SES Muğla Şubesi, sağlık sisteminde gerçekleştirilen neoliberal reformlara bağlı her türlü olumsuzluğun bu salgın sırasında daha da artacağını belirterek Muğla İl Sağlık Müdürlüğü’ne rapor sundu

SES Muğla: 'İl Pandemi Kurulu' oluşturulmalıdır

BİRGÜN İZMİR

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Muğla Şubesi, basın açıklaması yaparak koronavirüsüne karşı Türkiye'nin hazırlıksız yakalandığını ve artık reaksiyoner çözümler üretmek ve acilen uygulamaya koymak zorunda olunduğunu belirtti. SES Muğla Şubesi pandemi koşullarında toplum ve çalışan sağlığına katkı sunulmasına yönelik hazırladığı raporu Muğla İl Sağlık Müdürlüğü’ne teslim edildiğini de açıkladı.

Koronavirüs vakaları ile ilk karşılaşanların sağlık çalışanları olduğunu belirten SES Muğla Şube Başkanı Nazlı Tepeli, "Bizler enfekte kişilerle tedavileri boyunca temas halinde olacağız. Bu nedenle virüs ile etkin mücadele için ilk korunması gereken kişilerde sağlık çalışanları olmalıdır. Bu sebeple kişisel koruyucu donanımların sağlık emekçilerine eksiksiz dağıtımı yapılmalıdır. Sağlık emekçilerinin düzenli olarak sağlık kontrollerinin yapılmasını sağlanmalıdır. Sağlık çalışanlarının verimli ve etkin çalışabilmesi için planlama yapılmalı çalışma saatlerinin düzenlenmesi, gerektiğinde dönüşümlü idari izinli olmaları sağlanmalıdır. Asistan ve intörn doktorların mücadeleye katılımı istenmektedir bunun yanı sıra, diğer sağlık çalışanlarının da sayısı arttırılmalıdır. Hukuki süreçler tamamlanmadan KHK'lerle atılan sağlık çalışanları geri alınmalıdır. İşyerinde Covid-19 kapılması durumu iş kazası ve meslek hastalığı sayılmalıdır. Sağlık çalışanlarını güçlendirmek önemlidir. Ülke genelinde toplumun her kesimini kapsayan günlük yapılan test sayısı acilen arttırılmalı ve günlük taranan kişi sayısı çoğaltılmalıdır" diye konuştu.

TOPLUMUN HER KESİMİ MÜCADELEYE KATILMALIDIR

Virüsün sadece sağlık çalışanlarının mücadelesiyle kazanılamayacağını belirten Tepeli, " Toplumun her kesiminin etkin bir şekilde katılması ile kazanılabilecek bir mücadeledir. Bu nedenle il genelinde yapılması gereken ilk adım geniş katılımlı il korona pandemi kurulu oluşturmaktır. Bu kurul, denetimleri artırarak kurumlar arası eşgüdümü sağlamalı, gerekirse sokağa çıkma yasağı ilan etmeli, ekonomik sıkıntı çekebilecek kesimleri tespit ederek ihtiyaçlarını karşılamalı ve Muğla kamuoyunu açık bir şekilde bilgilendirmelidir. Bizler sağlık emekçileri olarak bu salgından tüm toplum olarak en az kayıpla çıkmak için elimizden gelen her çabayı harcamaya hazırız. Yıllarca yaptığımız gibi yine özverili çalışmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.