Deprem sonrası yüzlerce yurttaş göçükten saatler sonra çıkarılırken yüzlercesi de hâlâ enkazın altında yaşam mücadelesi veriyor. Yurttaşlar, aileleri ve yakınları için sürekli yardım çağrısı yaptı.

Sesimizi duyan var mı?
Arama kurtarma ekipleri yıkılan binalarda çalışmalarını sürdürüyor. (Fotoğraf: AA)

Büyük yıkıma neden olan deprem sonrası can pazarı yaşandı. Enkaz altında kalan çok sayıda yurttaş yardım çağrısında bulundu. Arama-kurtarma ekipleri enkaz altında kalanlara ulaşmak için zamanla yarıştı. Bazı yurttaşlar göçükten saatler sonra çıkarılırken bazıları hâlâ enkazın altında yaşam mücadelesi veriyor.

DÖRT ÇOCUK KURTARILDI

Depremin ardından arama kurtarma çalışmalarında Hatay Merkez’de yıkılan bir binada 4 çocuk kurtarıldı. Yurttaşlar ağlayarak kurtarma çalışmalarına katıldı. Çocuklar birer birer enkaz arasından çıkarılırken, sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi. Hatay’ın Payas ilçesinde de çöken 3 katlı binadan 11 kişi yaralı olarak kurtarıldı. Yaralılar bekleyen ambulanslarla bölgedeki hastanelere kaldırılırken, arama-kurtarma çalışmaları devam etti.

Hatay’ın İskenderun ilçesindeki bir binadan da, arama kurtarma çalışması yapan ekipler tarafından bir bebek kurtarıldı. 9 saat süren çalışmanın ardından enkazdan kurtarılan bebeği gören yurttaşlar büyük sevinç yaşadı.

ENKAZDAN YARALI ÇIKTI

Deprem, Adana’nın özellikle Çukurova ilçesini yoğun olarak etkiledi. Kentte çok sayıda bina yıkılırken can kayıpları yaşandı, çok sayıda yaralıya ulaşıldı. Süleyman Demirel Bulvarı’ndaki 14 katlı bir bina ile Turgut Özal Bulvarı’ndaki 12 katlı Zeray Apartmanı yıkıldı. Yıkılan binaların enkazında arama kurtarma çalışması başlatıldı. Çukurova ilçesi Güzelyalı Mahallesi’nde enkazdan bir kişi yaralı olarak çıkarıldı. Adana’nın Çukurova ilçesindeki Barış Manço Bulvarı’nda bulunan 14 katlı Tutar Yapı Sitesi’nde enkaz altında kalanların arama-kurtarma çalışmaları gün boyu devam etti. Binadan 6 yurttaş yaralı halde kurtarıldı. Adana’nın Tufanbeyli ilçesinde de yıkılan bir binadan 8 kişi kurtarıldı. Depremden etkilenen Adana’da Çukurova ilçesi Yurt Mahallesi’nde yıkılan apartman enkazından bir çocuk sağ olarak çıkarıldı.

‘KARDEŞİM TEPKİ VERİYOR’

Diyarbakır Bağlar’da da bir aile göçük altında yaşam savaşı verdi. Aile fertleri kendilerini kurtarmaya gelenlere enkaz altından seslenirken bölge sakinleri yurttaşlar için seferber oldu. Enkaz altında görüntülenen bir genç, "Ablam, kardeşim ve ben buradayız. Kardeşim tepki veriyor. Ses geliyor" dedi. Çekilen bir videoda ise "Arkada kardeşim var, en arkada" dediği duyuldu. Diyarbakır’da Tesisler mevkiindeki 8 katlı Serin Apartmanı da yıkıldı. Arama kurtarma çalışmaları devam ederken 9 kişi enkazdan yaralı olarak çıkarıldı.

Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesindeki Ofis semtinde yıkılan binada enkaz altından da 11 yaşındaki bir kız çocuğu çıkarıldı. Çocuk ambulansla hastaneye kaldırıldı. Öte yandan Diyarbakır’daki bir göçükten 7 yaşındaki bir çocuk 7 saat sonra çıkarıldı.

Fotoğraf: DHAFotoğraf: DHA

GEÇ GELEN MUCİZE

Urfa’da yıkılan bir binadan 9-10 yaşlarındaki bir kız çocuğu bölgedeki ekiplerce 8 saat sonra enkazdan canlı olarak çıkarıldı. Çocuk hastaneye kaldırıldı. Urfa’da da 1 kadın yurttaş enkazdan canlı olarak çıkarıldı. Kadın hastaneye götürüldü.

YURTTAŞLAR BİRLİK OLDU

Maraş’ta da yıkılan bir binandan Zehra isimli küçük bir kız çocuğu çıkarıldı. Soğuktan titrediği ve bilincinin açık olduğu görülen Zehra’ya UMKE ilk müdahaleyi yaptı. Annesi ve babasına kavuşan Zehra’nın genel bir sağlık kontrolünden geçeceği dile getirildi. Ayrıca aynı binadan 3 kişinin çıkarıldığı ve üçünün de küçük çocukları ifade edildi. Kahramanmaraş Pazarcık’ta 2 katlı binanın enkazından 2 çocuk ve anne vatandaşlar tarafından enkazdan çıkarıldı.

