Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, sağlık kurumlarındaki eksikliklerin sonucunu derinden yaşadıklarını bildirerek, "1 Haziran'dan itibaren sağlık kurumlarında başlatılan süreç için de aynı eksikliklerin aynı yakıcılıkla sürdüğünü ifade etmek zorundayız” uyarısında bulundu

SES’ten normalleşme uyarısı:  Sağlık kurumlarındaki eksiklikler devam ediyor

BirGün/Ankara

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Sağlık Bakanlığı’nın yayımladığı "Normalleşme Döneminde Sağlık Kurumlarında Çalışma Rehberi” ile ilgili basın açıklaması yaptı.

Basın açıklamasında, “Sağlık kurumlarındaki eksikliklerin sonucunu derinden yaşadık. Maalesef bütün uyarılarımıza rağmen alınmayan önlemler ve tedbirlerin sonucu olarak 43 sağlık emekçisi COVİD- 19 salgınında hayatını kaybetmiş, 10 binden fazla sağlık emekçisi COVİD-19 hastalığına yakalanmıştır. Ne yazık ki, 1 Haziran'dan itibaren sağlık kurumlarında başlatılan süreç için de aynı eksikliklerin aynı yakıcılıkla sürdüğünü ifade etmek zorundayız” denildi.

ÇOK CİDDİ KARMAŞA ORTAYA ÇIKTI

Kamuoyundaki tartışmalar ve itirazlara rağmen iktidar tarafından 1 Haziran'da bu sürecin başlatılacağı bilinmesine rağmen, sağlık kurumları organizasyonu ve sağlık emekçilerinin hazırlanması bakımından gerekli hazırlıklar ve çalışmaların yapılmadığı bildirildi. Sağlık Bakanlığının rehberinin sürecin başladığı tarihte yayımlanmasının hazırlıksızlığın göstergesi olduğu belirtilen açıklamada, "Gerekli organizasyon ve hazırlık Bakanlığın ajandasında her koşulda bulunmalı ve sürecin hazırlıkları yürütülmüş olmalı iken, bunlar tamamen 1 Haziran sonrasına bırakılmış ve hem sağlık emekçileri hem de sağlık hizmeti organizasyonu açısından çok ciddi karmaşa ortaya çıkmıştır” ifadeleri yer aldı.

YÜZDE 44’ÜNDE EĞİTİM YAPILMADI

“Covid-19 salgını sırasında sağlık emekçilerine verilen eğitimlerde çok ciddi yetersizlikler olduğunu hatırlatmak zorundayız. Alanda yaptığımız anket sonuçlarında bu eksikler detaylı olarak yer almaktadır. 15- 18 Nisan tarihleri arasında 294 hastanede yaptığımız anket sonuçlarında Covid-19'a yönelik sağlık emekçilerinin yaptıkları işe ve çalıştıkları birime özgü eğitimler hastanelerin yüzde 44'ünde yapılmamıştır” denilen açıklamada şunlar sıralandı:

"1 Haziran sonrasında salgın döneminde hizmet alamayanların artan başvurusu olabileceği değerlendirilmekte, buna göre beklenen talebe yönelik çalışma yapılması, hastanenin fiziksel kapasitesinin ve çalışan kapasitesinin de gözden geçirilmesi; sağlık emekçilerinin hastalanma olasılığına karşı işgücü planlaması yapılması gerektiği ifade edilmektedir. Böylesi bir hazırlığın doğrudan bakanlık tarafından merkezi olarak süreç başladığı zamanda değil, öncesinde yapılmış olması ve önlemler alınmış olması gerekirdi.

ACİL SERVİSLERDE YIĞILMA YAŞANACAK

Hastane kapasitesi ve hizmet talebinde artışın önüne sadece randevu sistemini set olarak konularak geçilmesi planlanmaktadır. Randevu sistemi ile yoğunluğu azaltma çabası normal dönemde dahi uygulanamayan bir sistemdir, bu nedenle bu süreçte çok daha fazla soruna yol açabilecektir. Ayrıca hasta sayısında artış ve randevusuz hastaların alınmaması acil servislerdeki yükü ve yığılmayı da artıracak, acil servislerde kontrolsüz başvurulara ve fiziksel mesafenin ihlaline neden olabilecektir.

Sağlık emekçilerinin güvenliği sadece Kişisel Koruyucu Ekipman (KKE) başlığına indirgenmiş vaziyettedir. Ancak bu başlığın da içi doldurulmamıştır, çalışanlara gerekli KKE temin edilmesi, en az 30 günlük KKE stoklarının hazır olması gerektiği söylenmektedir. Pandeminin en yoğun zamanlarında pandemi birimlerinde dahi ekipman sorunları yaşanmışken, bu sorunları görmeden, bunların şimdi nasıl çözüleceğine ilişkin hiçbir somut plan, değerlendirme olmadan söylenen her şey cümle kurmaktan ibarettir. Bu haliyle iyi niyet beyanından öte değildir.

HASTANELERİN YÜZDE 39'UNDA TEST YAPILMADI

Sağlık emekçilerine semptom gösterip göstermediğine bakılmaksızın beş günde bir rutin tarama testi yapılması gerektiğini pandeminin başından itibaren ifade etmemize rağmen maalesef Sağlık emekçilerine rutin test yapılması sağlanmamıştır. Yaptığımız anketlerde de hastanelerin yüzde 39'unda sağlık emekçilerine hiç test yapılamadığı saptanmıştı.

Merkezi klima sistemleri ve klimaların sorun yaratacağı vurgusu üzerinden hastanelerde pencerelerin sık sık açılarak havalandırılması istenmektedir. Ancak hali hazırda birçok şehir hastanesinde pencere bulunmadığı gibi sağlık hizmeti sunumunda sorunlara neden olan Şehir Hastaneleri projeleri devam etmektedir. Havalandırma konusu salgının başından itibaren yeterince gerçekleştirilemeyen bir uygulamadır. Anket sonuçlarımıza göre hastanelerin yüzde 42’sinde havalandırma kontrolü yapılmamıştır.

Radyoloji bölümleri en riskli alanlar olarak durmaktadır. Radyoloji bölümleri hastanelerin eksi katlarında yer alıp havalandırmasında sorunlar yer almaktadır. Bu alanlara ilişkin bir düzenleme ise öngörülmemektedir. Çamaşırhane ve sterilizasyon üniteleri için de özel tedbirler gerekli olmasına rağmen bunlara rehberde yer verilmemiştir. Hastanelerde fiziksel mesafe için çeşitli tedbirler öngörülmüştür. Ancak bu önlemlerinin hastane yoğunlukları düşünüldüğünde uygulanması ve denetlenebilmesi zor görülmektedir."