Sessiz sedasız büyük çöküş

On ayda 20 bine yakın şirket kapandı, KKM sınıra dayandı, borsa patlıyor, konut satışı durdu, enflasyon durmuyor, istihdam azalıyor, işsizlik artıyor.

HER VERİ DİP YAPTI

TOBB istatistiklerine göre yılın 10 ayında toplam 17 bin 663 şirket kapandı. TCMB enflasyon beklentisini bu ay da yükseltti. Yabancılar Borsa’dan kaçarken tüm uzmanlar “aman dikkat” diyor. KKM sınıra dayandı, yatırımcı için bir şey ifade etmiyor. Kaçış beklentisi yükseldi. Konut satışları 8 yılın en düşük seviyesine indi. İhracatta yaşanan daralma cari açığı daha da büyütüyor.

ÇALIŞANA KÖTÜ HABER

Esnafı ucuz kredi, milyonlarca emekçiyi asgari ücret beklentisi ile oyalamaya çalışan iktidar gerçeği saklamakta zorlanıyor. Başta sanayi olmak üzere istihdamda ciddi düşüşler yaşanmaya başladı. İşsizlik ülkenin en büyük sorunu olmaya devam ederken Anadolu’da birçok kentte toplu işten çıkarmalar konuşuluyor. İktidar, tüm bunlar başka ülkede yaşanıyormuş gibi davranıyor.

VARLIKLARI BİLE KAMUYA ZARAR

Kamu görevlilerinin kasıt, kusur ve ihmalden oluşan kamu zararının Sayıştay yargılaması sonucu kesinleşen faturası 64 milyon TL oldu. 2002’den bu yana yüzde 200 oranında artış gösterdi. 2021'in usulsüz işlem şampiyonu Karayolları Genel Müdürlüğü, bir yılda tek başına bu zararın 17 milyon TL ve 303 bin avrosuna imza attı.

SÜMER’DE ZARAR BÜYÜK

AKP’nin izlediği ‘zarar ettir ardından özelleştir’ politikasından etkilenen kurumların başında Sümer Holding geldi. Ülkenin en önemli kurumlarından biri iken 1987 yılında ANAP iktidarıyla özelleştirme kapsamına alınıp AKP ile satışı gerçekleşen Sümer Holding’in beş yıllık zararı 110 milyon TL’ye dayandı.