Antalya İl Sağlık Müdürlüğü'nün  Aile Hekimlerini ve Aile Sağlığı Merkezi çalışanlarını filyasyon ekiplerinde çalıştırma kararına tepki gösteren SES Antalya Şube Eş Başkanı Dr Kaan Taşer, "Bakanlık kadro açmak yerine pandemi nedeniyle iş yükü artan sağlık emekçilerine fazladan görevler ve angaryalar yükleyerek durumu kurtarmaya çalışıyor" dedi.

SES: Hukuksuz ve angarya çalıştırmaya hayır

HABER MERKEZİ

Antalya İl Sağlık Müdürlüğü, Aile Hekimlerini ve Aile Sağlığı Merkezi çalışanlarını filyasyon ekiplerinde çalıştırma kararı aldı. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Antalya Şube Eş Başkanı Dr. Kaan Taşer karara tepki gösterdi.

Aynı zamanda Aile Hekimi olarak da görev yapan SES Antalya Şube Eş Başkanı Dr Kaan Taşer; uygulamayı “Aile Hekimliği görev tanımında olmayan ve hukuksuz bir uygulama” olarak tanımladı.

SES Antalya Şube binasında konuya dair açıklamalarda bulunan Dr. Kaan Taşer, “Salgının başından beri sağlık emekçilerinin sayısının yetersiz olduğunu, acilen güvenceli ve kadrolu şekilde sağlık emekçilerinin istihdam edilmesi gerektiğini, KHK ile ihraç edilen sağlık emekçilerinin şartsız şekilde göreve başlatılmaları gerektiğini defalarca ifade ettik" dedi.

Sağlık Bakanlığı'nın her zamanki gibi sorunu görmezden gelmeye devam ettiğini belirten Taşer, Bakanlığın kadro açmak yerine pandemi nedeniyle iş yükü artan sağlık emekçilerine fazladan görevler ve angaryalar yükleyerek durumu kurtarmaya çalıştığını vurguladı.

ses-hukuksuz-ve-angarya-calistirmaya-hayir-812501-1.
SES Antalya Şube Eş Başkanı Dr. Kaan Taşer

TALEPLERİMİZ KARŞILANMIYOR, HUKUKSUZ UYGULAMALAR DAYATILIYOR

"Aile Hekimleri ve Aile Sağlığı Merkezi çalışanlarının görev tanımları ve yerleri bellidir" diyen Taşer, "Hangi işleri neye göre yapacaklar kanun ve yönergelerde yazılıdır. Mevcut görevlerine okul öncesi aşılarının yapılması yeni eklenmişken, grip ve Covid-19 aşılarının yapılması da, ilave olmuştur. Daha bu işler yapılmadan şimdide filyasyon ekiplerine ‘’destek olma’’ görevi planlanmaktadır" ifadelerine yer verdi.

'SİSTEMİN AÇIĞINI KAPATAN YAMA DEĞİLİZ'

Taşer sözlerine şöyle devam etti:

"Aile sağlığı çalışanları sistemin açığını kapatan yama değildir. Görev tanımı içinde olmayan işlerin sürekli olarak Aile Hekimlerine ve Aile Sağlığı çalışanlarına yüklenmesi kabul edilemez. Sağlık çalışanı açığı, sağlık emekçilerini fazladan çalıştırarak çözülemez. Pandemi ile daha sağlıklı bir mücadele yürütülmesi için derhal kadrolu ve güvenceli şekilde sağlık emekçilerinin atamalarının yapılması ve KHK ile ihraç edilmiş sağlık emekçilerinin koşulsuz göreve iade edilmesi gerekmektedir."

Aile Hekimliği uygulamasının görev tanımında bulunmayan bu hukuksuz uygulamadan derhal vazgeçilmesi için İl Sağlık Müdürlüğü'ne çağrı yapan Taşer, Bu uygulamadan vazgeçilmediği taktirde gerekli fili ve hukuki mücadeleyi başlatacaklarını duyurdu.

Taşer, derhal en az bir aylık tam bir kapanmaya ihtiyaç olduğunun altını çizerek, "Sağlık sistemimiz bu yükü daha fazla taşıyamaz halde iken, sağlık emekçileri de tükenmişlik sınırlarının sonuna gelmiştir" dedi.

COVID-19 MESLEK HASTALIĞI SAYILSIN

"Bizler hiçbir zaman sorumluluktan kaçmadık, söylenmesi gerekenleri her zaman söyledik, sağlığı yönetenler işlerine geldiği gibi davrandılar. Söylediklerimizi dikkate almadılar" diyen Taşer, sağlık emekçilerinin taleplerini şöyle sıraladı:

►Acilen dönüşümlü çalışmaya dönülmeli,

►Tüm sağlık çalışanlarına nerede çalıştığına bakılmaksızın düzenli olarak PCR testi yapılmalı.

►Özellikle birinci basamak Aile Sağlığı Merkezi çalışanlarına düzenli olarak,kaliteli,maske,KKE ve dezenfektan sağlanmalı.

►Covid-19 meslek hastalığı olarak kabul edilmeli.

►Covid-19 olan sağlık çalışanlarının maaş kesintisi olmamalı, sağlık emekçileri tamamen iyileştikten sonra göreve başlatılmalı

►Pandemi hastaneye ulaşmadan kontrol edilmeli, bunun için özellikle Aile Sağlığı Merkezlerine başvuran şüpheli kişilerin test yaptıracakları test merkezleri oluşturulmalıdır.