyunda, Akçakoca Devlet Hastanemizin “Ağır Hasarlı” olduğu, yeni hastane binasının projesinin onaylanıp aynı yere yeniden yapılması için ödeneğinin ayrıldığı, ancak yerel siyasilerimiz tarafından başka bir yere yaptırılmak istenmesinden dolayı projenin iptal edildiğine dair ilgiler gelmekteydi. Sendikamız, 23 Kasım 2022 tarihinde yaşanan deprem felaketinin hemen ardından CİMER üzerinden Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne, İl Sağlık Müdürlüğüne ve İl AFAD Müdürlüğüne hasar raporunu sorup, hasar durum raporunun bir örneğinin Sendikamıza verilmesini talep ettik. Ancak her üç Kurumumuz da hasar raporunu tarafımıza iletmemiş sadece İl Sağlık Müdürlüğü Proje aşamasında projeyi yapan firmanın çekildiğinden proje sürecinin uzadığını bildirmiştir. Son yaşadığımız deprem sonrası çalışanlar tarafından yapılan kontroller sonrası çok önceden Kalorifer-Kazan Dairesindeki kolonların beton ve demirlerinin yük taşımayacak durumda ve çürümüş olduğunu öğrendik.

İl Sağlık Müdürlüğü ve Akçakoca Devlet Hastanesi Yönetimine Hastanenin acilen tahliye edilmesi yönünde yazılı başvurumuzu yaptık. Beklentimiz Akçakoca Devlet Hastanesinin çok acil tahliye edilmesi, çalışanların ve hastaların can güvenliğinin ve yaşam hakkının sağlanmasıdır. Bu arada geçmişte onaylanan projeyi engelleyenlerin de soruşturulup yargılanmasını talep ediyoruz.

23 Kasım Günü AFAD a 112 aracılığıyla yaptığımız başvurunun dikkate alınmasını, hastanemizin hasarlı olması durumunda, zaman kaybetmeden hastanemizin biran önce tahliye edilerek acil yıkım kararı alınmasını bekliyoruz.

Geçen yıl yaşanan 5.7 şiddetli deprem sonrası, Düzce Merkezde bulunan 4 Nolu Aile Sağlığı Merkezinin taşınması için başvuru yapmıştık. Başvurumuzdan sonra 4 Nolu Aile Sağlığı Merkezinin taşınması yerinde bir karar olmuştu. Geçtiğimiz yıl yapılan başvurumuzun ardından taşınma işlemi ne kadar yerinde bir karar ise aynı kararı Akçakoca Devlet Hastanesi için de alınmasını bekliyoruz.

Daha önceki yaşanan depremlere göre ilimizde can kaybının yaşanmaması, yıkılan binaların olmaması bizleri mutlu etmiştir. Ancak ilimizde kamuya ait okullarda, adliye binasında, entegre hastanelerimizde, iş yerlerimizde hasar ortaya çıkmıştır.

Bazı okullar ağır hasarlı olduğundan yıkılacaktır. Ağır hasar alan kamu binalarının yapımında, denetlenmesinde görev yapan kişi / kurumlar görevlerini yeterince yerine getiremedikleri görülmektedir. Yine bina için yer seçimlerinin ne kadar önemli olduğu bir kez daha ortaya çıkmıştır. 1999 Depremleri sonrası yapılan yasal düzenlemelere göre kusurlu olanların yargılanması ile ilgili hükümlerin yerine getirilmesini bekliyoruz.

Biz Kamu emekçileri Okullarımızda, Hastanelerimizde, Bürolarımızda kısaca iş yerlerimizde ve milyarlarca lira harcayarak, borçlanarak aldığımız evlerde hayatımızı kaybetmek istemiyoruz. Sebep olanların adil bir şekilde yargılanıp Kamu zararı veya bireysel zararları karşılamasını bekliyoruz.

"ARKADAŞLARIMIZIN PSİKOLOJİK DESTEĞE İHTİYACI VAR"

Akçakoca Devlet Hastanesi, Düzce Atatürk Devlet Hastanesi, Düzce Üniveristesi Tıp Fakültesi, Kaynaşlı, Gümüşova ve Gölyaka İlçe Entegre Hastanesi, 7 Nolu Aile Sağlığı Merkezi, Göçmen Sağlığı Merkezi ve 112 Başhekimliği olarak kullanılan binalarımızın hasar tespit çalışmalarının profesyonel bir ekiple, gerekli teçhizatla, titiz bir şekilde incelenmesini istiyoruz.

Ülkemizdeki tüm sağlık emekçileri gibi KOVİD 19 Pandemisinde ailesinden uzak kalan, canla başla çalışan Düzce İlindeki sağlık çalışanları yaşamış oldukları Depremden sonra psikolojik olarak ağır yara almış durumdadırlar. Arkadaşlarımızın acil psikolojik desteğe ihtiyaçları vardır. Kısa süreliğine, kademeli bir şekilde, yerlerine ikame personel görevlendirilerek bulundukları ortamdan uzaklaşmaya ihtiyaçları vardır.

Yine sahada görülen acil ihtiyaçlardan biri de Kreş talebimizin ivedilikle karşılanmasıdır. Çalışanlar, çocuklarını güvenle bırakacağı yer olmadığından tüm riskleri göz önüne alıp çocuklarını iş yerlerine götürmektedir. Başta sağlık emekçileri olmak üzere tüm kamu emekçilerinin Kamu tarafından hizmet sunan, güvenli binalarda açılacak, kreş ihtiyacı en önemli sorunların başında gelmektedir.

Yapmış olduğumuz iş yeri ziyaretlerinde, çalışanlar bizleri ve iş yerlerindeki yönetimi yanlarında göremeyip yeterince destek alamadıklarını belirtmektedirler. Tüm çalışanlarımızın bu haklı eleştirilerine katılıyor tüm sağlım emekçilerinden aflarına sığınıyoruz. Elimizden geldiğince yanınızda olmaya gayret göstereceğiz.

Saydığımız tüm ihtiyaç ve sorunlarımız için İl Sağlık Müdürlüğüne, Düzce Üniversitesi Rektörlüğüne ve Sağlık Bakanımıza buradan bir kez daha sesleniyoruz; Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçilerinin ihtiyaçlarına kulak veriniz, talepleri için acil önlemeler alınız. En önemlisi hasarlı binaları bir an önce tahliye edip can güvenliğini sağlan için Konteynerle temin ediniz.

Bizler İnsan Haklarına, Anayasamıza göre en tabi hakkımız olan yaşam hakkımızı diğer insani taleplerimizi dile getiriyor, bu uğurda mücadelemizi sürdürüyoruz"