Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın görevden uzaklaştırılan hemşirelere ve Covid-19’un meslek hastalığı olarak kabul edilmesine ilişkin önergelere ‘alanına girmediği’ gerekçesiyle yanıt vermemesine SES’ten tepki geldi.

SES’ten Sağlık Bakanı Koca’ya ‘yanıt’ tepkisi: Web sayfasına bakarak alanını öğrensin

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, görevden uzaklaştırılan hemşirelere ve Covid-19’un meslek hastalığı olarak kabul edilmesine ilişkin önergelere 'bakanlığın alanına girmediği' gerekçesiyle yanıt vermedi. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Koca’ya tepki gösterdi.

SES Merkez Yönetim Kurulu tarafından yapılan, “Sağlık Bakanı Neye ve Kime Bakıyor?” başlıklı açıklamada, “Sağlık Bakanı’nın verdiği bu cevap şaşkınlık vericidir” denirken, “Sağlık Bakanı’na eğer görevinin ne olduğunu bilmiyorsa Bakanlığının WEB sayfasında yazılı olan görev, yetki ve sorumluluklarına bakarak öğrenmesini hatırlatmak istiyoruz” ifadeleri kullanıldı.

SES’in açıklaması şöyle:

Covid-19 pandemisinin ülkemizde görülmesiyle birlikte yaptığı açıklamalarla ve açıklayamadıklarıyla gündem olan Sağlık Bakanı gazetecilerin “Açığa alınan hemşirelerin durumu ve Covid- 19’un meslek hastalığı sayılıp sayılmayacağı” konularındaki soruları üzerine sorulanların yetkisi dışında olduğunu ifade etmiş ve cevap vermemiştir. Sağlık Bakanı’nın verdiği bu cevap şaşkınlık vericidir.

Covid-19’u kontrol altına alan ülkelerin başarısı aşılama çalışmalarını yaygınlaştırmış olmaları, sağlık çalışanları başta olmak üzere diğer risk grubunda bulunanları ve vatandaşlarının büyük çoğunluğunu aşılamalarıdır. Bizde ise nüfusun ancak %16’nın aşılandığı söylenmektedir. Aşı durumu ile aşılama periyodu aralığının uzatılması, ülkede kaç doz aşının yapıldığının, ne kadar aşı ihtiyacı olduğunun, kaç doz aşının bulunduğunun, ne kadar doz aşı geleceğinin, bununla ilgili üretici ülkelerle yapılan anlaşmaların ne olduğunun bilinmemesi üzerine bir de Sağlık Bakanı tarafından değişik, çelişkili açıklamalar yapıldığı tüm toplum tarafından artık bilinmektedir.

Sağlık Bakanı’na eğer görevinin ne olduğunu bilmiyorsa Bakanlığının WEB sayfasında yazılı olan görev, yetki ve sorumluluklarına bakarak öğrenmesini hatırlatmak istiyoruz. En önemli görevinin de Bakan olduğu için tüm çalışanlarını, özellikle de Covid-19 pandemisinde omuzlarındaki ağır yük ve sorumlulukla, canları pahasına çalışan sağlık emekçilerinin haklarını geliştirmesinden vazgeçtik onları sadece korumasını, sahip çıkmasını istiyoruz.

Ayrıca Covid-19 nedeniyle alınmayan tedbirlerden kaynaklı yaşamını yitiren sağlık emekçilerini anmak için genel merkezimizin aldığı karar doğrultusunda yapılan anmayı tertip ettikleri ve katılım sağladıkları için haksız şekilde açığa alınan ve Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde çalışan iş yeri temsilcimiz ile üyemizi derhal görevine geri döndürsün. En önemlisi de Covid-19’un meslek hastalığı ve iş kazası sayılması için yasal düzenlemeleri bir an önce hayata geçirsin.

Eğer bunları yapamıyorsa koltuğun kendisine tapulu olmadığını hatırlatıyor ve gereğini yapmasını bekliyoruz.