SES İzmir Şubesi, pandemi sürecinde sağlık emekçilerinin yaşadığı sorunları dile getirdi. Açıklamada, “İllerde nitelikli filyasyon çalışmasının dahi yapılmaması nedeniyle salgının seyri kontrolü imkânsız hal almıştır” denildi.

SES İzmir Şubesi: Salgının seyri kontrolü imkânsız hal aldı

BİRGÜN EGE

Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgınının etkileri Türkiye’de artarak devam ediyor. SES İzmir Şubesi, açıklama yaparak pandemi sürecinde sağlık emekçilerinin yaşadığı sorunları dile getirdi. Açıklamayı SES İzmir Şube Eş Başkanı Nursel Yücesoy okudu.

Bugün pozitif ve temaslı olan sağlık emekçilerinin çalıştırmaya devam ettirildiğini belirten Yücesoy, “Bu durum hem pozitif sağlık emekçilerinin iyileşme haklarını ortadan kaldırmak anlamına gelmektedir; hem de birlikte çalıştıkları sağlık emekçilerini ve hizmet alanlar için bulaşı artıracak önemli bir risk oluşturacaktır. Sağlık Bakanlığı 1 Haziran sonrası normalleşme adımlarının yarattığı sonuçları dikkate almalı ve bundan sonraki süreçte atılacak adımlarda halkımız ve sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin sağlığını riske atmaktan vazgeçmelidir. Pandemi süresince sağlık hizmetlerin durma noktasına getiren durum; sağlık hizmetlerinin piyasalaştırılması ve iktidarın kendini yeniden yaratmak amacıyla uyguladığı popülist sağlık politikalarının sonucudur. Sağlık alanında atılan yanlış adımlar sağlık hizmetlerinin zarar görmesine neden olurken, sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin yaşamlarını doğrudan tehdit etmektedir” dedi.

'SORUMLULUK HALKA YÜKLENEREK, ETKİN MÜCADELE EDİLMEDİ'

Diğer ülkelerde iktidarların sağlık çalışanlarının haklarında ve sağlık sistemlerinde iyileştirmeler yaparken, Türkiye’de hiçbir iyileştirme olmadığı hatta üzerine neoliberal talanın sürdüğünü vurgulayan Yücesoy, “İktidarın, Covid-19’un, maddi külfetinden kurtulmak için, SGK genelgesi ile sağlık ve sosyal hizmet alanında meslek hastalığı ve iş kazası statüsünden çıkarması, sağlık alanında tüm kaynaklarını Şehir Hastaneleri gibi talan ve rant amaçlı adımlara, uygulamalara aktarması önceliğini ve biz sağlık ve sosyal hizmet emekçilerine bakış açısını ve verdiği değeri ortaya koymaktadır.Sağlık ve sosyal hizmet emekçileri Sağlıkta Dönüşüm adı altında getirilen yeni sağlık sisteminin yarattığı sorunlar nedeniyle tükenmişlik hali içindeyken, pandemi kapsamında bilimsellikten uzak, sağlık emekçilerinin taleplerini görmezden gelen, haklarını gasp eden uygulamalar hayata geçirilmektedir” diye konuştu.

Yücesoy son olarak şu ifadelere yer verdi: “Fabrikalarda, sokaklarda, kamu kurumlarında gerekli toplumsal ve ekonomik önlemleri ve adımları atmayan iktidar, artan vaka sayılarını vatandaş davranışına indirgeyerek pandemiyle etkin mücadele ciddiyetini de ortaya koymuştur. Pandemi mücadelesinin sorumluluğunu sadece halka yükleyip, koruyucu ve önleyici tedbirleri yerinde ve doğru alamamak iktidarın en büyük başarısızlığıdır ve salgınla etkin mücadeleye de zarar vermiştir. Bugün illerde nitelikli filyasyon çalışmasının dahi yapılmaması nedeniyle salgının seyri kontrolü imkânsız hal almıştır. Tüm bu olumsuzluklar sonbahar dönemi ile birlikte sağlık sisteminde daha da ciddi sorunlar ortaya çıkaracağı bir gerçektir. Biz sağlık ve sosyal hizmet emekçileri olarak halkımızı iktidarın umursamazlığı karşısında kendi önlemlerini almaları konusunda uyarıyoruz.”