Malatya’nın Doğanşehir ilçesinde de yıkılan iki katlı evin enkazında kalan 4 yaşındaki Hanifi Mert Balaban kurtarıldı. Küçük çocuk, Doğanşehir Şehit Esra Köse Başaran Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Depremde yıkılan Osmaniye’de Adnan Menderes Bulvarı üzerindeki 10 katlı binanın enkazından bir kız çocuğu kurtarıldı. Yine Maraş’ta bir binanın enkazı altında kalan çocuklar ve aile sağ olarak çıkarıldı.

Malatya’daki Battalgazi ilçesi İsmetiye Mahallesi’ndeki 5 katlı bir apartman, ikinci depremde çöktü. Ekipler, binanın enkazında arama kurtarma çalışması başlattı. Ekiplerin zamana karşı yürüttüğü çalışmalarda, saat 16.00 sıralarında önce 7 yaşındaki Elif ve 12 yaşındaki Hamit Taneli kardeşler, 20 dakika sonra da 60 yaşındaki babaları Murat Taneli’yi sağ çıkardı. Baba ve çocukları, hazır bekleyen ambulansla hastaneye kaldırılarak tedaviye alındı.

Enkazdan çıktıktan sonra kızına sarıldı. (Fotoğraf: DHA)Enkazdan çıktıktan sonra kızına sarıldı. (Fotoğraf: DHA)

GÖÇÜKTEN SESLENDİ

Malatya’ya geçen ay taşınan Süleyman Metiner isimli bir yurttaş, eşi ve üç çocuğu ile bir binada göçük altında kaldı. Eşi, iki çocuğu ve kendisi enkaz altında hayatını kaybederken 10 yaşlarındaki çocuğu ise göçük altından canlı olarak çıkarıldı. Hastaneye kaldırılan çocuğun tedavisi devam ettiği öğrenildi. Alanya’da kuyumculuk yapan Ekrem Özen isimli bir esnaf da depremde göçük altında kaldı. Enkazdan çıkarılan Ekrem Özen’in sağlık durumunun iyi olduğu, omzunda çıkık bulunduğu belirlendi.

Antep’in İslahiye ilçesinde İbrahim isimli bir erkek de yıkılan binadan mahsur kaldı. Erkek, yardıma gelen mahalle sakinlerine seslenerek, “Ayağımı kurtarsınlar ne olur söyle” diyerek seslendi. Mahalle sakinleri ise, “Kardeşim dayan, dayan. Sabret. Kriko gelsin kurtarırlar” diyerek yurttaşı sakinleştirmeye çalıştı.

***

YURTTAŞLARDAN YARDIM ÇIĞLIĞI

Depremde yardım çağrısında bulunmak isteyen yurttaşlar sosyal medyada #enkazaltindayiz etiketiyle yardım talebinde bulundu. Tiyatro Sanatçısı Orhan Aydın, Twitter hesabından Hatay’da yaşayan kızına ve eski eşine ulaşamadığını duyurdu. Ünlü oyuncu Başak Gümülcineloğlu da sosyal medyadan annesi için yardım çağrısında bulunarak, "Hatay Antakya Sümerler mahallesi, Belediye Kooperatifler evleri A3’te annemiz var. Haber alamıyoruz. Gören, duysa kim varsa lütfen haber edin" ifadelerini kullandı. Aysel Yeral isimli bir yurttaş, enkaz altından fotoğrafını paylaşarak “Beni kurtarın” notuyla yardım istedi. Haluk Levent mesajında, “Sevgili Aysel! Şarjını muhafaza et” diyerek yanıt verdi. Teyzesine ulaşamayan bir yurttaş da sosyal medya hesabından konum bilgisi paylaşarak yardım istedi. Adıyaman’da Yavuz Selim Mahallesi Müftülük Caddesi’nde annesine ve kardeşine ulaşamadığını söyleyen bir başka yurttaş ise akrabalarının kendi imkânlarıyla kayıp kişilere ulaşmaya çalıştığını söyledi. Öte yandan Oyuncu Çağrı Çıtanak da sosyal medya hesabından annesinin enkaz altında olduğunu duyurarak yardım istedi. Hatay Antakya Sümerler Mahallesi Harbiye A-3 Blok adresinde yıkılan binada annesinin de yaşadığını söyleyen oyuncu yetkililere çağrı yaparak "Annem oradaydı! Bu bina en yüksek ve haliyle en çok oturanı olan binasıdır. Lütfen daha fazla insanın kurtulması için ulaşın ve yardım edin” dedi.

sesimizi-duyan-var-mi-1123213-1.

***

TARİHİ ESERLER HASAR ALDI

Depremde tarihi eserler de hasar aldı. Antep’in merkezindeki bir tepeye kurulmuş olan ve şehrin sembollerinden biri olarak kabul edilen tarihi Antep Kalesi’nin surları yıkıldı. Seferpaşa Mahallesi Naip Hamamı Sokak’ta bulunan Gaziantep Savunma ve Kahramanlık Panoraması Müzesi olarak kullanılan kalenin taş bloklardan yapılan surlarının bir bölümü ile çevresindeki istinat duvarının yıkıldığı görüldü. Öte yandan Malatya’daki Hamidiye Mahallesi Cezmi Kartay Caddesi’nde bulunan tarihi Yeni Camii de yıkıldı. Caminin çöktüğü, ayakta sadece duvarlarının bir bölümünün kaldığı görüldü. Ekipler, cami enkazında çalışma yaptı.

Yeni Camii. (Fotoğraf: DHA)Yeni Camii. (Fotoğraf: DHA)