SES İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Hülya Baran Ulaşoğlu, İzmir'de halen yaygın hızlı test uygulamasının olmadığını ifade etti. Ulaşoğlu, "Personelde kaygı, korku ve güvensizlik artıyor" açıklamasını yaptı

SES: İzmir'de halen yaygın hızlı test uygulaması yok

BİRGÜN İZMİR

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Hülya Baran Ulaşoğlu, İzmir'de halen yaygın hızlı test uygulamasının olmadığını söyledi.

İzmir’de 100 civarı sağlık çalışanının pozitif olduğunu kaydeden Ulaşoğlu, “Tek bir hastanede İKÇÜ Atatürk Eğitim Araştırma Hastanesi’nde 28 sağlık çalışanı pozitif. Bu Covid-19 pozitif olan sağlıkçıların öyküsü alınıp incelendiğinde işin boyutu biz sağlıkçıları daha çok üzüyor ve öfkelendiriyor” dedi.

11 Mart’ta ilk koronavirüs resmi açıklaması yapıldıktan sonra bile hastanelerde normal çalışmaların devam ettiğini anlatan Ulaşoğlu, şunları söyledi:

“23 Mart'a kadar aktif olarak MHRS sisteminden randevu verildi, arkadaşlarımız polikliniklerde aktif çalıştı, diş muayeneleri yapmaya devam edildi, hatta hasta yatırmak istemeyen hekimlere hasta yatırmaları konusunda uyarı yapıldı, sağlık çalışanları hastaları kendileri ikna ederek hastanelerden uzaklaştırmaya çalıştı. Sağlık kurulları devam etti. Çiğli Hastanesi Sağlık Kurulu Başkanı şu an yoğun bakımda. Sağlıkçılar koronavirüslü hastaları bilmeden entübe etti. Yüksek riskli koşulda önlüksüz, n95 maskesiz… Hastanın pozitif olduğu öğrenildi ama sağlıkçı karantinaya alınmadı, test olmadığı için birinci derece riskli personele test yapılamadı. Hemşire, doktor, personel çalışmaya birbirine bulaşa devam etti, evlere taşındı virüs. Şu anda ailece koronavirüs alan sağlıkçılar var. Kendisi serviste yatan, babası yoğun bakımda olan arkadaşlarımız var.”

Sorunların devam ettiğini kaydeden Ulaşoğlu, “Halen hızlı test yok, yeterli değil. Tüm çalışanlara, hatta bulaş olan klinikler dahi taranmıyor. Hâlâ gözlük, siperlik sorun… Hâlâ pozitif personelle çalışan personel karantinaya alınmıyor, şüpheli olan personel iki test negatif olmadan nöbet listelerine yazılıyor… Personelde kaygı, korku ve güvensizlik artıyor” dedi.