SES’in raporuna göre mevcut durum Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın anlattığı gibi değil. SES Eş Genel Başkanı Kara, “Bakanlığın önlem alma konusunda umursamazlığı önemli bir durum” dedi

SES'ten korona raporu: Gidişat belirsiz

HABER MERKEZİ

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), sendikanın genel merkezinde online yapılan basın toplantısı ile Covid-19 salgınının iki aylık raporunu açıkladı. Toplantıda raporun detaylarını aktaran SES Eş Genel Başkanı İbrahim Kara, salgının kontrol edilemediğini ve Türkiye’nin 150 bini geçen vaka sayısıyla dünya genelinde en çok etkilenen 9’uncu ülke olduğuna dikkat çekti.

Covid-19 vakalarının çoğunluğunun işçilerin yoğun yaşadığı semtlerde görüldüğünü vurgulayan Kara, “Sosyo-ekonomik açıdan dezavantajlı olanlar, işçi nüfus, yoksullar, cezaevindeki tutsaklar, mülteciler vb. toplum kesimlerinin istatistikler verilmese de oldukça sert etkilendiği gözlenmektedir” dedi ve ekledi: “Salgına rağmen ‘üretim devam edecek’ stratejisi işçi sınıfını salgına feda etmeden başka anlam taşımamaktadır.”

AKSAKLIKLAR SÜRÜYOR

Cezaevlerinde düzenli aralıklarla Covid-19 testi yapılmadığını bildiren Kara, sığınmacıların pandemi günlerinde en temel olanaklara bile ulaşamadığını kaydetti. Enfekte olan sağlık çalışanı sayısına dair de bilgi veren Kara, Covid-19’a yakalanan sağlık emekçisi sayısının 10 bini aştığını söyledi:

“36 sağlık emekçisi hayatını kaybetmiştir. Başta koruyucu ekipman sağlanmaması olmak üzere alınmayan önlemler; sağlık emekçilerine rutin test yapılmaması, iş yükünün fazla olması, temaslı sağlık emekçilerinin dahi çalışmaya mecbur edilmesi hatta Covid-19 tanılı ve temaslı sağlık emekçilerini bir şekilde çalıştırmaya devam ettirmek için sürekli algoritmaların değiştirilmesi gibi uygulamalar devreye sokuluyor. Aile Sağlığı Merkezlerinde görev yapan sağlık çalışanlarının Covid-19 testleri düzenli ve yeterli olarak yapılmamaktadır. Sağlık emekçilerinin talepleri karşılanmamış ve yeni sorunlar eklenmiştir. Covid-19'un iş kazası ve meslek hastalığı sayılmasına ilişkin uygulamadaki zorlukların yanına SGK Genelgesi ile yeni engeller çıkartılmıştır. 3600, yıpranma payı hakkı hâlâ sağlanmamıştır.”

CİDDİ SONUÇLARA YOL AÇAR

“Salgın boyunca çocukların evlerde kapalı kalması büyük bir risk teşkil etmiştir” diyen Kara, sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Pandeminin gidişatı Türkiye için oldukça belirsiz. Sağlık Bakanlığı’nın önlem alma konusunda ciddiyetsizlikleri ve umursamazlığı önemli bir durum olarak karşımızda duruyor. Hasta olduğunu bile bilmeyen yüzbinler, riskli gruplara da hastalığı yayma potansiyelinin yüksek olduğu bilinmektedir. Kronik hastalar, yaşlılara ve bağışıklığı zayıflamış insanlara hastalığı bulaştırma oldukça ciddi sonuçlara yol açmaktadır.”