Yapımcı Değirmenci, ‘Baba’ dizisinde işçilerin bir günde 16 saat çalıştırıldığı iddialarının manipülasyon içerdiğini öne sürdü. Çalışma saatlerine dikkat çeken sendikalar ise yaşananlar için “Kabul edilemez” dedi.

Sette mesai çıkmazı

Işıl ÇALIŞKAN

Televizyon dizisi setlerinde yaşanan uzun mesai saatleri sorunu hâlâ çözülebilmiş değil. Her geçen gün bir yeni skandal gündeme gelirken bir yandan işçi sendikaları sorunun çözümü için çalışmalarını sürdürüyor. En son Haluk Bilginer ve Tolga Sarıtaş’ın başrollerinde yer aldığı Show TV’de yayınlanan “Baba” dizisinin geçen hafta kar fırtınası olduğu günkü setinde çalışma saati kurallarının ihlal edildiği iddia edildi.

Kamera arkası ekibi, Sinema Emekçileri Sendikası’na 16 saat çalıştırıldıkları yönünde şikâyette bulundu. Yapım şirketiyle ilgili yasal girişimlerde bulunması için Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvuruda bulunan sendika şu açıklamayı yaptı: “Yapımcılığını Ay Yapım’ın yapmakta olduğu Baba adlı dizi projesinde 4857 sayılı iş kanuna aykırı olarak 16 saate varan çalışma tespit edilmiştir. Yasanın fazla çalışmayı düzenlediği 41 ve 63 maddeleri ile çalışma süreleri yönetmeliği gereğince çalışma süreleri günlük 11 saati aşamaz. Fazla mesailer dâhil olmak üzere bu süreyi aşan her çalışma suç teşkil ettiği gibi idari para cezası da verilebilmektedir. İşveren temsilcisi ile yaptığım yapmış olduğumuz görüşmede çalışma sürelerini aşıldığı kabul edilmiş olmasına rağmen çekimlere devam edilmiştir. Bu nedenle Sosyal Güvenlik Kurumu nezdinde gerekli yasal başvurular yapılacaktır.”

sette-mesai-cikmazi-995009-1.
Kaan Tolga Değirmenci



BirGün’e konuşan Baba dizisinin yürütücü yapımcısı Kaan Tolga Değirmenci, “Manipülasyanla yapılmış bir açıklama” olduğunu belirtirken, “Sendikanın haftada 1 kere 16 saat çalıştırma izni var. Ortaya başka bir sendika çıkıyor ve bunu yapamazsınız diyor. Neye göre yapılacak ki bu işler? Ben anlamadım! Sinema TV Sendikası ile görüşün. Çalışma koşullarıyla alakalı kendilerinin çok net kuralları var. Canı isteyen farklı kurallar koyuyor” diye konuşuyor. Değirmenci, “Bu manipüle edilmiş bir haber. Ama kaldı ki gerçek olsa bile Sinema TV Sendikası’nın bu konuda deklarasyonu var. Önce iki sendika ne yapmak istedikleri konusunda bir anlaşırsa daha sağlıklı olacak” dedi. Normal şartlarda sette kaç saat çalıştırdıklarını sorduğumuzda ise sorumuza cevap alamadık.

ZORLU KOŞULLAR KABUL EDİLEMEZ

Sinema TV Sendikası Genel Sekreteri Damla Kırkalı ise “Sinema TV Sendikası olarak pandeminin başından beri zaten insani olmayan çalışma saatlerinin set işçilerinin güvenliği ve sağlığı için 11 saate düşürülmesini alınması gereken başlıca tedbirlerden biri olarak savunmuştuk. Mayıs 2020 yılında hazırlayıp kamuoyuyla paylaşmış olduğumuz pandemi süresince sette alınması gereken önlemleri içeren ‘Covid-19 Kılavuzu’nda da sette geçirilen sürenin yemek arası dâhil 11 saati aşmaması gerektiği belirtilmiştir” diye konuştu. Kırkalı, klavuzun uzman görüşlerinden derlemiş olduklarını vurguladı. “Salgının henüz bitmediğini, sette çalışan kamera önü ve arkası çalışanların uzun süreler boyunca ve zorlu koşullarda çalışmasının kabul edilemez olduğunun altını çizen Kırkalı, “Bu vesileyle sektörün tüm alanlarındaki işverenleri çalışma koşullarıyla ilgili azami hassasiyetle davranmaya çağırıyoruz” diye konuştu.

sette-mesai-cikmazi-995010-1.
Damla Kırkalı



BİR GÜNE İKİ GÜN SIĞDIRIYORLAR

DİSK Sinema Emekçileri Sendikası Başkanı Mehmet Esen de sektörün en büyük sorunlarından birinin setlerdeki çalışma saatleri olduğunu belirterek “Bir günde iki gün çalıştıran setler var. Birtakım film şirketleri bunu yapıyor ama Ay Yapım gibi saygın bir şirkette böyle bir ihlalin olması beni çok üzdü. Özellikle başrolünde Haluk Bilginer gibi birinin oynadığı projede böyle bir şey olmasını beklemezdik” siteminde bulundu.

sette-mesai-cikmazi-995011-1.
Mehmet Esen

Sendika olarak yasal yollara da başvuracaklarını belirten Esen, mesai sorununun çözümü için önerilerini şöyle sıraladı: “Bu insanları birilerinin savunması gerekiyor çünkü. Genelde setlerde işten atılma korkusundan dolayı ses çıkaramıyorlar. Hak ihlali uzun yıllardır var. Bir işçinin çalışma süresi 8 saattir. Bizim sektörde 10 saat gibi bir düzen oturmuş durumda. Bunu tekrar gündeme getirmek gerek. Çok önemsediğimiz şirketlerden biri olan Ay Yapım’ın da bu konuda hassas davranmasını bekliyoruz. İş kazanılsın diye ekibinde hak ihlali yapan insanlarla çalışmayacaklarını umuyoruz.”