SES, sağlık emekçilerinin işyerlerinde yetersiz beslendiklerine dikkat çekerek “İşyerinde yetersiz ve dengesiz beslenme halk sağlığı sorunudur” dedi.

SES: Sağlıkçılar yetersiz besleniyor

Deniz GÜNGÖR

Sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin işyerlerinde yeterli ve dengeli beslenmesi en temel çalışma hakları olmasına rağmen, hakları yıllarca gasp edildi ve pandemi döneminde de dengeli beslenme olanakları ortadan kalktı. Sağlık çalışanları, uzun saatler ve artan iş yükü koşullarında işyerlerinde iyi beslenemiyor. Yeterli besin alamayan sağlık çalışanlarının sağlığı bozuluyor, iş kazası riski artıyor, verimlilikleri ve performansları büyük ölçüde azalıyor. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), sağlık çalışanlarının yeterli ve dengeli beslenme konusunda yaşadıkları sıkıntılara dikkat çekmek için basın toplantısı gerçekleştirdi.

SES, pandemi döneminde sağlık çalışanlarının beslenme ve yemekhane hizmetlerinden memnuniyetlerini değerlendirdikleri bir anket yapıldığını açıkladı. 38 ilden 322 sağlık çalışanın katıldığı ankette, yemekhaneye giden kişiler yüzde 36, nöbetlerde ve öğle yemeklerinde yemekhaneye gidenler yüzde 20, yemek hizmetlerinden yararlanmayanlar yüzde 17 ve yemeklerin kötü olması nedeniyle yemekhane yemeklerini tercih etmeyenlerin oranı yüzde 6 olarak belirlendi. Anket sonuçlarını değerlendiren SES, sağlık emekçilerinin yemek hizmetlerinin niteliğinden, çeşitliliğine ve hijyenine yönelik görüşlerin olumlu olmadığını belirtti.

SAĞLIKÇILAR İÇİN ŞARTLAR İYİLEŞTİRİLMELİ

SES yaptığı açıklamada, sağlık çalışanlarının beslenme koşullarının iyileştirilmesi gerektiğini belirtilerek, “Pandemi öncesinde de sektörde adeta tekelleşen belirli yemek firmaları tarafından yetersiz ve nitelikten çok uzak bir biçimde sunulmuştur. Yemek ve beslenme hizmetleri sağlık emekçilerinin ağır çalışma koşullarının ihtiyacını karşılamaktan çok uzaktır” ifadelerine yer verdi.

Yemek ve beslenme hizmetlerinin tekrardan kamu tarafından sağlanması gerektiğini aktaran SES’in talepleri şu şekilde:

•Toplu iş sözleşmelerinde “İşyerinde verilen yemekler çalışanların çalıştıkları işe göre gereksinme duydukları enerjinin yarısını karşılayacak yeterlilikte olmalıdır” kuralına uygun düzenlenmelidir.
•Kaliteli beslenme koşullarının sağlanması için, miktarda yeterlilik, çeşitlilik, öğün sayısı ve yüksek hijyenik kalitenin sağlanmasına yönelik düzenlemeler yapılmalıdır.
•İş yerlerinde çalışanların sağlığını ve beslenme durumunu bozan her türlü olumsuz çalışma koşulları düzeltilmeli, işçi sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili gerekli her türlü önlem alınmalıdır.